Ha jajgatsz a fájdalomtól, befejezetlen marad a tetoválás!

polinez tetovalasSzerencsére, nem egy vendég tapasztalata a fenti kijelentés, napjaink valamelyik tetoválójánál járva. Ezt, a polinéz tetoválók tették annak idején, hiszen ha valaki félbeszakította a műveletet azzal, hogy megzavarja, a félkész mintát egy életen át viselhette, szégyenként.

Ilyen és ehhaz hasonló érdekességekről olvashatsz a Határtalan Régészet című folyóirat tematikus lapszámában, amelynek középpontjában az ősi tetoválások állnak.

A folyóirat a Móra Ferenc Múzeum gondozásában jelenik meg, s természetesen ha már ősi minták, szó lesz Ötzi-ről, akiről nemrégiben írtunk, s akinek testére varrt mintái gyógyító funkciót tölthettek be, illetve védelmező szerepük volt – mondta Keresztes Noémi Ninetta régész, a múzeum munkatársa, a 24.hu-nak adott interjújában.

HIRDETÉS (x)

Az említett polinéz népcsoport tetoválás-szokásai, elképesztőek voltak, hiszen például annyi mintát varrtak a bőrükre, ahány embert megöltek egy csatában – volt, akinek már nem fért a bőrére több, ezért a meglévő mintákra tetováltak.

Vagy ott vannak a japán köztörvényes bűnözők, akiknek a bűneiket jelző szimbólumokat varrtak valamelyik jól látható testrészükre. A maoriknál pedig, az arctetoválásokat olykor olyan mélyre ütötték, hogy átszakadt az arcüreg is.

Az ősi tetoválások tehát, nem voltak veszélytelenek. Ha mondjuk egy dicső harcos túlélte a háborút, nem biztos, hogy a tetoválást is... Okozhatott végzetes bajt a sebek elfertőződése, a vérveszteség, vagy a már említett, átszakadt arcüreg is.

Szerencsére, manapság biztonságban érezhetjük magunkat, ha tetoválószékbe ülünk, már ha nem egy kontárhoz fordulunk, mert sok gondot okozhat ott is a fertőzés. Tehát, csak óvatosan!

Forrás: 24.hu, Határtalan Régészet
Fotó: hvg.hu

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!