Motorozásban edzett bőrruha készítők

colop-muvek6Ki tudja, mi kell egy motorosnak? – Egy másik motoros. A ceglédi Cölöp Műveket sokan ismerik már országszerte, hiszen régóta varrják a motorosok ruháit.

Egészen pontosan az 1970-es évektől kezdve. Fekete Béla motorversenyző, akit mindenki csak Cölöp néven azonosít, maga fejlesztette ki azt a technikát, amellyel a motoros bőrruhákat varrja, hiszen a saját bőrén tapasztalta a nyeregben, hogy mi a jó egy versenyző számára.

Azóta sok év telt el, és a bőrrel való bánásmódot tökélyre fejlesztették feleségével, Cölöpné Marikával, akivel többek között arról beszélgettünk, mire kell odafigyelnie egy nőnek, ha bőrruhát vásárol. De kezdjük az elején!

HIRDETÉS (x)

─ 1978-ban házasodtunk össze a férjemmel. Akkor még nem volt bőrruha készítő az országban, s ő megtanulta a varrás csínját-bínját és magának varrta a ruhákat. Miután megszületett az első gyermekünk, a GYES alatt elsajátítottam a bőrrel való foglalkozást – emlékszik vissza Marika. – Azóta a motorversenyzők ruháit javítjuk, s a civil motorosoknak készítünk motoros mellényeket, kabátokat, nadrágokat. Bármilyen különleges kérést teljesítünk.

Mi a fontos a versenyzők ruháinál?

─ Arra kell figyelni, hogy a megfelelő helyen legyen a ruhában a térdük, a könyökük, az üleprészük, ahol az elasztikus anyagok találhatóak. Ne arra kelljen koncentrálniuk, hogy nem tudnak kiülni a motorra; hogy a térdüknél feszül a ruha. Sokan azt hiszik, hogy akkora ruhát kell venniük, amelyben úgymond a helyén van mindenük: például aki magas, vékony, beszerzi a 60-as méretű bőrcuccot, mert végig ér benne a keze-lába. Holott akkor az egész ruhához hozzá kell nyúlni, mert rá kell szűkíteni. Elég a ruha bőségét megvenni, mert csak a combjánál és a kezeinél kell hosszabbítani.

A versenyzők ruháit rugalmasabb bőrből készítik?

─ Nem, ugyanabból, mint az utcai motorosokét. Csak van kifejezetten olyan egyrészes ruha, ami motorversenyzőknek való. De egyébként nem elasztikus a bőr, ugyanolyan minőségű és tartósságú, mint a civileké. Csak aki már nagyon benne van a versenyzésben, tudja, hogy nem kétrészes ruhában akar a rajtvonalhoz állni, mert az balesetveszélyes.

A csajok pedig kaphatnak magukra kifejezetten csinos, nőies szabású viseleteket.

─ Hiába a női ruhák, a hölgyek nagy része férfiruhát tud magának vásárolni, mert vagy izmosabb, vagy erősebb mellben. Nem gondolnak arra, hogy ha megveszik a csinos-csajos rucit, akkor is mellben fel tudjuk bővíteni és ugyanolyan szabású marad. Nekünk az a dolgunk, hogy olyan munkát adjunk ki a kezeink közül, amiről úgy látszik, mintha most jött volna ki a gyárból. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy motoros ruhában nem úgy kell például cipzárt cserélni, mint egy kabátban. Nagyon sok anyag van a bőrruhában, s a régi tűnyomba kell visszavarrni a cipzárt és így tovább, de ezek már a szakmai hozzáértésen múlnak. Egyébként, sok motorversenyző hölgy jár hozzánk, a teljesség igénye nélkül: Ancsy, Kis Viki, Kovács Niki, Pici Rita.

Mennyi egy ruha élettartama?

─ Van, aki 8 éve ugyanazt hordja. Igazából ez pénztárcától függ. Ha megveszel egy jó ruhát, ami nem csúszik, esik, akkor gyakorlatilag lehet, hogy csak tisztíttatni kell. Ha esik a ruha, akkor javítunk rajta, de még így is, ha megfelelő minőségű, akkor hosszú évekig bírja egy-két apróbb javítással és tisztítással.

Milyen anyagokkal dolgoztok?

