Tudtad, hogy Ötzi szét volt varrva?

otzi tetovalasIgen, mindenki Ötzi-je, az 5300 éves hausjablochi ősember bőrfelületén 61 tetoválás található. A kutatók katalogizálták, csoportokra osztották őket, s az is kiderült, a klasszikus akupunktúrás pontokon található a nagy részük.

Az jutott eszembe rögtön, hogy teljesen tudatlan ösztönlényekként tekintettem mindig a történelem órán tanult őskori előemberekre. De talán többet tudtak, mint gondoljuk...

Ötzi tetoválásai általában egymás mellett futó vonalak, melyek 1-3 milliméter vastagságúak és 7-40 milliméter hosszúságúak, s a test hosszanti vonala mentén futnak végig.

HIRDETÉS (x)

A különleges eljárásokkal, a kutatók számára igazi felfedezés volt megtalálni a tetoválásokat a szétfagyott testen. Az pedig, hogy a minták 80 %-a a klasszikus kínai akupunktúrás pontokon található, arra enged következtetni, hogy gyógyításra használták őket, tehát szimbolikus jelentésük volt.

A szénporral készült tetoválásokkal, gyógynövényeket juttattak a bőr alá – ezt a fajta gyógyító technikát más népeknél is felfedezték már. A legtöbb mintát a lábain találták, mégpedig a 19 csoportból 12-t.

A gleccsermúmiát 1991-ben, Ausztria és Olaszország határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, a Hausjabloch közelében, 3210 méter magasan találta meg egy német turista házaspár. A kora rézkor idején élt vadászt a vizsgálatok alapján a fejére mért ütés ölte meg.

Forrás: Wikipedia, Múlt-kor
Fotó: Ancient Origins, AFP

otzi tetovalas osember

otzi osember

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!