Pink

Ma van Bálint (Valentin) nap, és mindenhonnan pink cukiságok köszönnek vissza.

De gondolkodtatok azon valaha is, hogy egyáltalán mi az a pink, és miért pont ez a neve? A szó az évszázadok alatt igéből főnév lett, majd főnévből a ma is ismert jelzővé vált.  A pink szó először valamikor 1570-es években bukkant fel, amikor még igeként – to pink – használták, jelentése pedig vagdosni, szaggatni volt.

HIRDETÉS (x)

Később Dániában már virágnévként kezdték használni, a szegfű virágát hívták pinck oogennek, utalva ezzel az eredeti kifejezésre, ugyanis aki látott már szegfűt az tudja, virága olyan, mintha valaki megszaggatta volna.

Ráadásul, mivel a szegfűk nagy része a rózsaszín valamely árnyalatában pompázik, a pinket elkezdték színként is használni. Hivatalosan azonban csak 1681-től jegyzik színként a pinket. A szín hamar betört a divatba is, az Erzsébet korabeli Angliában a férfiak előszeretettel viseltek pink nadrágokat.

Akkoriban az embereknek a társadalomban betöltött státuszuknak megfelelően kellett öltözködniük, az öltözködési törvény szerint pinket az alsóbb osztálybeliek is hordhattak, így pedig a szín nem tűnt el a mindennapokból.

Az 1920-as években a marketingesek is elővették a rózsaszínt, és ontották a fiúknak készült pink termékeket. És, hogy miért a fiúknak? Akkoriban a pirosat az erő és a férfiasság színeként jegyezték, azonban amíg a fiúból nem vált igazi férfi, nem volt helyén való, hogy pirosban járjon. A pinket pedig a piros egy finomabb árnyalatának tartották.

Ezzel egy időben a lányok számára készült ruhák standard színe a babakék volt, amit kifinomult, kellemes színe, és a kék Szűz Máriával való kapcsolata indokolt. Ez a tendencia fennmaradt egészen a II. világháborúig, amikor a színek felcserélődtek, a ma ismert sztereotípiáknak megfelelően.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!