Ha jajgatsz a fájdalomtól, befejezetlen marad a tetoválás!

polinez tetovalasSzerencsére, nem egy vendég tapasztalata a fenti kijelentés, napjaink valamelyik tetoválójánál járva. Ezt, a polinéz tetoválók tették annak idején, hiszen ha valaki félbeszakította a műveletet azzal, hogy megzavarja, a félkész mintát egy életen át viselhette, szégyenként.

Ilyen és ehhaz hasonló érdekességekről olvashatsz a Határtalan Régészet című folyóirat tematikus lapszámában, amelynek középpontjában az ősi tetoválások állnak.

A folyóirat a Móra Ferenc Múzeum gondozásában jelenik meg, s természetesen ha már ősi minták, szó lesz Ötzi-ről, akiről nemrégiben írtunk, s akinek testére varrt mintái gyógyító funkciót tölthettek be, illetve védelmező szerepük volt – mondta Keresztes Noémi Ninetta régész, a múzeum munkatársa, a 24.hu-nak adott interjújában.

HIRDETÉS (x)

Az említett polinéz népcsoport tetoválás-szokásai, elképesztőek voltak, hiszen például annyi mintát varrtak a bőrükre, ahány embert megöltek egy csatában – volt, akinek már nem fért a bőrére több, ezért a meglévő mintákra tetováltak.

Vagy ott vannak a japán köztörvényes bűnözők, akiknek a bűneiket jelző szimbólumokat varrtak valamelyik jól látható testrészükre. A maoriknál pedig, az arctetoválásokat olykor olyan mélyre ütötték, hogy átszakadt az arcüreg is.

Az ősi tetoválások tehát, nem voltak veszélytelenek. Ha mondjuk egy dicső harcos túlélte a háborút, nem biztos, hogy a tetoválást is... Okozhatott végzetes bajt a sebek elfertőződése, a vérveszteség, vagy a már említett, átszakadt arcüreg is.

Szerencsére, manapság biztonságban érezhetjük magunkat, ha tetoválószékbe ülünk, már ha nem egy kontárhoz fordulunk, mert sok gondot okozhat ott is a fertőzés. Tehát, csak óvatosan!

Forrás: 24.hu, Határtalan Régészet
Fotó: hvg.hu

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!