Marcia Holley, az első motoros sebességrekorder nő

marica holley 1Az 1970-es évek végén egy igazán vagány csaj nevétől volt hangos Hollywood, aki első női kaszkadőrként vált híressé.

Marica Holley amellett, hogy veszélyes mutatványokkal kápráztatta el a világot, megszállott motoros is, aki a híresztelések szerint elsőkét akar indulni a Baja 1000 versenyen.

Marica akkor találta meg az igazán hozzá illő kihívást, mikor a híres sebességrekord-tartó Don Vesco-val és annak munkásságával megismerkedett. Az amerikai Don több motoros sebességrekord felállításával érdemelte ki hírnevét. Élete során 18 motoros és 6 autós sebességrekordot állított fel.

HIRDETÉS (x)

1970-es évek vége felé Marica Holley számára lehetőség adatott arra, hogy kipróbálja Vesco Lightening Bolt névre hallgató speciális, Kawasaki motorblokk hajtotta, nagy sebességek elérésére épített gépét a bonneville-i pályán, ahol Don korábban némi küzdelmek árán, de elérte a 240 km/h végsebességet.

A kaszkadőrnő korábban soha nem motorozott a sós pályán, de már első próbálkozása alkalmával 288 km/h-val hasított. Ezek után nem volt megállás, mert Marica szívét örökre rabul ejtette a sebesség iránti vágy.

Első hivatalos rekorddöntésekor, 1978 szeptemberében 367 km/h-val száguldott a Kawasaki nyergében. Ezzel a teljesítményével az első nő lett, aki hivatalosan is bekerült a 200 mph (320 km/h) klubba. Ebben az időben ő volt a leggyorsabb nő a világon, akinek nem mindennapi rekordját több mint 30 éven át nem tudták megdönteni.

Holley még mindig nyeregben van, és még mindig keresi a motoros kihívásokat. Munkássága nagy részét az teszi ki, hogy azokat a motoros nő társait segíti, akik be szeretnének kerülni a sebességrekordok könyvébe.marica holley 2

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Tavaly ősszel cseréltem motort, ezért még nem volt akalmam az "új motoromat" próbálgatni. "Maradj...
Bővebben...
Mielőtt az állatvédők megtámadnának csak a kép idejére tettük bele a robogó kosarába. Ilyen...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!