• Magazin
  • Csajok
  • Ha lejárt a jogsi – Vezetői engedély érvényességének meghosszabbítása

Ha lejárt a jogsi – Vezetői engedély érvényességének meghosszabbítása

Tartalomjegyzék

jogsi hosszabitas 01A legtöbben figyelmesek vagyunk, és okmányaink érvényességének lejárata előtt elindítjuk a megújítás folyamatát. Érdemes fejben tartanod a végdátumokat, hogy pl. a jogosítványod, személyi igazolványod, vagy épp a motorod műszakija mikor jár le, mert ha ezen okmányok érvényességüket vesztik, akkor egy ideig nem intézhetsz hivatalos ügyeket, vagy épp nem hódolhatsz törvényes keretek között a legnagyobb szenvedélyednek, a motorozásnak.

Először meg kell hosszabbítatnod az érvényességüket, hogy visszaálljon a rend. Előrelátásoddal kellemetlenségektől, rohangálástól óvhatod meg magad. Ha nem így teszel, akkor rosszabb esetben még meg is büntetnek. A minap pont így jártam én is. Érdemes a másik hibájából tanulnod, nem a sajátodból. Csak egy rövid útra pattantam autóba, és a biztonsági övet nem kapcsoltam be. A rend éber őrei ezen a rövid úton is – talán nem egy rendőrőrs előtt kellett volna elhaladnom így – kiszúrták, hogy nem vagyok szabálykövető, így néhány ezresért figyelmeztettek a hiányosságra.

Az igazoltatáskor derült ki, hogy a jogsim lejárt három hónapja. Na, még ez is! Tényleg fogalmam sem volt róla, hogy kifutottam az időből. Régebben mindig képben voltam, hogy mikor jár le, de most valahogy ez az infó nem volt az agyamba vésve. Ezen felületességem alaphangon 5000 forintomba fájt, de ha kekec a rendőr, lehetett volna több is. Link is voltam, meg figyelmetlen. Megérdemeltem. Még aznap belefogtam az ügyintézésbe, hogy érvényes legyen a vezetői engedélyem.

HIRDETÉS (x)

Ha közeleg az érvényességi idő vége, első körben a körzeti orvoshoz kell időpontot kérned, ahol kapsz egy csomó vizsgálatra beutalót, melyek alapján a doki kiállítja az alkalmasságról szóló nyilatkozatot. Nem mindegyik vizsgálat beutalóköteles, így tüdőszűrésre és szemészetre elmehetsz már korábban is. Az EKG és a vérvétel viszont csak a doki beutalója alapján végezhető el. Ha időben kezdesz bele, nem kell rohangálni, kapkodni.

Fontos megjegyezni, hogy a jogosítvány, mint okmány, rendelkezik lejárati határidővel, ami nem egyezik meg minden esetben az egyes járműkategóriákra vonatkozó érvényesség idő végdátumaival. Így ha azok hamarabb lejárnak, mint az okmány érvényessége, akkor meg kell hosszabbítatni a jogsit.


Miután az összes vizsgálaton túl vagy, vissza kell ballagnod a körzetihez, és ha mindent rendben talál, kapsz tőle egy alkalmasságot igazoló papírt 7200 forintért cserébe. Ez a díj amúgy korosztályonként változik, ahogy az is, hogy milyen hosszú időre kapja meg az állampolgár a hosszabbítást. 50 éves kor alatt egységesen a fent említett 7200 forintot kell leszurkolnunk, 50-60 közöttieknek 4800, 60-70 közöttieknek 2500, míg 70 éves kor felett 1700 forintba fáj a frissített jogsi.

Ha orvosilag alkalmatlannak találnak, akkor még nincs minden veszve, mert ilyen esetben kérhetsz felülvizsgálatot is, melyet írásban kell beadnod a dokinak a vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül. Ennek díja 40 éves korig 10800, 40-60 év között 7200, 60-70 év között 4800 és 70 éves kor felett 3200 forintra rúg.

HIRDETÉS (x)

A vezetői engedély érvényességét az 50 év alattiak számára 10, az 50-60 év közöttieknek 5, a 60-70 év közöttiek esetében 3, míg a 70 év felettiek részére 2 évre hosszabbítják meg.

Miután az egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény a kezedben van, már indulhatsz is az okmányirodába a lejárt, vagy épp lejáratához közeledő jogosítvánnyal, érvényes személyi igazolvánnyal, ahol egy fotót készítenek rólad az új plasztik kártyára, és ezzel párhuzamosan legombolnak rólad 4000 forint illetéket is. Ez az összeg 62 év alatt 4000, e felett pedig 1500 forint.

Ezután kapsz egy igazolást, hogy a jogsi intézése folyamatban van, és ezzel vezethetsz további két hónapig. Azért ennél gyorsabban meg fogod kapni az új jogsit, ne aggódj. Az ügyintéző meg fogja kérdezni, hogy hol szeretnéd átvenni az új vezetői engedélyed, és két héten belül fel is veheted – SMS-ben értesítenek, hogy mikortól - az adott okmányirodában. Ha postán kérnéd a kiküldést, és lejárt már a jogsid, akkor az új kézhezvételéig nem vezethetsz. Ezért érdemes kérni a okmányirodai átvételt.

Pár éve bevezették azt, hogy a megújított vezetői engedélyek jövőbéli lejárata a születésnapoddal esik egybe. Ez azért hasznos, mert így kisebb az esélye, hogy elfeledkezel a lejáratáról. Ha pl. októberi születésű vagy, és áprilisban hosszabbíttatsz, akkor épp fél évvel kevesebb időre kapod az engedélyt. A következő ügyintézésnél értelemszerűen már nem kell időveszteséggel számolnod.

Ne légy balfék. Nézd meg gyorsan a lejárati dátumokat, és ha kell, kezd el intézni időben az ügyintézést. Hamar itt a tavasz, és tuti nem szeretnéd egy ilyen malőr miatt később kezdeni a szezont, vagy épp bírságra költeni benzin helyett a pénzt.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!