Cukorkoponyák Halloween-ra

cukorkoponya-arcfestes1A mexikói Halottak Napja miatt elterjedt cukorkoponya tetoválás-, valamint arcfestés minták mára kedvelt, divatos viseletekké váltak.

 

 

Nem egy címlapon láttam már ilyen jellegű arcfestéssel ellátott hölgyeket, ugyanakkor előszeretettel készítik el otthon is az ügyesebb kezűek a cukorkoponyákat saját bőrükre.

Ez a minta annyira sokrétű, és tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, hogy milyen színeket, kiegészítő motívumokat szeretnénk még hozzá (arcfestésnél/tetoválásnál) használni: rózsa, pókháló, szív, körömvirág és így tovább.

Általában a csajok jobban szeretik ezeket a tetoválásokat, mert igaz, hogy az alapjuk a koponya, de színesek, s egy szép női arcon pedig jól mutatnak.

Ennek az egésznek a gyökere a mexikói indián kultúrkörbe nyúlik vissza, ugyanis Mexikóban az El dia de los Muertos (Halottak Napja) egy színes kavalkád, családi ünneplés, ahol étellel-itallal várják az elhunyt hozzátartozóikat.

HIRDETÉS (x)

Úgy hiszik, a Túlvilágon újra egyesül az egész család, s a gyerekeket is arra ösztönzik, hogy ne féljenek a haláltól. Ezért kicsik és nagyok – általában – csontvázjelmezbe öltöznek, és így járják az utcákat.

Fontos még megemlíteni La Catrina-t, aki egy népi figura, díszes viseletbe öltöztetett csontváz. A hiedelmek szerint néha gyönyörű nő alajában jelenik meg, szórakozik, flörtöl, máskor csontváz, s bármikor elviheti a halandókat.

La Catrina eredetileg José Guadalupe Posada karikatúra-művész alkotása volt, Calavera de la Catrina címmel, melyet Mexikó felső társadalmi osztályának kifigurázásának céljából alkotott.

November 1-jén és 2-án kis házi oltárokat állítanak, melyek roskadoznak a gyertyáktól, virágoktól, füstölőktől, műanyag csontvázfiguráktól, s az elhunyt fényképe is ott található.

A nádcukorból, csokoládéból készült kis tárgyak is központi helyet foglalnak el, mint a jellegzetes calaveras de dulce, vagyis cukorkoponya.

A kis koponyák színesek, s ráírják az elhunyt, valamint az élő családtagok neveit, és az ünnep során megeszik őket. Így tisztelegnek halottaik és a Túlvilág hatalma előtt.

Elkészítik az elhunytak kedvenc ételeit, és vidáman esznek-isznak. Ha már az ivásról van szó, az oltárról a fahéjas, mézes, vaníliás csoki ital sem hiányozhat, valamint nemzeti italuk, a kék agavékaktuszból készült tequila.

Ez a népszokás 2003 óta a világ szellemi kulturális örökségének a része, s a magyar mexikói nagykövetségen is oltárt állítanak az ünnep tiszteletére.

Forrás: Wikipédia, HVG

calavera-de-la-catrina-jose-guadalupe-posadacukorkoponya-tetovalascukorkoponyamexico-halottak-napja-oltarmexico-halottak-napja

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!