Híres pin-up csajok – Bánky Vilma

banky vilma3A némafilmek sztárja, csillaga szerepel a hollywoodi hírességek sétányán, s volt idő, amikor poszterei elárasztották Amerika utcáit – ő volt Bánky Vilma, magyar származású színésznő.

Hogy ne csak az amerikai pin-up hölgyeket vegyük sorra, nézzünk szét a saját házunk táján! Bánky Vilma a némafilmek virágzása idején futott be, és a sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 1925-ben Samuel Goldwyn Magyarországra jött és Amerikába csábította Vilmát.

A hölgy innentől kezdve a Metro-Goldwyn-Mayer birodalom egyik kiemelt színésznője lett. Előtte persze már itthon sztár volt a Koncsics Vilmaként, Nagydorogon, 1901. január 9-én született lány.

HIRDETÉS (x)

Külön érdekesség, hogy Vilmának igazi reklámkampányt terveztek Amerikában, és így ismerték meg őt külföldön. Ez a bizonyos kampány a Magyar Rapszódia címet viselte, s általa elárasztották az USA utcáit Bánky Vilma fotói.

Be is jött a dolog, de persze a színésznő bizonyította tehetségét és Ronald Colman-el olyasmi párost alkottak (A sejk fia; A sötét angyal) akkoriban, mint Greta Garbo és John Gilbert. Karrierjének csúcsán volt, hogy heti 5000 dollárt keresett.

Félmillió dollárra biztosították a színésznőt, meg kellett őriznie karcsúságát mindenáron és vigyáznia kellett a testi épségére, tehát tartózkodnia kellett minden veszélyt jelentő dologtól, például nem ülhetett repülőre és lóra csak sétalovaglás céljából.

1927-ben ment feleségül Rod La Rockque színészhez, akivel életük végéig kitartottak egymás mellett.

Vilma tehát fénykorában képeslapokon, posztereken, újságok címlapjain szerepelt. Nagy sztár volt egészen addig, amíg a hangosfilmek kezdték átvenni a némafilmektől az uralmat. Vilma magyar akcentussal beszélt angolul. Hiába szerepelt hangosfilmekben, elveszítette a nézők érdeklődését és visszavonult. A Broadway-en szerepelt még évekig az egyik színházban, a férjével együtt.

Jótékonysági alapítványt hozott létre, örömmel fogadta és segítette Magyarországról jött honfitársait, sőt később golfversenyeken ért el kiemelkedő eredményeket.

1991. március 18-án hunyt el szívelégtelenségben egy hollywoodi kórházban – ekkor 90 éves volt. Életrajzi könyv 2010-ben jelent meg róla - Rachel A. Schildgen: Több, mint egy álom: Bánky Vilma életének és filmjeinek ismételt felfedezése.

Forrás: Wikipédia
Fotók: Pinterest

banky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colman

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Írtam már róla a #neérintkezzegyébkéntfelőlemodamészahováakarsz blogomban, hogy vettem egy navigációs készüléket, melyre egy barátom szerzi...
Bővebben...
Karantén negyedik hét... vagy 14, ha úgy vesszük. Már számolni sem tudom, mióta vagyunk itthon. ​ Szerencsére...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!