EseményekMotorokMotoros túraMotorozás

Két keréken Ázsiában 1. rész – Bali és Indonézia

birge ket kereken azsiaban cimlapA telet Délkelet-Ázsiában töltöttem, és teljesen természetes volt, hogy a helyiekhez hasonlóan én is robogóval/motorral fogok közlekedni. Erről osztok meg néhány szösszenetet.

Az úton kb. 70-80%-ban kétkerekűek közlekednek, itt az autósok vannak kisebbségben. A helyi KRESZT egy magyar barátom így foglalta össze nekem, amikor életem első útjára indultam Balin:

  • Ne menj át a piroson…
  • Ne menj fel a járdára…
  • Ne előzz jobbról/balról …
  • …kivéve, ha épp ahhoz van kedved.

Ő jött értem a reptérre robogóval, amikor először megérkeztem hajnali 3-kor Denpasarba, Bali fővárosába. A szállásom innen 20 km-re volt, Denpasar és Ubud között összesen 2 pirosnál álltunk meg, a többinél még csak nem is lassítottunk. Azt nem állítom, hogy mindeközben én szoknyában ültem a robogó hátsó ülésén, a bőröndöm a srác lába között volt, és az út első felében még bukósisak sem volt rajtam, nemhogy protektorok, mert a családom szívrohamot kapna. Szóval maradjunk annyiban, hogy nem egészen úgy motoroztunk, mint Európában szokás.

Bukósisakot csak a nagyon elszántak és a külföldiek viselnek, ez általában nyitott sisak, illetve inkább csak olyan tökfödő. Természetesen az én XXS méretemben nem nagyon volt sisak a robogóbérlősöknél, ezért amikor az első utamon azt mondtam az útitársamnak, hogy menjünk és vegyünk nekem egy sisakot, azzal vigasztalt, hogy fölösleges: „Ha elesel, úgyis a fejed ér le utoljára, a többi részed sokkal jobban sérül!” (Ettől függetlenül vettem… gyereksisakot. Bosszúállós mintával. CE szabványról meg Shark tesztről ne nagyon beszélgessünk, 250 ezer rúpiát fizettem érte, az kábé 5 ezer forint, másfél hónapot bírt…)

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

birge ket kereken azsiaban benzinkut

Szóval én, aki otthon csizma-protektor-hosszúnadrág-kabát-sisak-kesztyű kombóban nyomom, Balin egy szál gyereksisakban robogóztam.

Többen kérdezték, hogy szoktam meg a bal oldali közlekedést. Nos, a jó hír, hogy egyáltalán nem kell megszokni! Itt nincs olyan, hogy bal oldali közlekedés, itt minden oldali közlekedés van, bárhol, bármelyik oldalon jöhetnek szembe. Volt, hogy az egyirányú utcában a pirosnál soroltam előre a kocsik között és szembejött két robogó. Szemük se rebbent.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

birge

Még a főiskolai évei alatt talált rá az oldalunkra, és akkor szerezte meg motoros jogosítványát is. Azóta több ezer kilométert tett már a motorja nyergében, ami jelenleg egy Suzuki DRZ400. Birge szövegelni is jól tud, amit jól bizonyít saját vállalkozása, a Webszovegek.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük