Vasmacska, fecske, szélrózsa. Tudod, mit jelentenek?

matroz tetovalasA Titanic bemutatóját nézve az egyik tévécsatornán, miközben azon morfondíroztam, hányadszorra adják már le, eszembe jutottak a matróz tetoválások. Kellemest a hasznossal, utána néztem, hogy ha Rose esetleg egy tengerésszel jött volna össze Jack helyett, vajon milyen tetoválásokat látott volna a meztelen férfitesten...

A tengerészek körében az 1700-as években jött divatba úgymond a tetoválás, ugyanis James Cook kapitány legénysége, Tahitiről visszatérve, hozta magával – ennek kapcsán kezdett elterjedni Európa-szerte a tetoválás.

A „tattoo” szó a polinéz nyelvből került az angolba, mint ismeretes. Az évszázadok alatt természetesen, kialakultak azok a minták, amelyeket látva, aki ismerte a jelentésüket, bele láthatott viselőjük életébe.

HIRDETÉS (x)

Ugyanúgy, mint a jellegzetes orosz-, vagy jakuza mintáknak, a tengerésztetoválásoknak is története van. Lássuk részletesen!

Ha már a címben szerepel a vasmacska, nos ez az Atlanti-óceánon való átkelést jelentette; háborús helyzetben pedig, a katonai utánpótlást képező kereskedelmi hajók matrózai is magukra varratták.

Fecskét azok rakattak magukra, akik megtettek 5000 tengeri mérföldet. A szélrózsa pedig segít a hazaút megtalálásában.

Gyakori volt még a három-, vagy a több árbócos hajó, melynek vitorlái ki voltak bontva: viselője megkerülte legalább egyszer a Horn-fokot.

A csillag, mint a szélrózsa, szintén a hazavezető úttal kapcsolatos, hiszen viselője mindig hazatalál.

matroz tetovalas1

A szigony a bálnavadász- vagy halászhajókon szolgálók jelképe. A Hula-táncos lány minta, a Hawaii-szigeten járt matrózoké.

Ha kötélcsomót látsz egy tengerész csuklóján, akkor azzal találod szembe magad, aki a hajó kikötéséért, valamint az áru ki- és berakodásáért felelős.

Még lehetne folytatni a sort, a teljesség igénye nélkül, a legérdekesebb mintákat gyűjtöttem össze.

Forrás: index.hu
Fotók: Pinterest

Tudsz még hasonló mintákat? Rajtad van valamilyen matróz-jelkép?

matroz tetovalas2

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Kövess bennünket

Blogok

Most áprilisban még nem vettem BKV bérletet, szép idő van, állandóan Monsterrel közlekedem. És imádom,...
Bővebben...
Nem szereti a hordozót. És amikor már nem bírunk Vele, jöhet a Moana ​(NaNa,...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj hetente friss híreinkről!

Weboldalunk a látogatói élmény növeléséhez cookikat (sütiket) használ. Az oldal további böngészésével elfogadod a sütik használatát.