HírekKultúraMotoros zene

Hobo: „úton lenni boldogság, megérkezni a halál”

hoboHobo négy kálium-permanganáttal átszőtt iskolai év után, a családi háztól elszakadva 16 évesen kezdett bele az önálló életbe.

A Rolling Stones hatására kezdett zenélni, majd 33 évesen megalapította a Hobo Blues Band-et. A zenekart 2011 januárjában 20 ezer ember, két koncert során búcsúztatta. A Rádió Orient stúdiójában Földes László, Hobo mesélt zenei indulásáról, Deák Bill Gyulával való barátságáról, a zene és a költészet összefonódásáról.

Hobo: 16 évesen elhagytam otthonomat

Belügyminiszter-helyettes édesapám jövőmet a fejlődő szocialista vegyiparban látta, így középfokú tanulmányaimat vegyipari technikumban végeztem. Azonban egyáltalán nem éreztem magaménak a kálium-permanganáttal átszőtt éveket: négy évig börtönben voltam. Az édesapámmal való ellentétek miatt tarthatatlanná vált helyzetem, 16 évesen elhagytam otthonomat. Apámmal akkor beszéltem utoljára, végleg elveszítettem.

1963-ban jelentettek fel először politikai izgatás miatt: az első huligántalálkozóra utaztam, amikor Siófokon elkaptak és bevittek. Felraktak egy vonatra, ám én visszamentem a Balatonra, és egy evangélikus üdülőben húztam meg magamat – írta le Földes László, Hobo a Rádió Orient stúdiójában első hivatalos rendőrségi ügyét.

1964 novemberében Mezőtúron voltam katona. Egy éjszakai őrszolgálat során meghallottam a Rolling Stones Kis vörös kakas című néger blues-át. Egészen odáig nem értek ilyen hatások, így egy kisebb kaliberű megtérésként éltem meg azt az estét. Nem tudtam, hogy mi az a blues vagy a Rolling Stones, de az a dögös, férfias, pimasz zene azonnal megérintett. Az angol nyelvet nem beszéltem, így amikor az első fordításokat olvastam, meglepődtem a szövegek mélységén.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Bob Dylan, Jim Morrison, Mick Jagger és a többi vérkorbácsoló pali a komoly zenei tudás mellett szinte szuggerálta a közönséget. Egyesíteni tudták a szöveget, a zenét és a világgal való kapcsolatot. Kezdetben nem is gondoltam saját számokra, mestereim dalait játszottam – beszélt az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége zenei karrierjének indulásáról.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük