Kartonruha, micisapka - Hallottam már, de nem tudom, mik ezek!

csinibaba film„Színes karton ruhád/ Csupa-csupa tarka virág/ Hangod lágyan igéz,/ Ellenállni nehéz,/ Pesti lány vagy és kész!” – szól a Csinibaba című film betétdala. Annyit hallottuk nagyanyáinktól ezeket a kifejezéseket, mint lódenkabát, kartonruha, micisapka. Tudod, pontosan mit jelentenek?

A pin-up stílus elterjedése nem ment ám olyan könnyen kis hazánkban, hiszen az öltözködés, a rúzs használata is politikai kérdés volt. Míg Amerikában már hódítottak a piros rúzsok, mintás szoknyák, nadrágok, addig hazánkban még a szigorú szabályok voltak érvényben, és a puritán, magát ahogyan csak lehet, eltakaró, dolgozó nő volt a megszokott kép…

A nők számára a konfekciótermékek voltak elérhetőek, amelyek személytelenek és praktikusak voltak, tehát nem kiemelvén a női szépséget. Ehhez a korszakhoz kötődnek a fent említett kifejezések, amelyek egy-egy ruhadarabot takarnak.

HIRDETÉS (x)

A micisapka, amely trapéz formájú volt, s a vagány srácok hordtak, míg a lódenkabát durva gyapjúszövetből készült, amelynek bolyhos a felülete és posztószerűen szőtték.

A kartonruha, nos igen: kartonanyagból készült, nyári ruhák voltak. A karton anyag közepes erősségű pamutvászon anyag, amelyből manapság ágyneműhuzatot, kötényeket varrnak. A kartonruhák szélesedő alsórésszel készültek, és a derékrésznél övet lehetett hozzájuk használni.

Azt hiszem, régen, nagymamám szekrényében találtam még gloknis szoknyát is, amely kedvelt viselet volt a nőknél, és szabadon voltak hagyva a ráncok rajta.

Ugyanilyen volt a komplé, a kiskosztüm, hozzá illő kabátkával. A nylon harisnyát senkinek nem kell magyarázni, de akkoriban harisnya nélkül, hajajj…

ez a divat ujsag

Az ’50-es évek végétől fellélegezhettek a nők, mert hiába akarta a vezetés megállítani a fejlődést, a csempészáruknak köszönhetően, elkezdtek divatosan, önmagukat vállalva öltözködni a nők, tehát hagyni kellett veszni a puritanizmust. Nadrágok, rúzsok, körömlakkok, színek… A lapokban megjelenhettek divattudósítások a nagyvilágból, tehát szépen lassan, elkezdhetett virágozni a NŐ…

Forrás: Wikipédia, divat.hu
Fotó: Mafab, Magyar Nép

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...
Sosem voltam a konyha ördöge/tündére, de miután a motorok már a téli álmukat alusszák, én...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!