Kartonruha, micisapka - Hallottam már, de nem tudom, mik ezek!

csinibaba film„Színes karton ruhád/ Csupa-csupa tarka virág/ Hangod lágyan igéz,/ Ellenállni nehéz,/ Pesti lány vagy és kész!” – szól a Csinibaba című film betétdala. Annyit hallottuk nagyanyáinktól ezeket a kifejezéseket, mint lódenkabát, kartonruha, micisapka. Tudod, pontosan mit jelentenek?

A pin-up stílus elterjedése nem ment ám olyan könnyen kis hazánkban, hiszen az öltözködés, a rúzs használata is politikai kérdés volt. Míg Amerikában már hódítottak a piros rúzsok, mintás szoknyák, nadrágok, addig hazánkban még a szigorú szabályok voltak érvényben, és a puritán, magát ahogyan csak lehet, eltakaró, dolgozó nő volt a megszokott kép…

A nők számára a konfekciótermékek voltak elérhetőek, amelyek személytelenek és praktikusak voltak, tehát nem kiemelvén a női szépséget. Ehhez a korszakhoz kötődnek a fent említett kifejezések, amelyek egy-egy ruhadarabot takarnak.

HIRDETÉS (x)

A micisapka, amely trapéz formájú volt, s a vagány srácok hordtak, míg a lódenkabát durva gyapjúszövetből készült, amelynek bolyhos a felülete és posztószerűen szőtték.

A kartonruha, nos igen: kartonanyagból készült, nyári ruhák voltak. A karton anyag közepes erősségű pamutvászon anyag, amelyből manapság ágyneműhuzatot, kötényeket varrnak. A kartonruhák szélesedő alsórésszel készültek, és a derékrésznél övet lehetett hozzájuk használni.

Azt hiszem, régen, nagymamám szekrényében találtam még gloknis szoknyát is, amely kedvelt viselet volt a nőknél, és szabadon voltak hagyva a ráncok rajta.

Ugyanilyen volt a komplé, a kiskosztüm, hozzá illő kabátkával. A nylon harisnyát senkinek nem kell magyarázni, de akkoriban harisnya nélkül, hajajj…

ez a divat ujsag

Az ’50-es évek végétől fellélegezhettek a nők, mert hiába akarta a vezetés megállítani a fejlődést, a csempészáruknak köszönhetően, elkezdtek divatosan, önmagukat vállalva öltözködni a nők, tehát hagyni kellett veszni a puritanizmust. Nadrágok, rúzsok, körömlakkok, színek… A lapokban megjelenhettek divattudósítások a nagyvilágból, tehát szépen lassan, elkezdhetett virágozni a NŐ…

Forrás: Wikipédia, divat.hu
Fotó: Mafab, Magyar Nép

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!