Ki volt valójában "Szegecselő Rosie"?

rosie the riveterAz 1942-ben készült, azóta kultikussá vált plakát alapjául szolgáló fotón egy átlagos amerikai lány van, aki aznap éppen kedvenc piros kendőjében végezte munkáját az Alameda légitámaszponton. De hogyan indult legendás útjára a plakát? És ki volt a gyönyörű lány?

Ez időtájt az amerikai katonák otthon maradt kedvesei kivették részüket a háborús ország életéből, a gyárakban dolgoztok, repülőgép alkatrészeket gyártottak és még ki tudja, miket...

Ösztönözni kellett a nőket, s nem egy újságcikk, fotó és persze plakát készült a "dolgozó nőről", aki a hazáját szolgálja büszkén, a férfiak munkáját is elvégezve.

HIRDETÉS (x)

Kaliforniában történt egy napon, 1942-ben, hogy Naomi Parker-Fraley szokás szerint, mint mindig, munkába ment és tette a dolgát az Alameda légitámaszponton. Megjelent egy fotós, aki lencsevégre kapta Naomit.

A fotó megjelent az újságokban, és felkeltette egy háborús propagandaplakát-készítő, bizonyos  J. Howard Miller figyelmét. A Westinghouse Electric cégnek gyártott belső használatra plakátot és a fotót felhasználva, "We can do it!" ("Meg tudjuk csinálni!") felirattal megszületett a legendás poszter. Naomi erről semmit sem tudott.

A "Rosie the Riveter" kifejezés pedig egy 1940-es évekbeli dalból származik, ami pontosan illett a plakáthoz.

A '80-as években újra felkapták a posztert, rátaláltak a munkahelyi női egyenjogúságért küzdő szervezetek, majd ismét újságba került a kép. Egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy szerint ő maga szerepelt a plakáton, és egy ideig ezt is hitték az emberek.

Viszont 2009-ben, amikor Naomi meglátta a plakátot és az eredeti fotót egy kiállításon, rögtön magára ismert. James J. Kimble kutató bizonyította be Naomi igazát, s 2016-ban egy tanulmányt is megjelentetett az üggyel kapcsolatban. Az ekkor 95 éves Naomi végre megnyugvást talált. 

A piros fejkendő, fehér pöttyökkel pedig szintén a pin-up stílus egyik ikonikus részévé vált.

Forrás: index.hu, wikipedia

Fotók: omaha.com; naomiparkerfraley.com

naomi parker fraley2naomi parker fraley2naomi parker fraley2

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!