Egyre több motoros nő

Az amerikai Motorcycle Industry Council előzetes felmérése 2008 első három negyedéves adatai alapján 2003 óta 29%-kal nőtt a női motorosok száma. Ennyi nő még soha nem motorozott, mint most.

Az amerikai Motorkerékpáripari Tanács, amely a kaliforniai Irwine-ban székel, idén első alkalommal végezte reprezentatív, motortulajdonosokra kiterjedő kutatását az interneten keresztül. A nonprofit szervezet ezzel jelentősen csökkentette a kérdőívek kitöltésének költségeit, amit korábban véletlenszerű telefonhívások alapján bonyolítottak.

A felmérés természetesen nem csak a női motorosokra terjed ki, és a végleges számok csak jövő tavasszal lesznek nyilvánosak, lévén a kutatás január elejétől december végéig tart. Az előzetes eredmények azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban egyre többen használják a motorkerékpárt közlekedésre a sport és a szórakozás helyett, és hogy ennyi nő még soha nem motorozott korábban, mint most.

HIRDETÉS (x)

Uroljára 2003-ban végeztek ehhez hasonló kutatást a motorkerékpár-tulajdonosok között. Akkor a tulajdonosoknak mindössze 9,6 %-a tartozott a gyengébbik nemhez. 2008 első kilenc hónapjában ez a szám már elérte a 12,4%-ot. Jan Plessner, a Kawaski PR igazgatója így kommentálta a hírt: "Nagyon örülök ennek a hírnek, hogy a női motorosok száma csaknem három százalékpontot emelkedett. Ez az eredmény határozottan megerősíti azt, amit mi is tapasztalunk. A Kawasaki kis- és középkategóriás motorkerékpárjait 16,5%-ban hölgyek vásárolják. Azt hiszem, csak most nevezhetjük igazán potenciálisnak a nők piacát."

Az amerikai motoros nők többsége 41-50 év közötti. A család anyagi biztonságban van, a gyerekek már kirepültek, és az asszony olyan hobbit keres magának, amivel ki tudja fejezni egyéniségét. A motorozás visszaadja számukra azt a szabadságot, amire egész eddigi életükben vágytak. A 2008-as kutatás előzetes eredménye az is, hogy az első számú ok, amiért motort vesz valaki, az örömszerzés önmagának.

A 2003-as kutatás harmadik helyéhez képest idén úgy tűnik, az ingázás/munkábajárás a második helyre ugrott a motorvásárlás okai között. Habár a benzinárak az Egyesült Államokban is drasztikusan csökkentek a negyedik negyedévben (jelenleg kb. 100 Ft/l), ami év végéig még módosíthatja az eredményeket.

A motorkerékpár-tulajdonosok átlagos életkora is emelkedni látsztik Amerikában. Míg 1990-ben 32, 1998-ban 38 és 2003-ban 41 volt a tulajdonosok átlagos életkora, 2008-ra 42-re emelkedett ez a szám. A motorok kora viszont a gazdasági helyzet és az életmód javulásával egyre csökken. A motorok átlagos életkora 13,2 év volt 1998-ban, 11,7 év volt 2003-ban, és az eddigi adatok alapján 10,8 év 2008-ban.

Tudomásunk szerint egyelőre nem készült ehhez hasonló kutatás Magyarországon, így csak a saját adatainkra támaszkodhatunk. Az egyértelműen bizonyítható, hogy a motoros nők száma nálunk is napról-napra nő. Ez nagyban köszönhető a Csajokamotoron.hu létének, hiszen segítségünkkel azok a lányok, asszonyok is bátran belevágnak a jogosítványszerzésbe, akik korábban nem mertek volna kockáztatni a környezetük ellenérzései miatt.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Leponyvázás után szembesültem vele, hogy a motorom egy póktanya, lógtak a hálók keresztül-kasul, és a...
Bővebben...
Mivel a jó idő csak nem lankad, így a holnapi napot is motorozással fogom tölteni,...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!