A tetováltatás legfőbb motiváló ereje a divat?

Tartalomjegyzék

A tetováltatni vágyó emberek csoportokra is feloszthatók a motiváltságuk alapján.

Ez nem azt jelenti, hogy lehet kategorizálni, mert nincs két egyforma ember, azaz két ugyanolyan indok sem lehet. Az emberek mindegyike különböző indíttatással applikáltat mintát a bőrébe, azonban ezekben a meggondolásokban átfedések láthatóak.

Gyakori motivációs alap az emlékezés, emlékhely teremtése – az egyén számára fontos eseményről, személyről, személyekről. A halottakról való megemlékezés egyik formája az ilyen emléktetoválások készíttetése, melyek által élete végéig magán hordozza az alany, az elhunyt portréját, vagy egy rá emlékeztető mintát.

HIRDETÉS (x)

De kiemelkedő motivációnak ismerik el a divatot is az általam megkérdezett tetováló művészek. Az elmondásuk alapján az esetek 70 %-ában a divat motiválja az embereket. Itt főként a 20-25 év alattiakra gondolnak, akik még nem rendelkeznek kiforrott egyéniséggel.

„Én személy szerint úgy látom, hogy ma Magyarországon, vagy akár Európában, a tetoválásoknak nincs értelme. Ez kicsit furának tűnhet, de így van. Mindegy hogy az egy tradicionális »jellegű« koji, vagy egy polinéz minta, a mi kultúrkörünkben nincsen jelentése. Nem erősíti a fennálló rezsimmel való szembenállást és nem fog jó szerencsét hozni a tengeri halászaton sem.” (Dorogi Péter Viktor – Trike Art Tattoo)

Ezt a mentalitást többen erősítik meg, de többen cáfolják is… Ez a széttagoltság pedig a vendégkör nagyságából eredeztethető, mert a nagyobb szalonokban, ahol több tetováló dolgozik, mint például a budapesti Celtic Moon, ott nyilván több vendég is fordul meg, s a divatból tetováltatók aránya ezért kevesebb lehet.

„A szándék a »csak úgy akarok valamit«-től egészen a »hosszú évek óta precízen tervezgetem«-ig terjed. Nyáron sok turista jön, aki képeslap helyett valami kis apró tetoválást visz haza emlékbe. Vannak emléktetoválások, amik hasonlítanak a Miami Ink-es sztorikhoz. Mostanában sokan takartatják el a régi tetoválásukat, egyszerűen, csak mert már elavultnak érzik. Ilyenkor inkább esztétikai okok szerepelnek motivációként.” (Kis Brigitta – Celtic Moon Tattoo)


Egy debreceni viszonylatban kiemelkedő tetoválószalon nyilatkozója is ezt erősíti meg, azaz intuícióként említi a divat mellett a funkcionalitást, az egyediséget és az összetartozást is.

„A vendégek motivációja majdnem minden esetben különböző. Vannak, akik a napjainkban hódító mintákkal keresnek meg. Ők általában a televízióban bemutatott témákból táplálkoznak, köszönhetően az egyre csak gyarapodó tetováló műsoroknak, ami ebben az esetben nem feltétlenül jó, mert az illető nem tesz hozzá a mintához, rosszabb esetben pedig nem engedi, hogy mi hozzá tegyünk egy kis pluszt és így megszületik egy újabb tömegminta.

HIRDETÉS (x)

Második körben említeném azokat, akik elvesztett családtagjaik előtt akarnak emléket állítani, vagy családcentrikus nézőpontok miatt választanak mintákat. Így például a szülők, a gyermekek nevét vagy éppen portréját szeretnék viszontlátni bőrükön. Ezek a témák legtöbbször satírosan (fekete-fehérben), realisztikus stílusban készülnek el, persze itt is vannak kivételek, mint a színes karikatúrák, stb... Itt a motiváció, úgy gondolom, egyértelmű. Ha már a portréknál tartunk, sokan »varratnak« zenekartagokat, színészeket is magukra.

A fent említetteken kívül létezik még egy gyakori indíttatás, amikor a vendég teljesen egyedi dolgot szeretne. Ez a »kör« már a szürkeségből kitörni vágyók játszótere és persze a miénk, tetoválóké, hiszen ezekben a témákban szinte mindig szabad kezet kapunk, kamatoztathatjuk kreativitásunkat, és ami a legfontosabb, tökélyre fejleszthetjük tudásunkat egy komplex minta tervezésével, kivitelezésével.

Ezek tehát a leggyakoribb okok, melyek miatt a tetováltatni vágyók beköszönnek a tetováló szalonba. Léteznek azonban olyan vendégek is, akik csupán dekoratív céllal szeretnének tetováltatni, nem magyaráznak bele semmit, egyszerűen csak akarnak valamit magukra. Ők esnek bele leginkább a non-figuratív tetoválások témakörébe.

Rengeteg szempont létezik még, ami miatt a tetováló széket választhatjuk, a fentiek csak a leggyakoribbak.”(Csáki Mihály – Dóró Art Tattoo Park)

A várt eredménnyel ellentétben az rajzolódott ki az interjúk alapján, hogy a motiváltság a divat javára billenti el a mérleget. Ez azt bizonyítja, hogy a napjainkban elkészült tetoválások nagy hányada funkcióval és tartalommal nem rendelkező.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!