MotorokMotorozás

Ha leszakad az ég alja – 10 hasznos tanács esőben való motorozáshoz

esoben motorozas 01Ha motorozol, fokozottabban ki vagy téve az időjárás viszontagságainak, mint egy autós. Hideg szél hűt, nap éget, és eső áztat utad során. Ha nem szépidő-motoros vagy, ha nem ijedsz meg az elázástól és esőben is szeretnéd folytatni utad, akkor érdemes felkészülni erre-arra, hogy biztonságban és száraz testtel érkezz úti célodhoz.

Ha nem csupán a napos hétvégeken használod a motorod, hanem hosszabb túrákra is szívesen mész, akkor számolnod kell azzal a ténnyel, hogy az esőfelhők olykor megjelennek váratlan helyeken. Egy túra alkalmával nem sok lehetőség van arra, hogy csupán az eső miatt napokra megszakítsd az utad, és kivárd, míg kisüt a nap. Menned kell, mert le van foglalva a szállás, menned kell, mert a szabadságod napjai pontosan ki vannak számítva, és menned kell, mert motorozni esőben sem olyan nagy dráma.

Közeleg a tavasz, és nem biztos, hogy az első gurulások alkalmával épp napsütéses, száraz idő fogad majd az utakon. Érdemes óvatosnak lenned, és felkészülni a nem épp ideális körülményekre is, amilyen az eső is.

Eddig csak a közeli fagyizóig mentél motorral, de a későbbiekben hosszabb túrákat is szeretnél nyélbe ütni? Nem akarod összecsinálni magad néhány csepp víztől? Nos, mi most összegyűjtöttünk neked néhány jó tanácsot esőben való motorozás témában. Amellett, hogy esőben jóval körültekintőbben és óvatosabban kell vezetned, nem árt tudnod, hogy van még pár apróság, ami nem elhanyagolandó. Ezek tudatában az égi áldás által kísért kalandod sem lesz egy szenvedés, és mindenhova időben, épségben érkezel majd akkor is, ha a feletted lévő felhők elsírják magukat.

1. Esőben a legfontosabb a megfelelő ruházat kiválasztása

Esőben való motorozáshoz természetesen elengedhetetlen az, hogy saját magad védd a nedvesség, hideg ellen. Ha vízhatlan, de szellőző nadrágod, kabátod, csizmád és kesztyűd van, akkor sok teendőd nincs, mert vígan motorozhatsz tovább az esőben. A szövet cuccok ráadásul hamar megszáradnak a menetszélnek köszönhetően, így azzal sem lesz gondod. Ha bőrruha párti vagy, akkor kicsit komplikáltabb lesz az életed. Amellett, hogy a bőrcuccokat rendszeresebben kell ápolni, gondoskodnod kell arról is, hogy a lehető legkevesebb vizet kapják.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ha egy bőrcucc igazán elázik, átvizesedik, akkor napokig tart, míg megszárad – ha rendesen van ápolva, impregnálva, azért nem ilyen drámai a helyzet – és sokszor megkeményedik, bebüdösödik. Hogy ezeket elkerüld, esőruhát kell magaddal vinned. Ezekbe olyan gyorsan nem tudsz belebújni, főleg ha kezes-lábas a cucc, ráadásul a csomagok között is sok helyet foglalnak. Egy nagyobb viharban az alatt elázol, míg magadra veszed őket. Érdemes két részes esőruhát vásárolnod, amit könnyebben magadra kapsz, bár ebben az esetben nagyobb a beázás kockázata a derék tájékán. Ha kéz- és lábfejed is ki van téve az esőnek, akkor a cipőre, kesztyűre húzható esővédőkkel is felszerelkezhetsz.

Nagyobb túramotorok általában elég jó szélvédelemmel vannak megáldva, így ha ilyened van, tapasztald ki, melyek azok a részek, amik hamarabb eláznak, és azokra összpontosítsd a védelmet. Ha a széltől jól védenek az idomok, akkor menet közben, esőben sem fogsz szétázni, csak ha lassabban mész, vagy megállsz. Robogósok vehetnek komplett szetteket, melyekkel beburkolhatják magukat, így védekezve eső és hideg elől.

2. Arra is fel kell készülnöd, ha mindened mégis szétázik

Teljesen tökéletes víz elleni védelem nincs. Van az az égszakadás, amikor a legkomolyabb motoros cucc is beadja a derekát a mindent elsöprő elemeknek, és beázik. Ha nem szeretnél naphosszat esővíztől cuppogó zokniban, szétázott kesztyűben, vagy épp alsóneműben dunsztolódni, akkor érdemes tartalék alsó ruházatot, zoknit és egy másik kesztyűt magaddal vinned. Ezek gyors lecserélésével nem csak a komfortérzeted lesz jobb, hanem egy jó kis megfázástól, ízületi gyulladástól is megkíméled magad.

Ha pl. szétázik a csizmád, és már halastó alakult ki benne, jól jöhet két nagyobb nejlon zacskó (érdemes berakni egy 30 literes kukás zsák szettet, ami pl. a szennyes ruhák elkülönítésére is alkalmas). Benzinkútnál leveszed a nedves zoknit, papírtörlővel szárazra törlöd a lábad, felhúzod a száraz zoknit, erre ráhúzod a zacskót, és mehet is vissza a csizmába a lábad. Aznapra, gyors megoldásnak jó lesz. Ha mindened szétázott, napokig nem javul az idő, ne ragaszkodj a sátrazáshoz! Egy napra vegyél ki egy szobát valahol, és szárítsd meg mindened! Hidd el, megéri a türelem, és a plusz költség.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük