MotorokMotorozás

5 ok, hogy ha nem tudsz alkalmazkodni, motorozz egyedül

antiszocialis kozlekedes 01Amint a motoroddal elindulsz otthonról, akarva akaratlanul is egy közösség részévé válsz arra az időre, amíg célodhoz meg nem érkezel. Ha képtelen vagy alkalmazkodni a többi közlekedőhöz, betartani a közlekedési szabályokat és felvenni a forgalom ritmusát, akkor máris elmondhatod magadról, hogy antiszociális vagy. Maradj otthon, vagy menj busszal. Mindenkinek jobb lesz így.

Azzal, ha kilógsz a sorból, nem csak magadat, de mások életét is kockáztatod, de minimum felidegesítesz sok autóst, motorost, mely idegállapot szintén sok veszélyes helyzetet produkálhat. Ne csodálkozz, ha kilapítanak.

Most, hogy végre megérkezett a nyár, sokan motorra ülnek, de a kevésbé fázósoknak köszönhetően már a hűvösebb hónapokban is volt idejük az autósoknak hozzászokniuk a két keréken közlekedőkhöz. A hülyeséghez viszont senki nem szokik hozzá, és ha te hülye vagy, akkor nem leszel népszerű az utakon, csak halott. Úgy közlekedj, hogy közben mindig arra gondolj, hogy egy csapat része vagy. 

1. Előzz úgy, hogy lássanak!

Nap, mint nap látni öngyilkosjelölteket, akik úgy előznek araszoló kocsisorokat egysávos úton, szembejövő forgalom esetén is, hogy alig lehet őket észrevenni a visszapillantó tükörből, így az autósok nehezen fognak tudni segíteni nekik a közlekedésben azzal, hogy lehúzódnak.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A fényszórót sokan nem használják nappal, pedig motorkerékpár esetében egy nagyon jó prevenciós eszköz. Már elég régóta csak úgy kerülnek forgalomba a motorkerékpárok, hogy a fényszórót nem lehet lekapcsolni épp ezért. Persze, ez a tény egy fáradt akkumulátorral való indításnál hátrány, de életet menthet a folyton világító lámpa. Régebbi motorok tulajdonosainak tehát nem ártana felkapcsolni minden esetben a fényszórót.

A másik, hogy az ilyen előzésekkor az irányjelzőt sem nagyon használják a kamikáze pilóták, pedig ha van a motoron figyelemfelkeltő eszköz, akkor azok mindegyikét érdemes lenne üzemeltetni, ha már szabálytalanul, záróvonalon piruettezik valaki munkába menet.

2. Ne előzz jobbról!

Sok esetben a jobbról előzés is dívik a magukat törvényen, illetve szabályokon kívülinek tartók körében. Jellemzően robogósok élnek eme lehetőséggel, mivel ha végre felvették a tempót, nem akarnak lassítani, vagy egyszerűen nem is ismerik a közlekedési szabályokat. Extrém esetekben a rendszám nélküliek habozás nélkül áthajtanak a tilos jelzésen is. Nekik majd jó lecke lesz, ha egy autós nem veszi észre őket, és épp akkor fog lehúzódni egy balról előző motorosnak, mikor a robogós ott szüttyög a padka közelében jobbról.

3. Csak akkor előzz, ha gyorsabb vagy!

Büdös dízel kamion hatalmas füsttel, vagy egy lepukkant autós megy előtted? Joggal zavarhat téged, így megelőzöd. Ez normális dolog, főleg, ha nem nagyon halad és feltart. Abban az esetben, ha elékerülsz csupán csak azért, hogy ne legyen előtted, majd visszalassítva tötyögsz, a megelőzött jármű vezetője joggal fog bosszankodni, és ha a dízel nyomaték beindul, vissza is fog előzni, aztán kezdheted a manővert újra. Arról nem is beszélve, hogy ha valami agresszív sofőrrel hoz össze a sors, még veszélyeztetni is fog, ha begurul.

Ha már megelőzöl valakit, akkor legalább haladj is egy kicsit nagyobb tempóval. Ha pedig nem akarsz a forgalom ritmusában haladni, akkor maradj le, cammogj, állj meg, menj haza, add el a motorodat és vegyél BKV bérletet vagy görkorit.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük