EseményekHírekMotorverseny

Kovács Bálint két dobogóval, míg Görbe Soma két futamgyőzelemmel zárt Oscherslebenben

Az immár 13 éves múltra visszatekintő H-Moto UNI Győr Team két versenyzője, a 22 éve ellenére már rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkező Kovács Bálint és az idei esztendőben azonnal mélyvízbe dobott Görbe Soma egyaránt tudatosította mindenkiben, hogy idén akár róluk is szólhat a 2024-es IDM szezon. Oscherslebenben Bálint két harmadik helyet szerzett a vb-erősségű Superbike kategóriában – ezek az első dobogós helyezései az IDM-ben –, míg Soma ismét duplázni tudott a PRO Superstock 1000-ben, és máris 33 ponttal vezet összetettben.

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak a H-Moto UNI Győr Team: a rendkívül erős német bajnokságban (IDM) Kovács Bálint abszolút újoncként egy gyári BMW nyergében összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában. 2024-ben immár kibővült csapattal vágtak neki az idei IDM szezonnak, hiszen Bálint mellett ott száguld a Pro Superstock 1000 mezőnyében a Northen Talent Cup sorozat 2020-as szezonjában bajnoki címet szerző Görbe Soma is. Mindketten a Hungarian Motorsport Academy (HUMDA) támogatottjai, azaz kizárólag a felkészülésre és a versenyzésre kell koncentrálniuk.

Az oscherslebeni hétvégén szinte minden kettejükről szólt! A 22 éves Kovács Bálint remekelt már az időmérőn is, hiszen a 4. rajthelyet sikerült megszereznie, aztán amit a két futamon produkált, arról csak a legnagyobb dicséret hangján számolhatunk be. Bálint ugyanis mindkét futamon pazarul szerepelt: végig a dobogó környékén haladt és végül mindkét futamon oda is ért a 3. helyre, azaz megszerezte az első IDM-es pódiumait. Ráadásul a második versenyen végig harcban volt a futamgyőzelemért is.

Elképesztő hétvége volt. Mondanám, hogy álomszerű az egész, de kemény munka van mögötte, és végre meg tudtam mutatni azt, hogy mit is tudok. Elképesztően boldog vagyok, szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzá segített ehhez, aki eljuttatott idáig a karrieremben. Ezt mondanám az eddigi egyik legjobb, ha nem a legjobb hétvégemnek, mert egy igazán top bajnokságban top pilóták ellen tudtam megmutatni, hogy én is közéjük tartozom. Száraz körülmények között végig, egész hétvégén jó tempóm volt, egy körön is sikerült fejlődni, így a jó rajtpozíció megelőlegezte a jó versenyeket. Az első versenyen is meglett a dobogó, de a második kimagaslóan jó volt, ahol nagyon sokáig a győzelemért folyó csatában is ott voltam, végül biztató előnnyel lettem harmadik” – jelentette ki a HUMDA által is támogatott Kovács Bálint. A 22 éves versenyző az első futamon 11,5 másodperccel, míg a másodikon már csak 4,9 másodperccel maradt el a győztestől, míg összetettben 47 pontjával feljött a hatodik helyre.

Kovács Bálint H-Moto UNI Győr Team Superbike kategória
Kovács Bálint

Görbe Soma viszont ott folytatta, ahol az első versenyhétvégén abbahagyta. Előbb a szabadedzéseken szerepelt remekül – ezúttal a másodikon lett második, az elsőt megnyerte –, majd megszerezte a pole pozíciót, mégpedig mindkét időmérőt megnyerve. A futamokon pedig ismét feltette a koronát addigi teljesítményére: 6 másodperc előnnyel az első, majd 3 másodperccel a második futamot is megnyerte a Pro Superstock 1000-es kategóriában, összetettben a maximális 100 ponttal vezeti a bajnokságot, már most 33 egység az előnye a holland Ricardo Brink előtt.

De jó lesz ilyen eredményekkel a hátam mögött nekimenni a szóbeli érettséginek. Összeségében kiváló hétvége volt ez a mostani, igaz, ezt olyan pályán értem el, ami nem volt soha a kedvenc pályám, és nem titkolom, soha nem is lesz. De most itt kellett bizonyítani. A második edzésen kívül mindent megnyertünk, aminek nagyon örülök. A motor most is kiváló volt, mint mindig, nagyon szépen köszönöm a csapatomnak a kiváló munkát! Az idővel viszonylag szerencsénk volt, bár a vasárnapi versenyen még tele volt vizes foltokkal a pálya, úgyhogy ott a biztonságra kellett elsősorban törekedni” – árulta el a HMA motorosa, Görbe Soma.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszert a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hozta létre és működteti.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük