Hallottál már a rózsaszín adóról?

rozsaszin adoVégülis nagyjából arról van szó, aminek tűnik: a Pink Tax annyit jelent, hogy a nőknek készült, általában rózsaszínbe burkolt termékeket drágábban adják a cégek, mint az ugyanolyan termék férfiaknak készült változatát. 

 

A rózsaszín adó elsősorban az Egyesült Államokban (hol máshol) ütötte fel a fejét, és olyannyira nem újkeletű, hogy már törvényjavaslatot adtak be a megszüntetése ellen. Az alapja valószínűleg az az általános kereskedői nézet, hogy "meggazdagodni a hülyéken meg a nőkön lehet", és a két halmaznak van közös nevezője is, ami maga a kánaán. 

A rózsaszín adó elsősorban a szépségipart sújtja, az illatszerek és más szépészeti termékek esetében a leggyakoribb az, hogy különböző áron kínálják ugyanannak a terméknek a férfi és női változatát. 

A Pink Tax másik - rejtett - változata, hogy az ár ugyan ugyanaz, de a nőknek készült változat sokkal cukibb, kisebb kiszerelésben kapható. Ilyenek lehetnek pl. a dezodorok vagy tusfürdők. A Pink Tax mértéke átlagosan 7%, vagyis ennyivel kell a nőknek többet fizetniük ugyanazért a termékért csak azért, mert azt nőknek készítették. Eléggé igazságtalan, nem igaz? 

Nemrég a Burger King bemutatott egy kampányfilmet, amivel a rózsaszín adó létezésére próbálja felhívni az emberek figyelmét. A film végén van egy felhívás, ami a Pink Tax elleni törvényjavaslat támogatását kéri a nézőktől. 

Míg a Pink Tax nem egy hivatalos adóforma, az Egyesült Államokban létezik a Tampon Tax. Ez annyit jelent, hogy 9 kivételével az összes államban olyan adóval sújtják a női higéniás termékeket, mintha az valami luxuscikk lenne. Végülis ez is a Pink Tax egy formája, hiszen a férfiak nem használnak sem tampont, sem tisztasági betétet, úgyhogy rájuk nem vonatkozik ez az adó sem. 

A kép forrása Freepicp forrása Freepic

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Miközben szerveztem a csamos napot, azért folyamatosan a fejemben motoszkált, hogy még lehet idén olyan...
Bővebben...
Még mindig nem tudjuk, hogy mi baja a motoromnak, lévén, hogy megint nem ültem rajta...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!