HOG, avagy malacunk lesz idén!? - Kezdődik a Disznó éve

Németh Wera - .

diszno eveA disznó angolul hog, a hog pedig a szlengben motorkerékpár, szóval akkor ez most a mi évünk lesz.

Sokféle naptár és időszámítás létezik, de a nyugati, Gergely-naptár mellett a kínai az, amit a magyarok úgy-ahogy ismernek. A kínai asztrológia elsősorban a 12 állatjegyről ismert, amelyek évente váltják egymást, így 12 évente tér vissza egy-egy jegy. Az állatjegyek azonban a kínai horoszkópnak csak egyik szegmensét jelentik.

A kínai naptár a holdfázisokra épül (innét a 12 állatövi jegy is), plusz az 5 elem kombinációja, valamint ezek lehetnek jin és jang minőségek is. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár szerinti február 4-hez legközelebb eső újhold napján van. Idén ez pont február 4. (ami Pekingben már február 5. lesz), és 2020. január 24-ig tart majd. 

HIRDETÉS (x)

Tehát kezdődik a föld Disznó éve

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. A kínai hagyomány szerint ilyenkor mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben úgy maradjanak. (Akárcsak nálunk az újévi babonák).

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. A kínaiak piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tart (ami mára már lerövidült), de a végét egy hatalmas lampionünnep zárja.

A Disznó éve szerencsét és boldogságot ígér, eljön a hivatás és anyagi bőség ideje. A Disznó jegye a fekete színhez kapcsolódik, ez a kínai hagyományok szerint a megbecsülés és a méltóság jelképe. Egyben a nehézségekkel szemben elért sikert is jelenti. Elő a fekete bőrruhával!

 


Békés, konfliktusoktól mentes év következik a zabolátlan Kutya időszaka után. Kicsit lelassulunk, lenyugszunk, a múlton merengünk. A megbecsülés, kedvesség, figyelem, őszinteség ismét kezd értelmet nyerni. Tapintatosság és diplomácia révén kompromisszumok is születhetnek harc helyett.

Az igazságtalanságot egyre kevésbé viseljük (mind egyéni, mind kollektív szinten), aminek szót is adunk. A mértékletesség lesz a legnagyobb kihívás, de mellette a halogatás miatt is lecsúszhatunk dolgokról.

HIRDETÉS (x)

Hogy te vajon disznó vagy-e, azt az alábbi táblázat segítségével megnézheted:

kinai allatovi jegyek

A kép forrása: Femcafe

A Disznó jegy általános jellemzői:

A Disznó jegyében- születetteknek általában malacuk van. Ő a legnyitottabb és legegyenesebb. Segítőkész és tisztességes. Nagy lelkesedéssel és odaadással lát neki feladataidnak. Hivatásában következetes és anyagiakban sem szűkölködik. Mindig eléri kitűzött céljait, bár sok időbe telhet néha. A szerencse gyakran váratlanul hullik az ölébe. Döntései határozottak, uralkodni, irányítani vágyik.

Negatív tulajdonságok: Gyakran túlságosan bízik az emberekben, így előfordul, hogy csalódás éri.

Híres Disznók: Alain Delon, Pascal, Villon, Cézanne, Thomas Mann, Rotschild, Henry Ford és NaNa...

 


Miután már mindent tudunk a kínai újévről (amit valószínű mi úgysem ünneplünk), akkor nézzük kissé leszűkítve és értelmezve a kört ránk, motoros nőkre, ha „disznók” vagyunk:

HIRDETÉS (x)

A disznó ugyebár angolul hog, de a szlengben a motorkerékpárra, elsősorban a Harley-Davidsonokra használják ezt a kifejezést. Mint tudjuk, a HOG a Harley Owners Group (Harley tulajdonosok csoportja) rövidítése is. Ebből nem nehéz asszociálni, hogy most a HD-seknek nagy vigyor van az arcukon, hisz ez az ő évük lesz. Nem is járnak messze a valóságtól, hiszen minden szezon, amit a motorozással tölthetnek, felér nekik egy totális vakációval.

Mivel a világon kb. 1 millió taggal büszkélkedhet a klub, nem kevés emberről beszélünk. Bár magyarországi viszonylatban nem tudom, hányan vannak Harley tulajok (de közben nem HOG tagok), de szerintem nem állunk rosszul.

Node a többi motoros se érezze magát elhanyagolva, hisz ha nem Harley-Davidson tulaj, akkor is lesz idén módja és lehetősége sokat gurulni. Csak annyit kell fejben tartani, hogy a kitűzött célok egyenes arányosságban legyenek a büdzsével.

A mértékletesség elvén figyeljenek néha a kedvencükre. Nemcsak fel kell ülni és húzni a gázt, hanem rendszeresen ellenőrizni, hogy motorikusan jó állapotban van-e, mikor volt olajcsere, levegőszűrő-csere stb., nehogy útközben érje őket meglepetés.

Ezeket szem előtt tartva kívánok mindenkinek Széles utat a Disznó évére!

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS