10 éves a Noggdesign - világhírű bőrműves Egerbaktáról

Tartalomjegyzék

noggdesign 8Berzeviczi Norbert a Noggdesign megálmodója és tulajdonosa az elmúlt 10 évben jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el egyedi, kézműves bőrmunkáival. Az évforduló alkalmából kérdeztük az elmúlt évekről.

Hogy indult a vállalkozás 10 évvel ezelőtt? Milyen előképzettséged, szakmád volt, hogy ezt az ötletet megálmodtad?

Mindenféle bőrmunkás előképzettség nélkül fogtam ehhez a dologhoz tíz évvel ezelőtt. Csak azt tudtam hogy egy kis műhelyben szeretnék dolgozni, olyan kézműves munkát csinálni, ami valami iparművészeti alkotás és teljes egészében én készítem. Ez előtt látványtervezőként dolgoztam bútor vonalon, és a végzettségem is beltér tervezö, így az ott tanult térlátás, formatervezés és rajzolás nagy segítségemre vannak.

A vállalkozás ötlete úgy indult, hogy a Discoveryn néztem minden reggel a motorépítő bajnokságot és ott láttam ahogy Paul Cox egy vésett mintás ülést csinál Indian Larry emlékmotorjára. Na ez az! Ez kell. Isteni lenne ezzel foglalkozni és látni az embereken azt a reakciót amit Paul látott ott Larry műhelyében.

HIRDETÉS (x)

De hát Egerbakta nem New York, mit is gondolok. Aztán pár hónap alatt meggyőztem magam, hogy Egerbaktán is lehetne világszinvonalú művészi munkát csinálni és hozzáfogtam lépésröl lépésre. De akkor még el kellett hitetni a megrendelökkel is - gyomorideg közepette -, hogy profi vagyok.

berzeviczy norbert noggdesignSikerültek az első termékek és elindult a Noggdesign, amit mára már sok országban ismernek.

Egyedül dolgozol vagy vannak segítőid?

Egyedül dolgozom, mert akkor jobban tudok koncentrálni a feladatra, a saját tempómban tudok haladni. Bár még 2 ember tudna dolgozni a műhelyben a sok megrendelésen.

noggdesign 1Mit változott a cég vagy a koncepció a 10 év alatt?

10 év alatt talán csak annyi változott, hogy már nincs olyan, amit ne tudnék elkészíteni. Olyan megrendelésem is volt, amit neves külföldi bőrművesek mondtak vissza, hogy nem lehet megcsinálni, nekem mégis sikerült. A floridai bőr bagger is ilyen volt, amivel a Daytona Bike Weeken 2 elsö helyezést is elhoztunk, a 3. kiállításon pedig majdnem meglett a best of show díj.

Milyen elismeréseket kaptál a munkáidra?

Nagyon sok hazai és külföldi magazinban is megjelent a munkám, vagy az általam épített motor vagy a Noggdesign műhely munkássága. Ezek mindig nagyon jó visszaigazolások.

noggdesign 2A motorülések a fő irányvonal vagy készítesz mást is?

Motorülések mellett különféle táskákat is készítek, és pénztárcákat is. Nagyon sok ötletem van még, amit lehetne csinálni, de még 10 év után is kitölti minden percemet a motoros termékek készítése.

Miért pont motoros termékek? Te is motorozol?

Én is motorozom van egy merevvázas bobberem, egy XV yamahám, és most építünk egy Evo Total performance baggert. Természetesen mind vésett mintás bőr dolgokkal van díszítve.


noggdesign 10Mik a jövőbeli terveid? 

Mik a terveim? Ugyanez még 10 évig csak sokkal szebb, sokkal profibb kivitelben. Bár van nagy terv a bőrözés mellett, ami szintén motoros vonalon történik, de erről még nem szeretnék beszélni.

Hogy látod, mennyire van jövője a motorépítésnek?

Motorépítés addig lesz, amíg tökös, bevállalós motorépítők is, de az én munkámhoz nem kell feltétlenül motort építeni. Stock motorokra is újrahúzok üléseket ezzel is egyedivé téve a vésett mintákkal.

HIRDETÉS (x)

Ha elterjednek az elektromos motorok, azokra is fognak egyedi bőr nyerget rendelni a tulajdonosok?

Azt nem tudom, hogy elektromos motorokra is fognak e ilyeneket rendelni. Elképzelhető, de remélem, hogy lesz még pár évtizedig hangos, benzines, old school motor, amiket nagyon szeretünk.

noggdesign 4Szoktak lenni nők is a megrendelőid között? Vagy volt már nő?

Volt már női megrendelőm itthon és külföldön is. Sok a motoros csaj, csak a sokszor kért koponyákat kell kicsit finomítani. Így alakult ki ülés és táskák Kanadában egy Indiánra például, de készült már pár válltáska is a kért mintával.

Vannak-e jellemző minták, amiket gyakran készítesz?

A fő csapásvonal még mindig a keményebb, motoros minták, amik a tervezési stádiumban nagyon sok agyalást igényelnek, hogy ne legyen unalmas a munkáimat követőknek sem. Pontos számot nem tudok, de valahol 4- és 500 között vannak az elkészített termékek és nincs 2 ugyanolyan. Erre nagyon odafigyelek, hogy mindenki a saját stílusához méltó terméket kapjon. A tervezést a termékek 99%-ánál én csinálom egyeztetve a megrendelőkkel.

noggdesign 6Mennyi időt vesz igénybe egy nyereg elkészítése? Mennyire időigényes ez a művészi kidolgozás?

A tervezés is igénybe vehet akár több napot is, aztán a vésés, az ülés összeállítása, varrása, fonása további napok. Az egyedi szinezést is tervezni kell, majd elkészíteni. Minimum 1 hét alatt készül el, de a bőr bagger fél év volt.

Az ülés vagy táska elkészítési ideje nagyban függ a bonyolultságtól és a vésendő minta aprólékosságától. De sokszor a hatalmas méretek is eszik az időt, sokáig tart, de a végén ahogy elkészül az mindenért kárpótol.

Köszönjük szépen a válaszokat, és gratulálunk a munkáidhoz. Még további sikeres évtizedeket kívánok a hivatásodban!

noggdesign 11noggdesign 11noggdesign 11noggdesign 11noggdesign 11

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!