CsajokMotoros divat

Láss úgy, mint a Terminátor: bukósisak okosító a hétköznapokra

eyeride hud bukosisak okosito 1Amikor annak idején a Terminátor filmeket néztük, még nagyon távoli jövőnek tűnt az a technológia, amivel Arnold Schwarzenegger a világot szemlélte és adatokat gyűjtött a környezetéről.

Az EyeRide HUD (Head Up Display) egy olyan bukósisak okosító, ami magába foglalja a GPS-t, a zenelejátszót és a telefont is. A BMW és az Airbus ex optikai és fotonikai PhD mérnökei fejlesztették. Az EyeRide egy szabadalmaztatott többfunkciós készülék, amely ötvözi a head-up kijelzőt, a GPS-t, a kihangosító készletet és a mikrofont, miközben a sofőr a szemét az úton tarthatja.

Francia kutatók megállapították, hogy 4,2 másodperccel meghosszabbítja a motoros reakcióidejét, ha menet közben a motorkerékpárra rögzített okostelefonra vagy a GPS-re figyel, netán kézzel próbálja irányítani azt. Nem véletlenül volt a Terminátornak sem a szeme elé vetítve az információ. Így a keze is szabadon maradt és nem kellett a fejét sem egy plusz kütyü irányába forgatnia – amúgy is ő maga volt a “kütyü”.

Az EyeRide HUD fejlesztői a Kisckstarteren gyűjtenek pénzt a termékük fejlesztésre, és már jóval túllépték a szükséges összeget, pedig még 2020. április 2-ig tart a gyűjtés. Azt ígérik, hogy azok, akik elővételben megvásárolják a 259 eurós (kb. 90 ezer forint) készüléket, még idén, a nyári szünet előtt megkapják a megrendelt terméket.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az új feljelsztés három részből áll, egy a bukósisak plexijére szerelendő kijelzőből, egy audio kitből és egy mikrofonból a hangirányításhoz. Az eszköz többféle bukósisakkal is kompatibilis, amin plexi van, így szerelhetjük Csukott bukósisakra, felnyithatóra és jet sisakra is, sőt a szemüvegeseknek sem kell mellőzniük ezt a szuper extra felszerelést.

A készülékméretét minimalizálták, és állítólag 128 másodperc alatt beszerelhető bármilyen sisakba. A kijelzőt a jobb szemünk elé kell a plexihez rögzíteni, így a navigáció, a zenelejátszás és a bejövő hívás a sofőr jobb szeme előtt jelenik meg anélkül, hogy el kellene fordítania a tekintetét az útról.

eyeride hud bukosisak okosito 3

Az EyeRide sajátossága, hogy nem bluetothon keresztül, hanem discord-alapon kommunikál, és a motorosok egymással is tudnak beszélgetni a rendszeren keresztül, tehát nem kell külön sisakbeszélőt beszerelni a sisakba.

A cég első okossisak fejlesztése, ami 2017-ben jelent meg az új verziótól abban különbözött, hogy azt csak a saját rendszeren keresztül lehetett használni. Az új modell már működik bármilyen navigációs applikációval.

eyeride hud bukosisak okosito 4

Az EyeRide bukósisak okosítója egyébként nem az első ilyen próbálkozás. 2013-ban már bemutattak egy ehhez nagyon hasonló szerkezetet, amit Dave Vout, a BIKESYSTEMS tulajdonosa fejlesztett három éven keresztül kollégáival. 2015-ben ők is próbáltak gyűjteni a termékre a Kickstarteren, de nekik nem sikerült összegyűjteni a tervezett összeget. 

 

Elfogadnál egy ilyen bukósisak okosító kütyüt a jelenleg használatban lévő navigációd és a sisakbeszélőd helyett?

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük