A jó magyar pálinkának nincsen párja!

„Hol fáj? Csapjál le egy felest!” – ismerősek ezek a szavak mindenkinek. A pálinka nagyapáink ősi gyógyszere minden bajra.

 

Amelyik udvarban gyümölcsfák vannak, ott számítani lehet arra, hogy a gazda nem csak evésre használja az ízletes falatokat…

Sőt, nem egy asszonyt hallottam már nevetve panaszkodni, hogy „ej, milyen uram van, el kell előle dugdosni a gyümölcsöt, mert mindenből képes pálinkát főzni”. Ez is része szép magyar kultúránknak, hiszen híresen jó a hazai italkülönlegesség.

HIRDETÉS (x)

Jó szokás szerint, ha vendég jön a házhoz, pálinkával kínálják. Így van ez a „nagyobb házaknál” is… Tavaly jártam úgy a karcagi motoros találkozón, hogy közölték velem, mint távolról jövő vendéggel, amíg nem iszom meg az ajándék-felest, nem léphetek be a rendezvényre.

Nos, az a pálinka is jóféle magyar házi volt! Olyan, aminek már az illatától is berúg az ember lánya, legalábbis én… (Ezért sumákoltam el a dolgot, és adtam tovább egy barátomnak, hogy áldozza fel magát. Nem kellett győzködni…)

A szokások abban is állnak, eme kedves nedűvel kapcsolatban, hogy ha fáj a gyomrunk, a fogunk, akármink, csak igyunk pálinkát, és rögtön helyre tesz. Egy igazi, 50 fokos feles házit, ha legurít a beteg, garantált a gyógyulás!

Az igaz, hogy gyomor- és bélrendszeri bajok, görcsök esetén csökkenti a panaszokat, mert simaizom ellazító hatása van, de magát a betegséget súlyosbíthatja. Ami az alkohol fertőtlenítő hatását illeti, önmagában alkalmazva, csak 70%-nál magasabb koncentráció esetén várható.

Ha már az alkoholnál és a régi népi gyógymódoknál tartunk, itt van a köpölyözés. A beteg bőrfelszínén kis mennyiségű alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat helyeztek el. Egy idő után, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezett a harangocskákban, ami szívó hatást gyakorolt az adott területre. Ez a folyamat helyi vérbőséget okozott, ami javította a keringést és csökkentette a fájdalmat, gyulladást.

Persze, ezt inkább senki ne próbálja ki, mint ahogyan a piócás módszert se! Mindenesetre, ahogyan a mondás tartja, a pálinka is, mint minden alkoholtartalmú ital, „kis mértékben orvosság”.

Forrás: WEBBeteg

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!