EseményekMotoros találkozó

II. Magyar Ostor Napja

magyar ostor napja 2012 9A Magyar Ostor Napját második alkalommal rendezte meg a Pusztai Szabadok Baráti Köre Püspökladányban.

A városban július 29-én, vasárnap, lovasok, csikósok, ostorosok mutatták meg, mit tudnak. A szervezők a tavalyi sikereken és érdeklődésen felbuzdulva, idén már bővebb programkínálattal várták a közönséget.

Reggel 10 órakor, az esemény kezdetekor már lassan, de biztosan, szállingóztak az emberek a helyszínre. A kézművesek kipakolták portékájukat, és pár gyerek már megrohanta az állatsimogatót.

Szerencsére az idő is nekünk kedvezett, csak éjszaka jött fel a vihar, így napközben az igazi pusztai tikkasztó hőséget segített megidézni az ég.

A rendezők, a Pusztai Szabadok egy igazán szép és hagyománytisztelő célt tűztek ki maguk elé, ahogyan olvasható a bemutatkozó szövegükben.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

„Egy letűnt világ, a magyar puszta századokon át számtalan ember otthonát, és egyben életét jelentette. Pásztorok, madarászok, halászok, pákászok, betyárok, és ki tudja még milyen okkal-móddal őgyelgők népesítették be a végtelennek tűnő legelőket, nádasokat. Ezt a zabolátlan öntörvényű népet nevezték pusztai szabadoknak.

Névválasztásunk egyben tisztelgés, a már csak hírből ismert őseink előtt, valamint jelzés korunk embereinek, hogy bizonyos értékeik máig fellelhetőek, és a pusztai szabad szellem most is köztünk él.

Baráti társaságunk tagjai valamilyen módon próbálják őrizni, életben tartani ezt a hagyatékot. Van aki a lovain keresztül, más a néprajzi vonatkozásokat vizsgálja, de közös érdeklődésünket a pusztában élők harcmodora, eszközhasználata adja. Fő csapásvonalunk a karikás ostor, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a bot, a fokos, valamint

Nem vagyunk azonban pásztor emberek, nem tudjuk milyen, amikor napokig süt ránk a nap, majd elver bennünket a jég, vagy a villám a mellettünk álló fába csap. Nekünk ez csupán kellemes időtöltés, ha elfáradunk, vagy megunjuk, haza megyünk lerakjuk az ostort, a botot, és éljük a századunk mindennapi életét.

Ezért óriási tisztelettel valamint, alázattal tartozunk azoknak, akik a mai napig a pusztában élik mindennapjaikat… Szabadon.”

Kitettek magukért ezek az emberek, mert változatos, a puszta népét hűen tükröző programokat találtak ki. Mindjárt egy csikós bemutatóval indult a nap, majd a sok gazdát és lovát minősítő Nonius kancabírálat következett.

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük