HírekMotorokMotorozás

Követendő példa: a Bajna és Héreg közötti szerpentin útburkolati jelei jól teljesítenek

Bajna és Héreg közötti szerpentinTavaly nyár végén Dodor közreműködésével kísérleti jelleggel útburkolati jeleket festettek fel a Bajna és Héreg között húzódó útszakaszon a motorosok biztonságosabb közlekedéséért. Fél év távlatából úgy tűnik, a kísérlet sikeres volt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. instagram oldalán tette közzé nemrég, hogy a egyelőre sikeresnek mondható a “pilot projekt” a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg közötti útszakaszon.

Az aszfalt jó minősége és a kanyarok kellemes ívei miatt ez egy népszerű motoros útvonal. Korábban ezen a részen gyakoriak voltak a motoros balesetek, több motoros is átsodródott itt a szembe jövő sávba, miközben a helyes ívet kereste.

Ezeknek a baleseteknek a megakadályozására, Dodor ötlete alapján, külföldi mintára tavaly figyelemfelhívó táblákat helyeztek el, és útburkolati jeleket festettek fel a helyes ív könnyebb megtalálásának érdekében.

Első alkalommal talán nehéz a jeleket értelmezni, pedig nem is olyan bonyolult. A jobbra hajló kanyarokban egybefüggő zöld vonal segít megtalálni a helyes ívet, a balra hajlókanyarokban pedig szűkülő körök jelzik azt a távolságot, ahol a motor nem lóg át a szemközti sávba.

 

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
View this post on Instagram

 

A post shared by Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut)

Ahogy a közútkezelő instagram posztjából is kiderül, a kísérlet egyelőre pozitív eredményeket hozott. Amíg 2017-ben 39 motoros baleset történt ezen a szakaszon, addig 2020-ban már csak 12.

Arra a kérdésre, hogy a jó példát követik-e újabb felfestések más kedvelt motoros túraútvonalakon is, a közútkezelő azt válaszolta, hogy miután kiértékelték a tesztet – és a hivatalos szervek meggyőződnek a pozitív eredményekről – számíthatunk rá, hogy hamarosan máshol is visszaköszönnek ezek a burkolati jelzések.

 

Fotó: közútkezelő Instagram

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük