Kele Kinga törött kulcscsonttal teljesítette az Erzberg Rodeót

Tartalomjegyzék

kele kinga enduroA 25. Erzberg Rodeo enduro versenyen indult Kele Kinga, aki nem kevés bátorságról tett tanúbizonyságot, hiszen még csak 1 éve van jogosítványa nagy motorra. Kingával a motoros élményeiről, a rodeoról, a balesetről és a tanulságokról beszélgettünk.

Kele Kinga szereti a kihívásokat, a veszélyhelyzeteket, hiszen ezekben mutatkozik meg, ki hogyan tudja meghaladni önmagát – ezt bizonyítja az is, hogy imád síelni, snowboardozni.

A 25. Erzberg Rodeot, az Ausztria középső részén fekvő pályán rendezték meg május végén, ahová Kinga is eljutott.

HIRDETÉS (x)

A 33 éves hölgy egy éve rendelkezik korlátlan motoros jogosítvánnyal, de persze már előtte is vezetett kisebb motorokat. - Kiskoromban már bevezettek a motorozásba, de sajnos nem volt jó élmény, Babettán kezdtem. Ez akkor abba is maradt...

Aztán, amikor Karcagról felkerültem Budapestre, nem igazán szerettem a tömegközlekedést. Volt autóm, de a motor jobbnak bizonyult, hiszen azzal a dugóban is lehet haladni a kocsik között. Vettem egy Gilera motort, illetve egy Yamaha-t – felváltva vittem őket szervizbe. Aztán rájöttem, hogy ez a sebesség nekem kevés... Itt volt ez a két kis motor, de aztán sokan tanácsolták, hogy rakjam le a jogsit nagy motorra.

- És megfogadtad a jó tanácsot...

- Igen, hiszen minden nap Szentendréről jártam be Budapestre dolgozni, s ez a 60 km napi szinten nagyon sok. A páromnak is a motorozás volt az álma, s végül úgy döntöttem, megcsinálom a jogsit, mert akkor együtt tudunk menni. Miután sikerült, vettem egy Kawasaki Z650-est. Á, nem tudom elmondani sem, milyen élmény volt, amikor felültem és elindultam... és csak mentem és mentem...

Szeretem a pontosságot, és ezért is volt fontos, hogy a dugókat el tudjam kerülni a városban. Majd, az ismeretségi körömben megtudták, hogy motorozom, s egyre többször hallottam: legyek a Gete Team tagja, menjek versenyezni és így tovább... Az egyik barátom, Pálkövi György mondta, hogy próbáljam ki az endurozást, s higgyem el, hogy Magyarországon olyan helyekre juthatok el motorral, ahová álmomban sem.

- Gondolom, nem kellett kétszer mondani...

- Nem-nem! - nevet Kinga. - Belevágtam, de ehhez anyagilag is be kellett ruháznom, hiszen szükségem volt megfelelően biztonságos motoros öltözetre. Tehát, elmentünk Pilisvörösvárra, Esztergomba, kő- és ércbányákba... Persze, külön engedéllyel lehet az ilyen helyekre bejutni. Magyarországon nem igazán szeretik az endurosokat, hiszen sok a természetvédelmi terület. De, voltak olyan helyek, amelyeket az endurosok már 10-15 év alatt bejártak, s jó volt egy ilyen közösségbe kerülni.

kele kinga enduro2

- Hogyan jött az Erzberg Rodeo ötlete?

- Mondták, hogy van egy kemény verseny, az Erzberg Rodeo, ahol körülbelül 1890 motoros indul. Gondoltam, pont én menjek, akinek egy éve van meg a jogsija?! A mentalitásom, az enduros stílusom miatt győzködtek, hogy nevezzek be, mert szeretem a kihívásokat. Mindenkinek megvannak a maga határai, de szeretek önmagamnak bizonyítani. Úgy gondolom, amit az ember akar, azt elérheti! A rodeoval is úgy voltam, hogy próba-szerencse...

- Milyen volt maga a helyszín?

- Erzbergben, különféle szintek vannak a hegyen, s ahogyan haladtunk felfelé, úgy váltak egyre nomádabbá a körülmények – vad kempingezésnek fogtam fel. Magyarországról indult még 2-3 fő, de csapatként csak mi hatan, ebből egyedüli magyar nőként szálltam versenybe, de tegyük hozzá, az egész versenyen 35 nő volt. Miután megérkeztünk a helyszínre, gyalog bejártuk a pályát. Megkértem az egyik pályatesztelőt, hogy vigyen körbe, mert a feljárókra voltam kíváncsi - míg itthon esetleg volt egy kis kavicsos rész, addig ott szikladarabok álltak ki a földből.

Ez egy bányarész volt, ahol különösen vigyázni kell, hiszen omlásveszélyes... Ha 1890 ember motorral végigrobog ugyanott, akkor a környezeti körülmények megváltoznak... Nagyon szigorúan ellenőrizték egyébként a motorokat: megnézték a vázszámát és a tulajdonost fotó alapján...

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerencsére eddig az időjárás, és a szabadidőnk is úgy adta, hogy minden hétvégén ki tudtunk...
Bővebben...
Ahogy terveztem a hét közepén, megejtettem az idei első kört, ami a gyenge esőzés ellenére/miatt...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!