fbpx
Impact-Site-Verification: -1707407557
HírekKultúraMotoros zene

Hobo: „úton lenni boldogság, megérkezni a halál”

A Hobo Blues Band hobbizenekarként indult, mégis megváltoztatta életemet

Az emberek többsége 33 évesen már abbahagyta a zenélést, a bennem rejlő exhibicionizmus mégis ilyen idősen talált utat. Középiskolai tanárként inkább írónak készültem, novelláimnak komoly visszhangja volt. Emellett zenekarokban énekeltem, dalszövegeket írtam és betiltott filmekben játszottam.

Azonban egy zágrábi Rolling Stones koncert elindított bennem valamit: megalakult a Hobo Blues Band. A lefordított dalok mellé verseket tettem, majd Póka Egon Benedek szerzőtársammal saját dalokat is készítettünk. 1978-as első koncertünk hatalmas siker lett, itt vált nyilvánvalóvá a zenekar professzionális jövője – beszélt a Hobo Blues Band kezdeteiről Földes László.

A zenekar utolsó kétestés búcsúkoncertjére 20 ezer ember váltott jegyet. Döbbenetes élmény volt, azóta sem tudtam feldolgozni. Az a jó koncert, ahol az ember mindent belead, és nem ünnepeltetéssel van elfoglalva. Ilyenkor nagyon szeretek minden szó és hang mögött ott lenni: befelé fordulok, hogy őszinte legyen a dolog.

A háromórás koncertek fogadtatása külön élmény volt. A színpadon szembesültem azzal, hogy tevékenységünk mit jelent az embereknek. Egészen addig nem voltam tisztában a zenekar jelentőségével, népszerűségével. Döbbenetes élmény volt látni, hogy az emberek politikai, világnézeti, vallási hovatartozástól függetlenül együtt énekeltek. A szélsőjobbosok, a szélsőbalosok, a csövesek, az egyetemisták, a nagyapák és kisfiúk együtt, társadalmi rétegtől függetlenül adták át magukat József Attila Tiszta szívvel című versének. Ez nem a Hobo Blues Band, de nem is József Attila érdeme. A mai világban, amikor az emberek egyre inkább haragszanak egymásra öröm látni, hogy egy tőlük független dolog képes újra összehozni őket – osztotta meg a hallgatókkal a búcsúkoncert élményét Hobo.

Deák Bill Gyulával hosszú időn keresztül viharos volt a kapcsolatom, azonban sosem szűntem meg szeretni őt. A sok átélt szenvedés, a mérhetetlen fájdalom sokszor ragadtatja őt önvédelmi okokból támadásokra. Ezt sokan nem tudják megérteni. Én tudom hozzá a kulcsot, büszke vagyok arra, hogy tudtam rajta segíteni. Örülök, hogy barátok vagyunk, hiszen hozzá fogható emberrel még nem találkoztam. Amit elért nem nekem köszönheti – beszélt Hobo a zenekarban sokszor vendégszerepelő Deák Bill Gyuláról.

A költészetben a bölcsészkar magyar-történelem szakán mélyedtem el, azonban az erős irodalmi érdeklődés már kezdetben is velem volt. A József Attila-i attitűd a mai napig bennem él. Akkoriban úgy éreztem, hogy a Nagyon fáj című vers rólam szól. Nem az az érdekes, hogy ki írta a zenét vagy szöveget, hanem az, hogy hiteles-e a dolog.

Egyszer megkérdeztem Jordán Tamástól, hogy mit tegyek abban az esetben, ha egyik nap sírnék, másnap nevetnék a József Attila-est előadása előtt. A rendező azt felelte, hogy én már minden munkát elvégeztem, majd a versek elmondatják magukat általam. A költészet felold egy csomó dolgot, nem kell hazudni. Ha van elég bátorságod, bele tudod adni önmagadat a versekbe – emelte ki Hobo.

A csavargást sohasem hagytam abba, annyi a különbség, hogy most már van hova visszamennem. Sok helyen jártam a világban, keresem a közösségeket. Emellett magában a zenében is csavargok. Sokféle dolgot kipróbáltam: készítettem közös lemezt Sebestyén Mártával, zenéltem a Ghymes zenekarral, játszottam rock and rollt, paródiákat, gyalázatos vicceket. Az ember szeretne helyet találni ebben a világban, ahol otthon van és boldog. Emellett olyan embereket keres, akiknek átadhatja azt, amit visz. Ez számomra a csavargás – zárta szavait a Kossuth-díjas örök csavargó.

Olvasd az eredeti webhelyen

0 0 votes
A cikk értékelése

Csajok a motoron kötött sapka bojttal és hímzett logóval

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x