Molnár Alexandra

birge - .

Iskolába jár, bringázik, haverjaival szórakozik és Harry Pottert olvas, kedvenc étele a húsleves – Szandra hétközben teljesen átlagos tizenhárom éves lánynak tűnik. Hétvégente azonban nem ritkán áll a dobogón boldog mosollyal, harmincnégyes rajtszámmal.

Titánok és titaniták, de főleg inkább az utóbbiak – olvasóink kedvében ezúttal néhány igazán vagány (kis)csaj bemutatásával szeretnénk járni. Szép apránként persze. Mondjuk egyesével.

Szerelem első látásra

Az ifjú motoros még nem volt túl az általános iskola első osztályán, amikor életében először pattant vasparipára, méghozzá egyből sajátra: rajongását már korábban kifejezte a tévében látott kétkerekűek iránt, így amikor édesapjának barátja egy ötven köbcentis Malagutit ajánlott megvételre, a családfő nem habozott vele meglepni lányát.

HIRDETÉS (x)

Nem kellett hosszasan unszolni a sport iránti szerelemmel már rég beoltott gyereket, a környék lankái hamarosan motorzajjal teltek meg. Kicsit kellett csak várni, hogy szűknek érezze a terepet: 2005 nyarán egy motoros táborban találta magát, ahol a váltó használatán túl a versenyzés iránt is felkeltették érdeklődését. Előbbi viszonylag gyorsan ment, utóbbi nehezebb dió – legalábbis sokak szerint.

Ám Szandra vette az akadályt, és élete első, nyakig sáros versenyén a Malaguti nyergében ötven köbcentis kategóriában aranyat szerzett – ezt a jó szokását pedig megtartotta a szezon végéig: a mérlegen két arany és egy ezüst szerepelt, amikor beköszöntött a motorokat garázsba kényszerítő zimankó. Bár ilyenkor csak a legedzettebbek, netán a legerősebb markolatfűtéssel rendelkezők merészkednek ki a szabadba, vannak, akiknek nem marad eseménytelen a tél: az ifjú versenyző a karácsonyfa alatt egy hatvanöt köbcentis Kawasaki KX-et lelt…


Kezdeti bukdácsolás

2006 és az új motor nem hozott olyan boldog nyarat, mint a kezdet: Szandrának kevés ideje volt 65 köbcentivel villantani, hiszen ebben a kategóriában csak tizenkét éves korig indulhatnak a versenyzők, ő pedig a nyár elején töltötte be. A kevés idő pedig még kevesebbre redukálódott, amikor májusban, verseny közben eltörte a csuklóját, és mielőtt orvoshoz indult volna, még gyorsan lenyomott vele négy futamot. Teljesítménye akkor is emberfeletti, ha figyelembe vesszük, hogy nem sikerült a dobogó tetejére állnia a versenyen.

Ebcsont beforr, a fiataloké meg amúgy is könnyebben gyógyul, a lányra pedig ideiglenesen rákacsintottak a csillagok: amíg a csontjait növesztette, elhalasztották a soron következő futamot, így csuklótörése miatt egy versenyt sem kellett kihagynia. Újra nyeregbe pattant, hisz hívta már a pálya, pár egyéb okokból kihagyott verseny után megint az élbolyba igyekezett. A csillagok kacsintása azonban csalóka és pillanatnyi: a pannonhalmi verseny előtti pályapróbálgatásról egyből a pécsi kórházba kellett mennie kiugrott vállal. És egy szülői eltiltással: Szandra édesanyja nem nézte jó szemmel a gyakori kórházlátogatást, és megálljt parancsolt a veszélyes sportnak, így lett titok a versenyzésből.

HIRDETÉS (x)

Ismét ősz jött, s az őszre tél, a télre tavasz… Ilyenkor csiripelnek a madarak, pattannak a rügyek, vetkőznek a csajok és rajzani kezdenek a motorosok, de a vagány krosszversenyzők számára a hidegebb időkben sincs megállás. A titok már úgyis kiderült, Szandra számítógép- és zsebpénzelvonással fizetett az elhallgatott versenyzésért – ideje volt hát újra nyíltan játszani.

A motorok csak nőnek…

2007 óta már csak a 85 köbcentis Honda CR maradt hű társa a versenyeken – ezúttal jóval kevesebben, mint a korábbi alkalmakkor. A motorozás ugyanis nem olcsó hobbi, szponzor hiányában nehéz minden versenyre eljutni, így ezen a nyáron kevesebb lehetőség adódott az aranyakra. Erre az évre viszont már szerencsére sikerült egy kisebb szponzort találni, aki a Ladycross futamokra segítette a lányt – soha ennyit nem versenyzett még, mint ebben a szezonban. Mind a Dél Kupán, mind a Ladycross sorozatban a második helyen áll egyelőre, ám a csatának még nincs vége, szóval lehet szurkolni!

Jövőbeni tervek

- Mint mindenkinek: a világbajnokság. Ha sikerülne szponzort szerezni, és összejönnének az anyagiak, akkor a közeljövő az osztrák bajnokság lenne. Remélem, tudom a motorsportot továbbra is olyan jól űzni, hogy ne legyen belőle „csak” hobbi. - tette hozzá szűkszavúan Szandra.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS