Kele Kinga törött kulcscsonttal teljesítette az Erzberg Rodeót

Tartalomjegyzék

kele kinga enduroA 25. Erzberg Rodeo enduro versenyen indult Kele Kinga, aki nem kevés bátorságról tett tanúbizonyságot, hiszen még csak 1 éve van jogosítványa nagy motorra. Kingával a motoros élményeiről, a rodeoról, a balesetről és a tanulságokról beszélgettünk.

Kele Kinga szereti a kihívásokat, a veszélyhelyzeteket, hiszen ezekben mutatkozik meg, ki hogyan tudja meghaladni önmagát – ezt bizonyítja az is, hogy imád síelni, snowboardozni.

A 25. Erzberg Rodeot, az Ausztria középső részén fekvő pályán rendezték meg május végén, ahová Kinga is eljutott.

HIRDETÉS (x)

A 33 éves hölgy egy éve rendelkezik korlátlan motoros jogosítvánnyal, de persze már előtte is vezetett kisebb motorokat. - Kiskoromban már bevezettek a motorozásba, de sajnos nem volt jó élmény, Babettán kezdtem. Ez akkor abba is maradt...

Aztán, amikor Karcagról felkerültem Budapestre, nem igazán szerettem a tömegközlekedést. Volt autóm, de a motor jobbnak bizonyult, hiszen azzal a dugóban is lehet haladni a kocsik között. Vettem egy Gilera motort, illetve egy Yamaha-t – felváltva vittem őket szervizbe. Aztán rájöttem, hogy ez a sebesség nekem kevés... Itt volt ez a két kis motor, de aztán sokan tanácsolták, hogy rakjam le a jogsit nagy motorra.

- És megfogadtad a jó tanácsot...

- Igen, hiszen minden nap Szentendréről jártam be Budapestre dolgozni, s ez a 60 km napi szinten nagyon sok. A páromnak is a motorozás volt az álma, s végül úgy döntöttem, megcsinálom a jogsit, mert akkor együtt tudunk menni. Miután sikerült, vettem egy Kawasaki Z650-est. Á, nem tudom elmondani sem, milyen élmény volt, amikor felültem és elindultam... és csak mentem és mentem...

Szeretem a pontosságot, és ezért is volt fontos, hogy a dugókat el tudjam kerülni a városban. Majd, az ismeretségi körömben megtudták, hogy motorozom, s egyre többször hallottam: legyek a Gete Team tagja, menjek versenyezni és így tovább... Az egyik barátom, Pálkövi György mondta, hogy próbáljam ki az endurozást, s higgyem el, hogy Magyarországon olyan helyekre juthatok el motorral, ahová álmomban sem.

- Gondolom, nem kellett kétszer mondani...

- Nem-nem! - nevet Kinga. - Belevágtam, de ehhez anyagilag is be kellett ruháznom, hiszen szükségem volt megfelelően biztonságos motoros öltözetre. Tehát, elmentünk Pilisvörösvárra, Esztergomba, kő- és ércbányákba... Persze, külön engedéllyel lehet az ilyen helyekre bejutni. Magyarországon nem igazán szeretik az endurosokat, hiszen sok a természetvédelmi terület. De, voltak olyan helyek, amelyeket az endurosok már 10-15 év alatt bejártak, s jó volt egy ilyen közösségbe kerülni.

kele kinga enduro2

- Hogyan jött az Erzberg Rodeo ötlete?

- Mondták, hogy van egy kemény verseny, az Erzberg Rodeo, ahol körülbelül 1890 motoros indul. Gondoltam, pont én menjek, akinek egy éve van meg a jogsija?! A mentalitásom, az enduros stílusom miatt győzködtek, hogy nevezzek be, mert szeretem a kihívásokat. Mindenkinek megvannak a maga határai, de szeretek önmagamnak bizonyítani. Úgy gondolom, amit az ember akar, azt elérheti! A rodeoval is úgy voltam, hogy próba-szerencse...

- Milyen volt maga a helyszín?

- Erzbergben, különféle szintek vannak a hegyen, s ahogyan haladtunk felfelé, úgy váltak egyre nomádabbá a körülmények – vad kempingezésnek fogtam fel. Magyarországról indult még 2-3 fő, de csapatként csak mi hatan, ebből egyedüli magyar nőként szálltam versenybe, de tegyük hozzá, az egész versenyen 35 nő volt. Miután megérkeztünk a helyszínre, gyalog bejártuk a pályát. Megkértem az egyik pályatesztelőt, hogy vigyen körbe, mert a feljárókra voltam kíváncsi - míg itthon esetleg volt egy kis kavicsos rész, addig ott szikladarabok álltak ki a földből.

Ez egy bányarész volt, ahol különösen vigyázni kell, hiszen omlásveszélyes... Ha 1890 ember motorral végigrobog ugyanott, akkor a környezeti körülmények megváltoznak... Nagyon szigorúan ellenőrizték egyébként a motorokat: megnézték a vázszámát és a tulajdonost fotó alapján...

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!