MotorokMotoros jogosítványMotorozás

Jön a tavasz, szerezz motorjogsit!

motorvezeto tanfolyamMost jött el az idő, hogy belekóstolj a motorozás élményébe, mert eddig nem volt rá lehetőséged, vagy most kaptál kedvet hozzá? Íme néhány tudnivaló a motorjogsi megszerzéséről.

Azt mondják, az „okosok”, hogy a motor nem jogsival megy, hanem benzinnel, de ez a duma ne tévesszen meg! Ha legálisan szeretnél motorozni, kell egy jogsi hozzá, mert anélkül nem lesz teljes az élmény, vagy akár rosszul is elsülhet a dolog, ami végleg elveszi a kedved.

Mindegy hány éves vagy, ha még nem motoroztál, akkor bizony meg kell tanulni, ezt pedig csak tanpályán érdemes kezdeni, szakértő irányítással. Persze ha még kerékpározni sem tudsz, akkor előbb azt tanuld meg, csak utána akarj motorra ülni!

A motorozásnál azt szoktuk mondani, hogy minden a fejben dől el, vagyis amikor gurulsz az úton, akkor csak a vezetésen járhat az eszed, mert ha elkalandozik onnan, könnyen véged lehet. Ehhez pedig tudni kell, hogy minél nagyobb motoron ülünk, annál erősebb fegyverrel rendelkezünk, ezért fontos a felelősségteljesebb gondolkodás, amire idősebb korban nagyobb az esélyünk.

A jogosítvány korhatárok és a hozzá megszerezhető kategóriák

14 évesen már lehet max. 50 cm3-es motorra érvényes segédmotor jogsid (AM kategória), persze ezt megkapod automatikusan, ha autóra szerzel vezetői engedélyt, de utóbbira ugye csak 17 éves kortól van esélyünk.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Fontos tudni, hogy az AM kategória 16 éves korig csak Magyarországon belüli vezetésre jogosít, valamint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy segédmotornál is megkülönböztetünk automatára és váltós motorra érvényes jogsit. Ha váltós 50-est akarsz vezetni, akkor váltós motorral kell gyakorolnod és vizsgáznod! Váltós AM kategóriás segédmotor jogosítványt a Gyorsjogsi Autósiskolában is tudsz szerezni.

16 évesen jöhet az A1 kategória, amivel max. 125 cm3-ig vezethetsz, 17 évesen pedig A1 B-vel kategóriájú jogosítványt szerezhetsz. A meglévő autó jogosítvánnyal kevesebb előírt óraszámú tanulással is elmehetsz vizsgázni, és kapsz egy A1 kategóriás jogsit.

Ha 18 éves is elmúltál, az A2 kategóriára is mehetsz, amivel akár 500 cm3-es motorkerékpár is vezethető, ha a kW/kg nem haladja meg a 0,2 értéket.

24 évesen már azt feltételezik rólad, hogy benőtt a fejed lágya, így megkapod a lehetőséget a korlátlan teljesítményű motorok vezetéséhez (A kategória). Még akkor is, ha ez lesz első jogosítványod.

Az egyes kategóriákkal vezethető motorok pontos műszaki paramétereit ebben a táblázatban láthatod.

jogositvany kategoriakkal vezetheto motorok parameterei

Ha már van A1 vagy A2 vezetői engedélyed, akkor kategóriaváltással tudsz feljebb lépni. Ennek variációit érdemes egyedileg tisztázni. Kategóriaváltásnál kevesebb gyakorlati óra van előírva, és adott esetben KRESZ tanfolyam és vizsga sem kell.

Hamarosan itt a tavasz, úgyhogy most már csak bele kell kezdeni a tanulásba, ha idén még motorozni is szeretnél.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük