fbpx
MotorokMotorozás

Idén nem a motorosokra fókuszál a balesetmegelőzés

pmbb ules 2016 02 16A tavalyi évben néhény százalékkal nőtt a balesetek, és ezek között a halálos kimenetelű balesetek száma is az előző évhez képest Pest-megyében. A motorosok között a segédmotorosok okozzák a legtöbb balesetet.

 

Február 16-án tartotta évértékelő értekezletét a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a Pest Megyei Rendőrfőkapitányságon, amelyen mint bizottsági tag én is részt vettem. A bizottság tavalyi programjainak, rendezvényeinek beszámolója mellett szó esett a balesetek statisztikai adatairól is, amelyben ezúttal a motorkerékpárosok nem szerepeltek.

A pest-megyei statisztikákban a balesetek legnagyobb százalékban (33%) a sebesség nem helyes megválasztásából adódnak, ezt követik az elsőbbség meg nem adása és az irányváltoztatási szabályok be nem tartása. A baleseteket legnagyobb százalékban (67%) a személygépkocsi vezetők okozzák, ami nem csoda, hiszen ebből a járműfajtából fut a legtöbb az utakon. Őket a tehergépkocsik és a kerékpárosok követik.

Ezúttal a motorkerékpárosok nem szerepeltek dobogós helyen, ami valószínűleg nagyban köszönhető a PMBB korábbi években ezirányba tett erőfeszítéseinek. Az ingyenes vezetéstechnikai tréningek szervezése, és a rendszeres gyakorlás propagálása mára sokkal tudatosabbá tette a motorosokat, hiszen sokan járnak rendszeresen a fizetős tréningekre is. A rutinosabb, tapasztaltabb motorosok pedig kevesebb balesetet okoznak és ez javítja a statisztikájukat is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az ittasan vezetők száma 0,9%-os emelkedést mutatott az előző évben Pest megyében, 2014-hez képest, pedig országos szinten csökkenés volt tapasztalható. A legtöbb ittas vezetőt 2015-ben Bács-Kiskun megyében érték tetten a rendőrők, második helyen Zala megye a dobogó harmadik fokán pedig Borsod-Abaúj-Zemplém megye található.

Mivel a kerékpárosok és a gyalogosok a baleset-megelőzési programokba való bevonás szempontjából nehezebben aktivizálható csoportnak tekinthetők, 2016 a gyalogosok és a kerékpárosok éve a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottságnál. Idén elsősorban őket szeretnék megszólítani a kommunikációjukkal és a baleset-megelőzési rendezvényeikkel.

Persze azért, mert a motorosok most jók voltak, a PMBB róluk sem szeretne megfeledkezni. Tervben van több Ingyenes Vezetéstechnikai Tréning szervezése is, amelyekre remélhetőleg –  a tavalyi évvel ellentétben – idő és alkalom is adódik majd. Az már valószínű, hogy a Nemzetközi Női Motoros Napon május 7-én lesz IVTM csak motoros nőknek, de még két másik alkalom is szervezés alatt van. A részletekről később írok.

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x