CsajokMotoros divat

Hogyan gondoskodj a bukósisakodról, hogy minél tovább bírja?

A motoros bukósisak ápolásaA motoros bukósisak nem egy olcsó felszerelés, ezért jó, ha vigyázunk rá a mindennapokban. Ha megtesszük az alapvető óvintézkedéseket és nem okozunk olyan helyzeteket, amikor károsodhat, akkor sokáig hű társunk marad. Egy jól karbantartott sisakot nem feltétlenül kell lecserélni öt évente, ahogy az a gyártók általános ajánlása. Ez az időintervallum egy átlagot mutat, ennyi idő alatt fárad el általában a bukósisakok anyaga. Ha vigyázunk a bukósisakra, azzal az élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Ami nagyon fontos szempont, hogy a motoros bukósisakokat arra gyártották, hogy motorkerékpáron használjuk őket. Ebbe nemcsak a kétkerekű járművek tartoznak bele, hanem a négykerekű quadok, ATV-k és a háromkerekű motorkerékpárok és a trike-ok is. Ha a funkciójának megfelelően használjuk, már tettünk egy lépést a hosszabb élettartam felé.

De nézzük, mik a legfontosabb óvintézkedések a bukósisakunk állapotának megőrzéséért:

  • Mindig tartsd a sisakot távol a forró dolgoktól, például kipufogócső, kályha, hősugárzó. (Tehát ne akaszd a lábtartóra vagy a berúgókarra, ahol túl közel van a forró blokkhoz vagy a kipufogóhoz.)
  • A sisakot ne tárold tűző napon a szabadban, vagy üveg mögött (pl. autóablakban). Ez is károsíthatja az anyagot. Főleg a polikarbonát sisakok érzékenyek az erős napfényre, hatására egy idő után az anyaguk törékennyé válik. Mindig védd a sisakod a napfénytől.
  • A motorkerékpár-sisakot mindig megfelelő, erre a célra kifejlesztett ápolószerrel gondozd, mert ezek kimondottan a motorkerékpáros sisak igényeihez igazodnak.

Amikor a motoros szezon végén letesszük téli pihenőjére a motorkerékpárunkat, letesszük a ruházatot és a védőfelszereléseket is. Ahogy a motornak jót tesz ha tisztán és gondosan kerül a garázsba, ajánlatos a felszerelést is úgy eltenni, hogy tavasszal már ne legyen gond a tisztítással, ápolással.

A plexi tisztítása:

  • A plexit – a hosszú ideig tartó jó állapotának megőrzése érdekében – mindig óvatosan kell kezelni, még akkor is, ha karcálló. A tisztításhoz csak puha, tiszta, szöszmentes mikroszálas kendőt használj! Kerüld az erős súrolást.
  • A rovarok okozta szennyeződést speciálisan erre kifejlesztett szer segítségével távolítsuk el. Tisztítás után a plexit kívülről utókezeléssel lehet ellátni, például páramentesítő spray-vel.
  • A páramentesített plexiket nem szabad szappanos vízzel, üvegtisztítóval vagy más vegyi anyaggal kezelni, mivel ez tönkreteheti az érzékeny, páramentes bevonatot.
  • Belülről csak óvatosan, langyos vízzel tisztítsd, tisztítás vagy hosszú esőzés után a páramentesítő bevonatnak kell egy kis idő, hogy újra teljesen aktívvá váljon. A száraz, levegős helyen történő tárolás felgyorsítja ezt az újraaktiválást.
  • A tükrös bevonattal ellátott plexit szintén nem szabad szappanos vízzel, üvegtisztítóval vagy egyéb vegyszerekkel kezelni – itt is csak tiszta, langyos vizet használj!

 

Nincs még vége, lapozz!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük