Marcia Holley, az első motoros sebességrekorder nő

marica holley 1Az 1970-es évek végén egy igazán vagány csaj nevétől volt hangos Hollywood, aki első női kaszkadőrként vált híressé.

Marica Holley amellett, hogy veszélyes mutatványokkal kápráztatta el a világot, megszállott motoros is, aki a híresztelések szerint elsőkét akar indulni a Baja 1000 versenyen.

Marica akkor találta meg az igazán hozzá illő kihívást, mikor a híres sebességrekord-tartó Don Vesco-val és annak munkásságával megismerkedett. Az amerikai Don több motoros sebességrekord felállításával érdemelte ki hírnevét. Élete során 18 motoros és 6 autós sebességrekordot állított fel.

HIRDETÉS (x)

1970-es évek vége felé Marica Holley számára lehetőség adatott arra, hogy kipróbálja Vesco Lightening Bolt névre hallgató speciális, Kawasaki motorblokk hajtotta, nagy sebességek elérésére épített gépét a bonneville-i pályán, ahol Don korábban némi küzdelmek árán, de elérte a 240 km/h végsebességet.

A kaszkadőrnő korábban soha nem motorozott a sós pályán, de már első próbálkozása alkalmával 288 km/h-val hasított. Ezek után nem volt megállás, mert Marica szívét örökre rabul ejtette a sebesség iránti vágy.

Első hivatalos rekorddöntésekor, 1978 szeptemberében 367 km/h-val száguldott a Kawasaki nyergében. Ezzel a teljesítményével az első nő lett, aki hivatalosan is bekerült a 200 mph (320 km/h) klubba. Ebben az időben ő volt a leggyorsabb nő a világon, akinek nem mindennapi rekordját több mint 30 éven át nem tudták megdönteni.

Holley még mindig nyeregben van, és még mindig keresi a motoros kihívásokat. Munkássága nagy részét az teszi ki, hogy azokat a motoros nő társait segíti, akik be szeretnének kerülni a sebességrekordok könyvébe.marica holley 2

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Február 2-án hoztuk el a motort, és következő héten volt lehetőségünk arra, hogy egy kicsit...
Bővebben...
Ránéztem ma a hétvégi időjárás előrejelzésre. Bár tisztában vagyok vele, hogy gyakran még aznap este...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!