EseményekMotorokMotoros túraMotorozás

Kipróbáltam: RBiker mobil app motoros túrázóknak

rbiker1Még nyáron kaptam a egy hírlevelet, hogy egy magyar fejlesztésű okostelefon-alkalmazás készült, amelyet kimondottan motorkerékpárral túrázóknak ajánlanak. Nemrég végre kipróbáltam.

Mivel már több éve használok androidos okos telont, ami ráadásul tele van különféle alkalmazásokkal, kíváncsi voltam, mit tud egy olyan, amelyet kimondottan motorosoknak fejlesztettek. Nekem is ugyanazok voltak a kérdéseim, mint szerintem bárki másnak, aki életvitelszerűen használja a telefont: mitől jobb ez, mint mondjuk egy futó vagy biciklis alkalmazás, ami amúgy is le van már töltve.

Az RBiker egy hazai fejlesztésű, ingyenes applikáció, amelyben elmentheted motoros túráidat és barátaiddal is kapcsolatot tarthatsz. Az első kérdésemre – mármint hogy mitől jobb ez, mint pl. a Runkeeper, amin a sétákat és a futóedzéseket lehet mérni – a válasz egyértelmű: itt motorosokkal ismerkedhetsz meg, és megtudhatod, hogy mások merre túráznak.

Az RBiker program célja a motoros túrák visszatekintése, és akár a közösségi oldalakon való megosztása. A kezdők túraútvonalaihoz fényképes tippeket adhat ez a program, és a túraszervezők számára is jó támogatást nyújt. Az applikáció a regisztrációt követően közvetlenül kapcsolódik weboldalhoz, ahol nemcsak a túrák kerülnek szinkronizálásra, hanem a regisztrált barátok felvételére is lehetőség van. Az ő útjaikat szintén megnézheted a telefonodon keresztül.

Tehát, amikor végre eszembe jutott, hogy kipróbáljam, elindítottam az alkalmazást, és megnyomtam a kis piros motort, ami alatt a “Record” felirat virít. Azt ne kérdezd, miért van angolul, mert az app többi része magyar… talán grafikailag jobban kifér, mint az, hogy “felvétel”, vagy a fejlesztők remélik, hogy külföldön is elterjed majd a program.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mivel elsőre nem tudtam, mit kellene látnom, elindultam. Csak, mikor később rápillantottam a képernyőre, akkor láttam, hogy nem a térképet mutatja, mint más hasonló appok, hanem csak egy üres, kockás lapra rajzolok piros filctollal. Végül nem derült ki, mi volt a probléma, mert mikor a végén elmentettem a túrát és megnéztem az interneten is, tökéletesen mutatta a térképen az útvonalat.

Azt tudni kell, hogy 5 km/óra alatt a mérés leáll, csak nagyobb sebesség fölött mér újra. A mentett túrákkal érdekes sebesség adatokat kapunk, és a programból készített képeink a weboldalunkon a pontos koordinátákkal kerülnek a térképre.

Most sokan biztos azt gondolják magukban – amit korábban én is gondoltam volna – hogy “Ez marha jó, de mi van, ha nincs mobil internet a telefonomon?”. Semmi. Az tévedés, hogy mobilnetre lenne szükség. Elég az aktív GPS kapcsolat, tehát nem szaporítja az internetes adatforgalmat, és nem fog extra költségeket kreálni a program.

Egyébként azóta már ismerősöm is van a programban, úgyhogy rendszeresen tudom követni, hogy merre túrázik, de persze minél többen vagyunk regisztrálva, annál izgalmasabb. A fejlesztők folyamatosan követik a csatlakozott motorosok aktivitását és igyekeznek minél érdekesebb funkciókat és kereséseket beépíteni az applikációba.

Egyenlőre android rendszerű telefonokra fejlesztették az alkalmazást, de hamarosan iOS rendszeren elérhető lesz.

 rbiker2

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük