MotorokMotorozás

Hogy vészeld át a kánikulát motoron?

motorozas kanikulabanVan az a hőmérséklet, amikor már a menetszél sem hűt. Ilyenkor – bár mindenki vízpartra vágyik – motorozni a hegyekben a legjobb.

Már több mint két hete tart a kánikula, és ha azt vesszük, hogy a nyárból még legalább másfél hónap van hátra, jól tesszük, ha berendezkedünk az extrém meleg időjárásra. Persze ha már nyár van, akkor legyen meleg, de a motoron még inkább fennáll a veszélye a dehidratációnak és a hőgutának.

A huzamosan fennálló negyven fok közeli hőmérséklet a két keréken közlekedőket ezúttal sokkal jobban sújtja, mint az autósokat. Míg ők egy zárt kaszniban, árnyékban utaznak, és sok esetben légkondicionáló berendezésük is van, a motorosokat a kötelező bukósisakon kívül a forró aszfalt és a motorblokkból áradó meleg is támadja.

Velem is előfordult már, hogy a nyári kánikulában az M5-ös autópályán hazafelé azt éreztem, hogy lassulnak a reflexeim, szédülök, és a forróságtól szinte már nincs mit kiizzadjak. Hiába nyitottam fel a bukósisak plexijét, ahogy megcsapta a forró menetszél az arcomat, csak arra tudtam gondolni, hogy muszáj lesz minél hamarabb megállnom.

Egyedül voltam… így még félelmetesebb volt a gondolat, hogy esetleg menet közben leszek rosszul. Szerencsémre nem sokkal azután, hogy az első tüneteket tapasztaltam, jött egy benzinkút, ahol hideg vízzel frissíthettem fel magam. Nem csak belül, hanem kívül is: locsoltam mindenhova, a hajamra, tarkómra, majd egy padon fekve vártam meg, míg jobban nem lettem.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Lapozz tovább, ha kíváncsi vagy kánikulai tippjeinkre!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük