Mi a különbség a sámán és a táltos között?

taltosHa már tetováltatunk, nagyon utána kell néznünk olyan dolgoknak, melyek összekeverhetőek a hétköznapi ember számára. Itt van például a „sámán” és a „táltos” kifejezés. Tudod, melyek a hasonlóságok és különbségek közöttük?

Persze, aki nem laikus teljesen, s régi magyar hitvilágunk gyógyító emberét, a táltost szeretné magára varratni, biztosan nem fog egy szalagokkal a karján, a tűz mellett furcsa pózban táncoló alakot örökre a bőrébe tetováltatni – igen, ő a sámán…

De ha nyelvi szinten kezdjük el kibontani a témát, akkor az a kifejezés, hogy a táltos a magyar nép sámánja, szintén helytálló. Ugyanis, a „saman” szó az ázsiai tunguz népek szava volt a gyógyító emberre.

HIRDETÉS (x)

Később aztán, amikor a kutatók megismerték ezeket a népeket, a törzsek szent embereire ráhúzták a sámán szót és ezt átvette a nyugati világ is. S természetesen, a sámánizmus jelenti a hozzájuk kapcsolódó hitvilágot.

Most pedig, vegyük sorra a sámánok és a táltosok legfőbb ismérveit, melyekről meg kell különböztetnünk őket!

Az őrületig táncoló sámán

A sámán képességeit elődeitől származtatja, s kapcsolatot tud teremteni az élők és a holtak világa között. Jelekkel születik, s utána tanulnia kell. A sámánt úgy képzeljük el, aki a tűz körül dobol, vagy őrült táncba kezd, furcsa pózokat vesz fel, karjain színes szalagok lógnak, a szemei fel vannak akadva és érthetetlen nyelveken beszél.

Ezt az eksztázist különféle szerek segítségével éri el, mondjuk például gombákkal. Így tud aztán kommunikálni a túlvilággal, majd értelmezni az onnan kapott információkat. Minden képi-, mozgási-, zenei elemnek meghatározott jelentése van.

saman

A sámán funkciói sokfélék lehettek az egyes népeknél. A gyógyítás mellett, meg tudták mondani, sikeres lesz-e a vadászat, a csata, milyen lesz az időjárás, mikor érdemes vetni és így tovább. S egyfajta lelki vezető is volt, természetesen.

A tiszteletnek örvendő táltos

A táltoshit megtalálható a hun-szkíta kultúrában. A sztyeppei népek gyógyítója, lelki, szellemi vezetője, aki elhívás útján kapja nemes feladatát, mely a nemzet megmentése, bármilyen értelemben.

Már magzati korban elrendeltetik sorsa, s megkapja a többlet fogakat, ujjakat, melyekből születése után tudják, a fiú vagy leány táltosnak született a földi világba. A gyermek hetedik életévében került sor a tanulás elkezdésére – ekkor, ha eltűnt, elvitték a táltosok…

A táltos is révült állapotba eshet, de neki nincs szüksége hozzá különféle szerekre – mindez szent helyen és időben történhet. Ilyenkor messzire száll a lelke, és így gyógyíthat, üzeneteket kaphat.

A magyaroknak táltos királyaik is voltak, akik táltos paripákon száguldottak – az Árpád-házi királyok, mint például Szent László, akinek lova szakadékokat ugrott át. A magyar néphagyomány Jézust égi táltosnak nevezi.

A táltosok ma is köztünk élnek, s az elhívást e nemes feladatra bárki megkaphatja, hiszen mindenki születik valamire…

A következő videoban egy-egy kis falucskában élő gyógyítóról hallhatunk-láthatunk információkat. Talán a te faludban is van egy olyan gyógyító, akihez mindenki fordul…

Forrás: Molnár V. József; kincseslada.hu, wikipédia
Fotók: csillagjegy, joportal

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!