A tetoválás színe a vércukor-szinttel változik

vercukorszint meresA cukorbetegek életét teheti valamelyest könnyebbé az a tetoválófesték, amely az alany vércukorszintjének megfelelően változtatja a színét.

Egy korábbi írásunkban már beszámoltunk az úgynevezett e-tetoválásról, amely a szívbetegeket érinti. S most így egy újabb remek ötlet!

A Harvard Egyetem és a MIT kutatói fejlesztettek ki egy olyan tetoválófestéket, amely a test vércukor- és ph-szintjéhez igazodva változtatja a színét - ez a DermalAbyss.

HIRDETÉS (x)

A tetoválófesték helyett, bioszenzorokat, vagyis olyan folyadékokat használtak a kutatók, amelyek a véráram változásaira változnak, s így az emberi bőrön más színt mutatnak.

A kísérleti stádiumban lévő festék méri a ph-értéket, valamint a vér nátrium- és glükózkoncentrációját. Így tehát, ha magas a ph-érték, akkor bíborlila és rózsaszínes árnyalatok váltakoznak; magas glükóz-szintnél barna lesz a tetoválás; magas nátrium-szint esetén megzöldül - UV-fény hatására.

Interaktív kijelző lesz ezáltal az ember bőrfelülete - ami mai digitális világunkban már egyáltalán nem meglepő újítás. A festék nem kapcsolódik közvetlenül a véráramhoz, ha belegondolunk, hanem "az élőlények sejtjeinek közvetlen környezetét alkotó intersticiális folyadékot (nyirkot) monitorozza" (filter.hu).

És hogy miért olyan fontos felfedezés ez a cukorbetegséggel küzdők számára? Azért, mert így nem kell majdan más eszközökkel naponta mérniük a vércukorszintjüket.

Bármilyen tetoválás mintát választhatnak, s így, mondhatni kellemest a hasznossal, lesz egy szép tetoválásuk, ugyanakkor mindig tudni fogják, mennyi a vércukorszintjük.

Forrás: filter.hu
Fotó: hazipatika.com

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten megint nem volt motorozás, pedig az időjárás miatt akár lehetett volna. A nyakamba...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!