A tetováltatás legfőbb motiváló ereje a divat?

Tartalomjegyzék

A tetováltatni vágyó emberek csoportokra is feloszthatók a motiváltságuk alapján.

Ez nem azt jelenti, hogy lehet kategorizálni, mert nincs két egyforma ember, azaz két ugyanolyan indok sem lehet. Az emberek mindegyike különböző indíttatással applikáltat mintát a bőrébe, azonban ezekben a meggondolásokban átfedések láthatóak.

Gyakori motivációs alap az emlékezés, emlékhely teremtése – az egyén számára fontos eseményről, személyről, személyekről. A halottakról való megemlékezés egyik formája az ilyen emléktetoválások készíttetése, melyek által élete végéig magán hordozza az alany, az elhunyt portréját, vagy egy rá emlékeztető mintát.

HIRDETÉS (x)

De kiemelkedő motivációnak ismerik el a divatot is az általam megkérdezett tetováló művészek. Az elmondásuk alapján az esetek 70 %-ában a divat motiválja az embereket. Itt főként a 20-25 év alattiakra gondolnak, akik még nem rendelkeznek kiforrott egyéniséggel.

„Én személy szerint úgy látom, hogy ma Magyarországon, vagy akár Európában, a tetoválásoknak nincs értelme. Ez kicsit furának tűnhet, de így van. Mindegy hogy az egy tradicionális »jellegű« koji, vagy egy polinéz minta, a mi kultúrkörünkben nincsen jelentése. Nem erősíti a fennálló rezsimmel való szembenállást és nem fog jó szerencsét hozni a tengeri halászaton sem.” (Dorogi Péter Viktor – Trike Art Tattoo)

Ezt a mentalitást többen erősítik meg, de többen cáfolják is… Ez a széttagoltság pedig a vendégkör nagyságából eredeztethető, mert a nagyobb szalonokban, ahol több tetováló dolgozik, mint például a budapesti Celtic Moon, ott nyilván több vendég is fordul meg, s a divatból tetováltatók aránya ezért kevesebb lehet.

„A szándék a »csak úgy akarok valamit«-től egészen a »hosszú évek óta precízen tervezgetem«-ig terjed. Nyáron sok turista jön, aki képeslap helyett valami kis apró tetoválást visz haza emlékbe. Vannak emléktetoválások, amik hasonlítanak a Miami Ink-es sztorikhoz. Mostanában sokan takartatják el a régi tetoválásukat, egyszerűen, csak mert már elavultnak érzik. Ilyenkor inkább esztétikai okok szerepelnek motivációként.” (Kis Brigitta – Celtic Moon Tattoo)

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Írtam már róla a #neérintkezzegyébkéntfelőlemodamészahováakarsz blogomban, hogy vettem egy navigációs készüléket, melyre egy barátom szerzi...
Bővebben...
Karantén negyedik hét... vagy 14, ha úgy vesszük. Már számolni sem tudom, mióta vagyunk itthon. ​ Szerencsére...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!