Lelke rajta – A tetoválás pszichológiája

Rácz Edina - .

altA tetoválással kapcsolatos nézeteiket, tapasztalataikat osztják meg a könyvben neves pszichológusok, tetoválómesterek, és tetováltak.

A 2009-ben napvilágot látott, Lelke rajta – A tetoválás pszichológiája című könyv Singer Magdolna szerkesztésében jelent meg.

HIRDETÉS (x)

A tetoválás kifejezetten az a téma, amely rendszerint megosztja az embereket. Van, akinek az élete része, a közegéhez tartozik a tetovált emberek társasága. Van, aki művészként ezt a szakmát űzi. Van, akit a hideg ráz, ha meglát az utcán egy tele varrott embert.

Sokan, sokfélék vagyunk, de a tetoválás manapság igazán reneszánszát éli. Divatból, meggyőződésből, unalomból, szerelemből – mindenféle okból varratnak magukra az emberek. Tehát, azt sem lehet mondani, hogy a tetováltak egységes nézeteket vallanak. Hiszen, ez a kör is sok apró egységre bontható.

A régebbi gondolkodású embereknél az a megszokott dogma, hogy a tetoválás a deviáns emberek bőrét fedi le, tehát az illető biztosan börtönviselt, vagy valamilyen szélsőséges csoport tagja. Ez a meggyőződés ivódott bele a köztudatba, s még napjainkban is kemény harcok árán lehet kitörölni az emberekből. Vagy nem lehet… Van, aki elfogadja, de olyan is akad, aki megszól ezért egy tetovált illetőt az utcán…

Ekkor elfelejtődik, hogy a tetoválásnak micsoda ősi története és ereje van. Vagy az, hogy régen a nemesek, államfők privilégiuma volt a varrott minta a bőrön. Például Erzsébet királyné (Sissi), Ferenc Ferdinánd, Kossuth Lajos is viselt tetoválást magán.

A könyv szerkesztője igyekezett minden oldalról megvizsgálni a témát. Ezért, olyan embereket kért meg arra, hogy nyilatkozzanak a tetoválással kapcsolatban, akik olyan sokszínű egyéniségek, mint egy festő színskálája.


A tetoválásról: a test mint kulturális tárgy, Szendi Gábor pszichológus tanulmányát olvashatjuk. Majd Horányi Krisztián, a Celtic Moon tetoválószalon tulajdonosa és a Magyar Tetováló Szövetség elnöke nyilatkozik Aut Ceasar, aut nihil! címmel.

HIRDETÉS (x)

Dr. Buda Béla pszichiáter, Gyakran éreztem, hogy a tetoválást érdemes lenne kutatni! – már írása címével is sokat elárul az érdeklődő olvasóknak. Sokan kíváncsiak Dr. Csernus Imre pszichiáter véleményére, s arra, mi az a tűzlovas…

A 2009-es év tetoválómesterének, Gémes Istvánnak, első kézből származó tapasztalatait olvashatjuk, Felelősséggel, hivatástudattal. A tetováltak szemszögéből pedig két élettörténetet, Koncz Orsolyáét és Fehér Józsefét ismerhetjük meg.

A hozzá megszokott módon, különleges szemszögből beszél a témáról Spitzer Gyöngyi (Soma) életvezetési tanácsadó, Öltöny alatti lázadás címmel. A nyilatkozók sorát Feldmár András pszichoterapeuta, A test kesztyű, amelyben szellem lakik, írása zárja.

Ez a könyv, amellett, hogy sokféle oldalról járja körül a témát, mégis nyitva hagyja a kérdést az olvasó számára. Nem dogmákkal akar traktálni, pusztán utat mutat, és hagyja, hogy a gondolatok szabadon szárnyaljanak. A könyv címe, Lelke rajta, a legtalálóbb, amit csak választani lehetett, hiszen a test a lélek színpada, s ezáltal, a bőr is.

Azt hiszem, most sokunknak Hobo hangja cseng a fülében: „Óh igen, látom. Rajtad van, ki vagy. Kicsi a kereszt, a halálfej nagy. Bár a jelet a világ tette rád, Szó nélkül álltad, lettél tetovált.”alt

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS