EseményekMotorokMotoros túraMotorozás

Két keréken Ázsiában 1. rész – Bali és Indonézia

birge ket kereken azsiaban hogyan szallíisunk szorfdeszkatJobbra kanyarodni viszont úgy szoktak, hogy idejekorán, mondjuk úgy 2 faluval korábban besorolnak jobbra, nehogy lemaradjanak valamiről. Csak épp nem a sáv jobb oldalára, hanem az út jobb oldalára, ami itt a szembesáv, szóval teljesen mindennapos jelenség, hogy beveszel egy kanyart, és hárman jönnek szembe a sávodban. Ezért SEM lehet errefelé száguldozni.

Meg azért sem, mert a kanyarokban a következőket fogod valószínűleg találni a túloldalon:

  • út közepén parkoló autó
  • út közepén halál nyugodtan alvó kutya
  • út közepén elmélyülten játszó kisgyerek
  • kátyú/sár/víz/olaj/kiszóródott bármi
  • Néha mindezek kombinációja.

A legjobb Nusa Penida szigete volt, ahol az út jobbra-balra kanyarog állandóan, a legszélesebb helyen is csak egysávos, de inkább csak fél, és elég gyakran jönnek szembe a kanyarban, néha le is kell húzódni félig az útról, miközben a szintkülönbségek is durvák, tiszta hullámvasút. És ezt egyben képzeld el: éles emelkedő + visszafordító + szarút + szembe forgalom-kombó teszi izgalmassá a mindennapokat.

birge ket kereken azsiaban canggu shortcut

A másik nagy „kedvenc” Cangguban a Shortcut nevű út, ami két városrészt köt össze. Egykor térkővel volt kirakva, de mára már megkopott a fénye: a másfél sáv széles út két széle olyan rossz állapotban van, hogy napi szinten potyognak be az autók és a robogók a rizsföldekre. Azért nem kell aggódni, a közepére is jut kátyú rendesen! Mire végigmegy az ember a robogóval, biztos lehet benne, hogy egy szemernyi veseköve sem marad. Az út a keskenysége miatt az autósoknak hivatalosan egyirányú, de ezzel senki nem nagyon törődik, ezért a dugó természetesen mindennapos.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Közlekedési lámpák szórványosan vannak, Ubudban például talán kettő van, amúgy a neccesebb részeken/időszakokban rendőrök irányítják a forgalmat. Mondjuk nem értem, minek, mert mindenki magasról tesz rájuk. Ahogy nem igazán értem a lámpák lényegét sem, mert amikor zöldre vált a balra kanyarodónak, ugyanakkor zöldre vált a szemből egyenesen jövőnek is, szóval pont ugyanakkora a káosz, mint lámpa nélkül.
Ugyanez a helyzet az index és a duda használatával: ezeket sem sikerült még megfejtenem.

A duda mondjuk egyszerű: dudálj, ha előzöl, ha kanyarodsz, ha jössz, ha mész, ha megállsz, ha elindulsz, ha ismerőst látsz, ha eszedbe jutott valami, vagy ha jó a kedved. Az index kicsit bonyolultabb, kanyarodásra hol használják, hol nem, de a legjellemzőbb, hogy a tökegyenes úton elkezdenek indexelni, és a következő 20 percben ott villognak előttem totál értelmetlenül, én meg nem merem kielőzni, mert tutira pont akkor fog bekanyarodni.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

birge

Még a főiskolai évei alatt talált rá az oldalunkra, és akkor szerezte meg motoros jogosítványát is. Azóta több ezer kilométert tett már a motorja nyergében, ami jelenleg egy Suzuki DRZ400. Birge szövegelni is jól tud, amit jól bizonyít saját vállalkozása, a Webszovegek.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük