Szöllősi Györgyi Shakti

Rácz Edina - .

Egy tigris igéző tekintetét, vagy akár a Sixtus-kápolnát is rá tudja varázsolni a motorokra, bukósisakokra, autókra.

A légecsettel történő festés szépségeiről és buktatóiról mesélt nekünk Szöllősi Györgyi, akit Shaktiként ismerhettek az oldalról.

− Hogyan lett belőled airbrush festő?

− Már gyerekkorom óta rajzolok, csak iskolai szinten nem tudtam ezzel foglalkozni. A szüleim azt mondták, tanuljak „rendes” szakmát. A kereskedelem felé tendált ez a dolog, hiába szerettem volna bőrdíszműves lenni. Mindenfélét dolgoztam, még katona is voltam. De végül úgy besokalltam, hogy elővettem ismét a kézügyességemet. Tájképeket festettem, rajzolgattam, de már akkor is motorokat…

HIRDETÉS (x)

− Mi ez a hamiskás mosoly a szád szélén? Szóval, motorok és rajzok…

 

− Nagyon szeretek motorozni, ami egy előző kapcsolatom hozománya. Vágytam arra, hogy a következő párom motoros és művész is legyen – össze is jött szerencsésen. Visszatérve az airbrush-ra, találtam végül egy tanárt, aki megtanított a technikára. Annyira megszerettem a légecsettel történő festést, hogy most már ebből is keresem a kenyeremet. Egyébként, a tanáromból később a kedvesem lett, szóval összekötöttük a kellemeset a hasznossal…

− Együtt is dolgoztok?

− Igen, ugyanabban a műhelyben munkálkodunk, de egyáltalán nem rivalizálunk. Történt már úgy, hogy egymásnak adtunk át melókat, mert az egyikünk éppen nem ért rá. De olyan eset is volt, hogy tudtuk a másikról, ezt a motort nagyon szeretné megfesteni. Nagyon fontos a közös érdeklődés, hiszen ez a kapcsolatunk alapja: imádunk festeni, motorozni, utazni, könyvmolykodni. Már nem férünk el a könyvektől a lakásban…

− Hogy működik maga a légecset?

− Az eszköz az autófényezők szórópisztolyára emlékeztet. A kompresszor csatlakozik egy csőhöz, ebből jön a levegő. A festéktartályban lévő anyag és a levegő szabályozásával kerül a kívánt mennyiség az adott felületre. A légecsettel olyan vékony vonalat lehet húzni, mint egy ceruzával, illetve szórni is lehet vele. Minél távolabb tartjuk az eszközt a felülettől, annál vastagabban lehet rá felvinni a festéket. Egy nehézsége van csupán a többi hagyományos technikához képest: nem látom, hová kerül a festék. Javítani úgy lehet, hogy az egész felületet újra kell csiszolni, alapozni.


Történt már veled ilyen „baleset”?

 

− Igen, volt, hogy elkészültem egy munkával, és véletlenül rácsöppent a festék, ezért elölről kellett kezdenem az egészet. Akkor már tíz órája dolgoztam rajta. Hígítós anyagot használunk, ami azt jelenti, hogy ha rácseppen a felületre, azt le is marja. Amíg fújjuk, mikronmennyiség kerül rá.

− Mióta is dolgozol ezzel a technikával?

− Három és fél éve művelem. Valóban úgy érzem, hogy megtaláltam azt, amit szívesen csinálok. Rengeteg szorgalom kell hozzá, mert van úgy, hogy napi 15-18 órát festek. Olyan számomra a festés, mint egy meditáció. Az igaz, hogy ötven százaléka férfimeló: csiszolás, gittelés, amit utálok. De amikor már abba a fázisba kerül a dolog, hogy alkotni lehet, akkor a rossz részét rögtön elfelejtem. Egyébként vászonra, kartonra, papírra is lehet airbrush-sal gyönyörű fotórealista festményeket készíteni.

HIRDETÉS (x)
HIRDETÉS (x)

− Általában meghatározott mintákkal jönnek a megrendelőid, vagy szabad kezet kapsz?

 

− Szeretem, ha engednek egy kis teret a megbízók, mert akkor ki tudom bontakoztatni az elképzeléseimet. De ha valaki konkrét elképzeléssel jön, ami nem hülyeség, azt is örömmel vállalom. Persze vannak hepciáskodó emberek. Volt olyan eset, amikor három milliméterrel tért el a minta az eredetitől, és nem vette át az illető. Erre inkább azt mondom, hogy vigye el, nem kell kifizetni, de nem fogom újra festeni. Elfelejtik az emberek, hogy például a sisak esetében gömb formára dolgozunk. Ami síkban jól néz ki, az nem biztos, hogy egy bukón mutatós vagy megvalósítható. Nem vagyunk gépek, hiszen ez kézi munka, művészeti alkotás. Viszont mindenképpen szükség van negatív tapasztalatokra, hogy ki tudjam alakítani az én kis pozitív világomat; hogy tudjam, mit nem akarok.

− Vannak kedvenc mintáid?

− Állatokat imádok festeni a legjobban. Az állatok nem csak nagyon kifejezők, hanem őszinte, tiszta lelkek, és bármilyen felületen csodásan mutatnak. Békákat nagyon szeretek alkotni, mert olyan színesek és sokrétűek, mint a virágok. Ahogyan pislognak, úgy pedig nagyon viccesek. Egy hercegem is lett belőle, látod…

A hercegről, a Vonzás Törvényéről, és arról, hogyan találja meg egy nagyon is mai magyar lány a szerelmet, szól Shakti május végén megjelenő könyve, Szex és titok – Keribredso tudja… címmel.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS