Tudtad, hogy Ötzi szét volt varrva?

otzi tetovalasIgen, mindenki Ötzi-je, az 5300 éves hausjablochi ősember bőrfelületén 61 tetoválás található. A kutatók katalogizálták, csoportokra osztották őket, s az is kiderült, a klasszikus akupunktúrás pontokon található a nagy részük.

Az jutott eszembe rögtön, hogy teljesen tudatlan ösztönlényekként tekintettem mindig a történelem órán tanult őskori előemberekre. De talán többet tudtak, mint gondoljuk...

Ötzi tetoválásai általában egymás mellett futó vonalak, melyek 1-3 milliméter vastagságúak és 7-40 milliméter hosszúságúak, s a test hosszanti vonala mentén futnak végig.

HIRDETÉS (x)

A különleges eljárásokkal, a kutatók számára igazi felfedezés volt megtalálni a tetoválásokat a szétfagyott testen. Az pedig, hogy a minták 80 %-a a klasszikus kínai akupunktúrás pontokon található, arra enged következtetni, hogy gyógyításra használták őket, tehát szimbolikus jelentésük volt.

A szénporral készült tetoválásokkal, gyógynövényeket juttattak a bőr alá – ezt a fajta gyógyító technikát más népeknél is felfedezték már. A legtöbb mintát a lábain találták, mégpedig a 19 csoportból 12-t.

A gleccsermúmiát 1991-ben, Ausztria és Olaszország határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, a Hausjabloch közelében, 3210 méter magasan találta meg egy német turista házaspár. A kora rézkor idején élt vadászt a vizsgálatok alapján a fejére mért ütés ölte meg.

Forrás: Wikipedia, Múlt-kor
Fotó: Ancient Origins, AFP

otzi tetovalas osember

otzi osember

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!