A jó magyar pálinkának nincsen párja!

„Hol fáj? Csapjál le egy felest!” – ismerősek ezek a szavak mindenkinek. A pálinka nagyapáink ősi gyógyszere minden bajra.

 

Amelyik udvarban gyümölcsfák vannak, ott számítani lehet arra, hogy a gazda nem csak evésre használja az ízletes falatokat…

Sőt, nem egy asszonyt hallottam már nevetve panaszkodni, hogy „ej, milyen uram van, el kell előle dugdosni a gyümölcsöt, mert mindenből képes pálinkát főzni”. Ez is része szép magyar kultúránknak, hiszen híresen jó a hazai italkülönlegesség.

HIRDETÉS (x)

Jó szokás szerint, ha vendég jön a házhoz, pálinkával kínálják. Így van ez a „nagyobb házaknál” is… Tavaly jártam úgy a karcagi motoros találkozón, hogy közölték velem, mint távolról jövő vendéggel, amíg nem iszom meg az ajándék-felest, nem léphetek be a rendezvényre.

Nos, az a pálinka is jóféle magyar házi volt! Olyan, aminek már az illatától is berúg az ember lánya, legalábbis én… (Ezért sumákoltam el a dolgot, és adtam tovább egy barátomnak, hogy áldozza fel magát. Nem kellett győzködni…)

A szokások abban is állnak, eme kedves nedűvel kapcsolatban, hogy ha fáj a gyomrunk, a fogunk, akármink, csak igyunk pálinkát, és rögtön helyre tesz. Egy igazi, 50 fokos feles házit, ha legurít a beteg, garantált a gyógyulás!

Az igaz, hogy gyomor- és bélrendszeri bajok, görcsök esetén csökkenti a panaszokat, mert simaizom ellazító hatása van, de magát a betegséget súlyosbíthatja. Ami az alkohol fertőtlenítő hatását illeti, önmagában alkalmazva, csak 70%-nál magasabb koncentráció esetén várható.

Ha már az alkoholnál és a régi népi gyógymódoknál tartunk, itt van a köpölyözés. A beteg bőrfelszínén kis mennyiségű alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat helyeztek el. Egy idő után, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezett a harangocskákban, ami szívó hatást gyakorolt az adott területre. Ez a folyamat helyi vérbőséget okozott, ami javította a keringést és csökkentette a fájdalmat, gyulladást.

Persze, ezt inkább senki ne próbálja ki, mint ahogyan a piócás módszert se! Mindenesetre, ahogyan a mondás tartja, a pálinka is, mint minden alkoholtartalmú ital, „kis mértékben orvosság”.

Forrás: WEBBeteg

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!