Mantra-tetoválások

sak-yant-tetovalasA buddhista hagyományok nyomán, már mágikus erejű, misztikus szavakat, szótagokat, mondatokat, vagyis mantrákat varrathatunk magunkra.

Az, hogy hittel teszi-e ezt valaki, már más kérdés, hiszen a mantra egy meditációval kapcsolatos fohász, ima a buddhizmus és a hinduizmus gyakorlatából.

Ha azt mondjuk valakire, hogy „mantrázik", egy hangot, szót, szótagot, mondatot ismételget. A mantra akár egy költemény is lehet, amely a védikus (a Védák India legrégebbi irodalmi emlékei) hagyományokra volt jellemző.

Azt tudni kell, hogy a legrégebbi buddhista tetoválások, a sak yant-ok vagy yantra-k esetében sohasem a díszítés a fő célja a tetováló szerzetesnek, ugyanis van úgy, hogy láthatatlan tintával dolgozik.

A yantra egy mantrát jelenít meg fizikai formában. Egy meditációnak vagy imának a szimbóluma. A szövegek páli nyelvűek, de Kambodzsában a khmer is fellelhető.

HIRDETÉS (x)

Magát a tetoválást ki kellett érdemelniük a tanítványoknak, akik egyedi mintájukat szerzetessé válásuk után készíttethették el mesterükkel. A mester választotta ki a szent képet aszerint, hogy tanítványa mikor és milyen jellel született.

A képek ábrázolhatnak tigrist, sast, lótuszt, kígyót, és még folytathatnám a sort... A minta kiválasztását követően, a tetoválás folyamata is egy rítus. A mester kántálni kezdi a szent szöveget, vagyis mantrázik, s elkezdi a tetoválást, miközben megáldja a tanítványát. Az újdonsült szerzetes számára az elkészült minta talizmánná, szent oltalmazóvá válik.

Ezért készíttetnek külföldiek is, thai tetováló mesterekkel szent oltalmat remélve, ilyen jellegű tetoválásokat. Ha már itt tartunk, Angelina Jolie-nak is sak yant tetoválás díszeleg a hátán.

A mantra szó szanszkrit eredetű. Jelentése: szent szöveg. A „man" szógyök, mint „gondolkodás", a „tra" pedig eszköz, mások szerint „oltalom" vagy „megszabadulás". Vagyis, a „gondolkodás eszköze", vagy elménktől való felszabadulás eszköze, hogy ne ragadjunk bele a magunk gyártotta béklyók világába, hanem nyissunk „felfelé", vagyis a spirituális úton induljunk el.

A keleti hitvilág szerint egy mantrának akkor van ereje, ha egy hiteles, valódi szerzetestől, gurutól kapjuk. A legismertebb mantra talán az „om" vagy „aum" - ez egyébként a bídzsa, amikor a mantra egyetlen szó, vagy mantra-mag. A dzsapá, amikor többször, alig hallhatóan ismételjük a mantrát.

Imafüzéreket is szoktak használni mantrázáskor, hogy a koncentráció még teljesebb legyen.

Úgy hiszem, maguknak a mantráknak is nagy erejük van, de nem elég elengedni magunkat, hogy most már minden oké, hanem hinnünk is kell - bármilyen mondatot varratunk magunkra - az erejében, és folyamatosan táplálni azt.

Forrás: buddhizmus.network.huyantra-tattoosak-yant-tattoo

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!