Ki volt valójában "Szegecselő Rosie"?

rosie the riveterAz 1942-ben készült, azóta kultikussá vált plakát alapjául szolgáló fotón egy átlagos amerikai lány van, aki aznap éppen kedvenc piros kendőjében végezte munkáját az Alameda légitámaszponton. De hogyan indult legendás útjára a plakát? És ki volt a gyönyörű lány?

Ez időtájt az amerikai katonák otthon maradt kedvesei kivették részüket a háborús ország életéből, a gyárakban dolgoztok, repülőgép alkatrészeket gyártottak és még ki tudja, miket...

Ösztönözni kellett a nőket, s nem egy újságcikk, fotó és persze plakát készült a "dolgozó nőről", aki a hazáját szolgálja büszkén, a férfiak munkáját is elvégezve.

HIRDETÉS (x)

Kaliforniában történt egy napon, 1942-ben, hogy Naomi Parker-Fraley szokás szerint, mint mindig, munkába ment és tette a dolgát az Alameda légitámaszponton. Megjelent egy fotós, aki lencsevégre kapta Naomit.

A fotó megjelent az újságokban, és felkeltette egy háborús propagandaplakát-készítő, bizonyos  J. Howard Miller figyelmét. A Westinghouse Electric cégnek gyártott belső használatra plakátot és a fotót felhasználva, "We can do it!" ("Meg tudjuk csinálni!") felirattal megszületett a legendás poszter. Naomi erről semmit sem tudott.

A "Rosie the Riveter" kifejezés pedig egy 1940-es évekbeli dalból származik, ami pontosan illett a plakáthoz.

A '80-as években újra felkapták a posztert, rátaláltak a munkahelyi női egyenjogúságért küzdő szervezetek, majd ismét újságba került a kép. Egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy szerint ő maga szerepelt a plakáton, és egy ideig ezt is hitték az emberek.

Viszont 2009-ben, amikor Naomi meglátta a plakátot és az eredeti fotót egy kiállításon, rögtön magára ismert. James J. Kimble kutató bizonyította be Naomi igazát, s 2016-ban egy tanulmányt is megjelentetett az üggyel kapcsolatban. Az ekkor 95 éves Naomi végre megnyugvást talált. 

A piros fejkendő, fehér pöttyökkel pedig szintén a pin-up stílus egyik ikonikus részévé vált.

Forrás: index.hu, wikipedia

Fotók: omaha.com; naomiparkerfraley.com

naomi parker fraley2naomi parker fraley2naomi parker fraley2

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!