─ Kitűnő motoros bőrruha alapanyagaink vannak. Olyanok, mint amelyekből az eredeti versenyruhákat készítik. Gyerekruhát, 3-5 éveseknek, 158-as méretig vállalunk. Nagyon keveset lehet kapni, azt is külföldről hozzák, de nem valami jó cuccok. Nálunk körülbelül két hét, míg elkészül a kicsire a ruha. A Talmácsi-féle gyerekruhákat is mi gyártottuk, ugyanakkor Laczkó Mátéét, és még sorolhatnám. Időközben alakítani kell a kis versenyruhákat, hiszen a gyerekek gyorsan nőnek: tudjuk nagyítani, bővíteni, hosszítani az öltözékeket.

A Cölöp-házaspár két fia, Gábor és Robi szintén motoroznak, s Robi, aki itt ül velünk, elmondta, hogy a különféle feliratok, logók tervezését ő végzi.

─ Van úgy, hogy kézi rajzolással, máskor számítógépen tervezem meg a feliratot, s összerakom rétegenként. Itt minden szín külön réteget képez a feliratban/ábrában/logóban. Amikor elkészültem a munkával, rávarrjuk a bőrruhára.

─ Az is fontos, hogy a ruha melyik részére kerül az ábra, hiszen a szabásvonalra oda kell figyelni. Lehet, hogy az illető háta közepén jobban látszik a felirat, vagy esetleg a karján szép a látvány. A versenyzők sokszor nagyon ráhasalnak a motorra, ezért a fenék résznél is mutathat egy írás – teszi hozzá Marika.

Ha az utcai, chopperes motoros csajokat vesszük, akik inkább túrázni szeretnek, és nem versenyezni, s előszeretettel hordják a fekete, rojtos, különféle díszítéssel megáldott bőrcuccokat, számukra mit tanácsolsz?

─ Azt tapasztaltam, hogy a hölgyek nem tudnak igazán csinos, farmerszabású bőrnadrágokat vásárolni, mert eláll a derekuk vagy az ülepük. Ezért nem érzik jól magukat a bőrnadrágban. Mi leméretezzük, megtervezzük és A-től Z-ig megvarrjuk a ruhát, hogy tényleg olyan legyen, mintha csak az illetőre öntötték volna, ugyanakkor kényelmes viselet.

A férjed amúgy még foglalkozik motorokkal?

─ Természetesen! Szeretünk kijárni a motorversenyekre, ahol sok jó baráttal találkozunk, ugyanakkor Béla, mint volt motorversenyző, imád a pálya szélén gyönyörködni a megmérettetésekben. A bőrvarrás mellett pedig veterán gépeket újít, épít. Pannóniákat, Csepeleket varázsol újjá. Ennek kapcsán, gyártottunk nem egy nosztalgia-hangulatú ruhát. Például Paulovics Imre motoros bricsesz nadrágját varrtuk meg, amely a II. világháborús időszakot idézte. Nemrég egy német superbike-os ruhájának másolatát készítettük el, amelyben még a '70-es években, Amerikában versenyzett. Mindezt fotók alapján kellett összehoznunk, de nagyon jól sikerült a dolog, az illető születésnapjára kiváló meglepetés volt.

Igazán jó érzés volt egy hamisítatlan motoros család pár tagját megismerni, akik azzal foglalkoznak, amit szeretnek, s generációról generációra öröklődik a motorozás, és vele kapcsolatos dolgok imádata.

A Cölöp Műveket nemcsak Cegléden tudjátok utolérni, hanem Budapesten is. Ugyanis, minden héten szerdán – kivéve most augusztusban –, a XIII. kerület Forgách u. 9/B. alatt találjátok őket, 11-16:30-ig. Odavihetitek a felújításra váró bőrruhátokat, rendelhettek nadrágot, mellényt, kabátot, s miután elkészült, visszahozzák Nektek a helyszínre.

Elérhetőségek:
A Cölöp Műveket megtaláljátok a facebook-on, valamint a metal.muslinca@freemail.hu e-mail címen.

MINDEN MOTOROS CSAJ, AKI A CSAJOK A MOTORONT OLVASSA, S FELMUTAT EGY CSAJOK A MOTORONOS MATRICÁT A CÖLÖP MŰVEKNÉL, 20% KEDVEZMÉNYT KAP!
VÁRNAK BENNETEKET SZERETETTEL!colop-muvek-gyerekruhacolop-muvek-gyerekruha1colop-muvek-tisztitascolop-muvek-tisztitas1colop-muvek-tisztitas2colop-muvekcolop-muvek1colop-muvek2colop-muvek3colop-muvek4colop-muvek5colop-muvek7colop-muvek8colop-muvek9colop-muvek10colop-muvek11colop-muvek12

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Nem tudom, mennyire vagytok képben, szerintem épp eleget hallottatok már a zűrös "otthoni" dolgaimról. Most...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!