Mit tegyek, ha megcsípett egy darázs vagy méh?

Tartalomjegyzék

mehcsipesNyáron, nem csak motoron, de ki vagyunk téve a darazsak, méhek által elkövetett „bűnténynek”, a csípésnek – persze, szegénykék jobban félnek, mint mi, és önkéntelen reakció a csípés. Van, aki allergiás rá, s életveszélyes állapotba is kerülhet. Mi a teendő ilyenkor? És egyébként, mi a különbség a darázs és a méh között?

Van olyan, akit már csípett meg valamelyik kis szárnyas, de olyan is akad, akit még nem, ezért azt sem tudja, allergiás-e a méreganyagokra. Ha netalán bekövetkezne ez a kellemetlen helyzet, nem árt tudni, mik az azonnali teendők.

A csípésre létezik normál- és allergiás reakció, s a történtek után, percről percre változhat a beteg állapota, amit ezért nagyon figyelni kell és rögvest cselekedni. Főleg, ha még nem történt vele ilyesmi és mint már említettem, nem tudja, allergiás-e vagy sem…

HIRDETÉS (x)

Nyugi, nem vagyok allergiás!

A darázs- és méhcsípés után, normál tünetnek számít az enyhe, viszkető duzzanat keletkezése, melyet helyi kezeléssel enyhíthetünk. Először langyos, szappanos vízzel mossuk le a csípés helyét. Jót tesz neki a jeges borogatás, valamint az antihisztamin-, illetve lidokain tartamú kenőcs.

A méh váladéka savas kémhatású, ezért lúgos folyadékot kell használnunk, például vizet szódabikarbónával elkeverve. A darázs váladéka értelemszerűen lúgos kémhatású, ezért itt savas oldatot, például citromlevet, ecetes vizet kenjünk a csípésre. Ha szerencsénk van, néhány nap alatt már elmúlik a duzzanat, viszketés és el is felejthetjük a szituációt.

Segítség, allergiás vagyok!

Ha valaki allergiás a kis ízeltlábúak mérgére, akkor az enyhébb tünetek a következők: több napon át megmaradó, 12 cm-t meghaladó, nagyméretű duzzanat.
A súlyos reakció pedig tényleg perceken belül kialakulhat: az egész testen elkezdenek kialakulni kiütések, bőrvörösség, fulladás, az ajak- és a szem vizenyős beduzzadása.

Mondanom sem kell, azonnal irány az orvos, vagy mentőt kell hívni, hiszen pillanatok alatt fordulhat életveszélyessé valaki állapota, mert hirtelen felléphet anafilaxia, vagyis hányás, hasmenés, sokkos állapot, szapora szívverés, zavartság, vérnyomásesés. A fejet ért csípés viszont külön figyelmet igényel, hiszen a duzzanat miatt a szájüreg, a garat csípése végzetes lehet.

Megelőzés

Azt, hogy ne csípjen meg egy rovar, nagyon nehéz kivédeni. Motoron talpig bőrben, ez egyértelmű, de az olyan apróságokkal, odafigyeléssel talán tehetünk valamit, ha kinti ivásnál odafigyelünk a poharunkra, üvegünkre, amiből iszunk, mert könnyen belemászhatnak a rovarok.

A komolyabb megelőzéssel kapcsolatban pedig, ha valaki allergiás a szárnyasok méreganyagára, immunterápiával gyógyítható. A vakcinakúra csökkenti a túlérzékenységi reakciót, mert a beteg szervezete lépésről lépésre szokik hozzá a méreganyaghoz.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Már az ötletelgetés első fázisait is végigkísérték a barátok, ismerősök aggódó kérdései: „biztos, hogy egyedül...
Bővebben...
Arról már írtam korábban különféle pontokba szedve, miért szeretek egyedül motorozni. A nyűgöket leszámítva rengeteg...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!