Motoros csaj sárkányos tetkóval

Tartalomjegyzék

A tetovált lányAmikor elkezdék reklámozni a filmet, az előzetese annyira nem jött be, hogy eldöntöttem, hogy majd csak akkor nézem meg, ha majd a tévében játsszák.

Aztán a héten a facebookon az egyik ismerősöm írta, hogy érdemes megnézni, szerinte tetszeni fog. Végül tegnap elmentem egy matiné előadásra, negyed négyre. Aki rászánja magát, készüljön fel, hogy a film hosszú! Hatig tartott, bár nekem nem tűnt fel, mert tényleg izgalmas.

Mivel a film alapját képező regényt és az abból készült svéd filmet, a Millennium Trilógiát korábban nem ismertem, nem tudtam mire számíthatok. Így aztán a film első fél óráját azzal töltöttem, hogy míg a bal agyféltekém próbálta megjegyezni és valamilyen rendszerbe szervezni az ismeretlenül hangzó, megkülönböztethetetlen svéd neveket, a jobb agyféltekém impressziókat szerzett a képek alapján.

HIRDETÉS (x)

Mondjuk a szövevényes krimi címe lehetne akár az is, hogy "biszex csaj piercinggel" vagy "anorexiás punk felnyírt séróval" - ezeknek is pont annyi közük van a film tartalmához, mint "A tetovált lánynak", de ez persze csak a végére derült ki.

Tehát miközben kíváncsian vártam, hogy mi lesz ebből, arra lettem figyelmes, hogy a külföldi filmekben mennyivel átgondoltabbak a "termékelhelyezések", mint a magyar remakekben. Ebben a filmben a piros Malboronak is fontos jelentése van: én pl. akkor szívtam utoljára ilyet, amikor szerelmi bánatom miatt önpusztító gondolataim voltak, és a Senator túl gyengének és olcsónak tűnt a lassú halálhoz. Ilyet szívott tehát a Daniel Craig, mikor újságírói karrierjének vége szakadt.

Az Apple laptop, a Coca-Cola és az IKEÁ-s bútoros doboz szintén tudatosan támogatja a másik főszereplő karakterét. Ezek alapján is arra asszociálunk, hogy Lisbeth egy meg nem értett, fiatal zseni, aki megelégszik az olcsó, de hazai bútorral, miközben számítógépből a legjobb kell neki. A kóla meg minden számítógépnél éjszakákat átdolgozó hacker lételeme, szóval ez is nagyon kell. Ezzel szemben a Meseautó című magyar film nagy része egy kereskedelmi tévé óriásplakátja előtt zajlik. Azért gondolom érezzük a különbséget.


szólj hozzá: A tetovált lány - trailer #2

Szerencsére a film későbbi részében az újságíró, Mikael Blomkvist a falra is kiragasztja a Vanger család szövevényes hálózatát névvel és fényképpel, bár a sok szőke nő és Vanger nevű, rövid hajú idősebb férfi megjegyzése még így is kihívás. Erről a Gyűrűk Ura trilógia jutott eszembe, amit a negyvenedik oldal után helyeztem vissza a könyvespolcra, miután addigra sem tudtam kibogozni, hogy ki kicsoda.

Szóval ha még időben sikerül leküzdenünk ezeket a nehézségeket és közben még a cselekményre is tudunk koncentrálni, akkor egy igazán érdekes, megrázó, és izgalmas sztori kerekedik ki a végére, amit tényleg érdemes megnézni. A fent felsoroltak miatt lehet, hogy inkább többször, mint egyszer. Annál is inkább, mert a kritikusok szerint az eredeti svéd filmet minden erőfeszítés ellenére sem sikerült elrontani Hollywoodban, sőt, van aki szerint - bár szokatlan - de jobb is az új film, mint az eredeti.

Ha kíváncsi vagy, milyen motorral száguld Lisbeth éjszaka, hóviharban az erdei szerpentinen sisak nélkül, lapozz tovább!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A gondtalan éveket felváltotta a felnőtté válás rögös útja, ami az én esetemben is a...
Bővebben...
Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!