Hallottál már a rózsaszín adóról?

rozsaszin adoVégülis nagyjából arról van szó, aminek tűnik: a Pink Tax annyit jelent, hogy a nőknek készült, általában rózsaszínbe burkolt termékeket drágábban adják a cégek, mint az ugyanolyan termék férfiaknak készült változatát. 

 

A rózsaszín adó elsősorban az Egyesült Államokban (hol máshol) ütötte fel a fejét, és olyannyira nem újkeletű, hogy már törvényjavaslatot adtak be a megszüntetése ellen. Az alapja valószínűleg az az általános kereskedői nézet, hogy "meggazdagodni a hülyéken meg a nőkön lehet", és a két halmaznak van közös nevezője is, ami maga a kánaán. 

A rózsaszín adó elsősorban a szépségipart sújtja, az illatszerek és más szépészeti termékek esetében a leggyakoribb az, hogy különböző áron kínálják ugyanannak a terméknek a férfi és női változatát. 

A Pink Tax másik - rejtett - változata, hogy az ár ugyan ugyanaz, de a nőknek készült változat sokkal cukibb, kisebb kiszerelésben kapható. Ilyenek lehetnek pl. a dezodorok vagy tusfürdők. A Pink Tax mértéke átlagosan 7%, vagyis ennyivel kell a nőknek többet fizetniük ugyanazért a termékért csak azért, mert azt nőknek készítették. Eléggé igazságtalan, nem igaz? 

Nemrég a Burger King bemutatott egy kampányfilmet, amivel a rózsaszín adó létezésére próbálja felhívni az emberek figyelmét. A film végén van egy felhívás, ami a Pink Tax elleni törvényjavaslat támogatását kéri a nézőktől. 

Míg a Pink Tax nem egy hivatalos adóforma, az Egyesült Államokban létezik a Tampon Tax. Ez annyit jelent, hogy 9 kivételével az összes államban olyan adóval sújtják a női higéniás termékeket, mintha az valami luxuscikk lenne. Végülis ez is a Pink Tax egy formája, hiszen a férfiak nem használnak sem tampont, sem tisztasági betétet, úgyhogy rájuk nem vonatkozik ez az adó sem. 

A kép forrása Freepicp forrása Freepic

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!