Az auschwitzi tetováló

az auschwitzi tetovalo tetovalasok„Tätowierer, egy nap téged is elviszlek” – mondta Josef Mengele, gúnyos vigyorral, Auschwitz-Birkenau tetoválójának, Lale Sokolovnak, akinek igaz történetét írta le Heather Morris új-zélandi forgatókönyvíró. Az auschwitzi tetováló című könyv tavaly jelent meg, s annak a szemszögéből mutatja be az életet a koncentrációs táborban, aki a foglyokat tetoválta.

Annyi mindent elmondtak már Auschwitz-ról, a borzalmakról, hiszen nagyon sok egykori táborlakó mesélt az átélt szörnyűségekről. De a könyv egy teljesen új szempontot ad ahhoz, amit eddig gondoltam erről az egészről.

Heather Morrist 2003-ban mutatták be egy idős úrnak, hogy talán érdemes foglalkozni a történetével. Érdemes volt! Heather és Lale Sokolov között barátság született, s a forgatókönyv helyett, végül ez a könyv.

HIRDETÉS (x)

Ludwig Eisenberg 1916-ban született a felvidéki Korompán, a későbbi Szlovákia területén. Később vette fel a Lale Sokolov nevet. 1942. április 23-án vitték Auschwitz-ba. Önként ajánlotta fel, hogy elmegy a nácik munkatáborába, cserébe a családja szabadságáért – legalábbis ezt hitte.

A marhavagonból való kiszállás után, sokadmagával szembesült azzal, hol van: Auschwitz kapujában, melyen ez a felirat várta a foglyokat: „Arbeit macht frei”, vagyis „A munka szabaddá tesz”. A tábor parancsnoka 1943 nyaráig, Rudolf Höss SS-Obersturmbannführer volt.

auschwitz birkenau bejarat

„Lale hitetlenkedve figyelte, ahogy egy fogoly számjegyenként, sorban a bőrébe karcolta a 32407-es számot. A tűben végződő fa tetoválópálca gyorsan és fájdalmasan mozgott. Ezután a fogoly megragadott egy zöld tintába mártott rongyot, és durván a sebbe dörgölte” – kész volt a tetoválás, amelyet Pepan készített, későbbi segédjének.

Lale tífuszt kapott, de sorstársai bátorságának köszönhetően, akik rejtve ápolták, meggyógyult, s Pepan tetoválósegédje, majd pedig a fő tetováló, vagyis a Tätowierer lett, ahogyan a táborban hívták – egy fiatal náci, Stefan Baretzki vigyázott rá, aki bármikor lelőhette, ha úgy tetszett neki…

Lale a „pokol tornácán” várta minden nap, hogy megérkezzen az újabb és újabb transzport férfiakkal, nőkkel, gyerekekkel, akiknek a bőrébe tetoválta a számot, melyet egész életükben viseltek utána.

A Tätowierer kivételezett helyzetben volt a táborban, hiszen szabadon járhatott, csak a táskáját kellett mindig magával vinnie, illetve azt mondania, „Politische Abteilung” (Politikai Osztály), s ekkor békén hagyták az őrök.

Lale hatalmas kockázatot vállalt, amibe majdnem bele is halt: a foglyok holmijait átválogató lányok ékszereket, pénzt csempésztek ki neki, ő pedig ételt cserélt rájuk, a tábori építkezésen dolgozó civilektől.

De, ami a lényeg, nem csak a borzalmakról szól ez a hihetetlen történet, hanem arról is, hogy Lale itt találta meg élete szerelmét, Gita személyében, akivel egymásért tartottak ki.

az auschwitzi tetovalo lale sokolov and gita

Gita Gisella Furmannova, 1925-ben született Varannóban, Csehszlovákiában, s 1942. március 26-án vitték Auschwitzba, ahol először a „Kanadában” dolgozott, ahol holmikat szortírozott, majd Lale befolyásának köszönhetően, a nyilvántartó helyen kellett adminisztrálnia.

Sokszor jártak a halál küszöbén, de végig kitartottak, a szerelmükért, majd miután az oroszok felszabadították a tábort 1945 januárjában, elszakadtak egymástól, de Lale addig nem nyugodott, míg meg nem találta Gitát.

Lale, a házasságuk után textiláru importálásával foglalkozott, Gita pénzt gyűjtött a tehetősebbektől, s kicsempészték az országból, támogatva, hogy Izrael területén zsidó állam jöjjön létre.

Lale-t letartóztatták, majd csellel megszöktek az országból, s végül Sydney-ben kötöttek ki, és Melbourne-ben telepedtek le. Egy fiuk született 1961-ben, Gary.

Gita 2003-ban halt meg, s halála késztette arra Lale-t, hogy elmondja a nagyvilágnak történetüket. Lale Sokolov 2006-ban, 90-edik születésnapja után hunyt el.

Az, hogy Lale volt a Tätowierer a táborban, azt jelentette a világ szemében, hogy a náciknak dolgozott – ezért is tartott attól, hogy elmondja, milyen volt ott az élet, hiszen sokakat ítéltek el kollaboránsként azért, mert tették, amit tenniük kellett, a túlélésért.

az auschwitzi tetovalo konyvborito

Az auschwitzi tetováló című könyvben, félelmetes, ahogyan betekintést nyerhetünk Auschwitz-Birkenau mindennapjaiba – a hatalomba, a rettegésbe, a megalázottságba, s abba, hogyan lehetett emberként kijönni onnan.

Fotók: Sydney Morning Herald, The Mirror, weszlo.com

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!