MotorokMotorozás

Ha bajba kerültél, tedd a bukósisakodat az útra!

Motoros bukósisak az útonLeírni sem merem, hány éve motorozom már, de arról, hogy a bukósisakomat az útra kell rakni, ha motorozás közben bajba kerültem, csak nemrég hallottam először. Megpróbáltam utána járni a dolognak, de nem sok sikerrel.

A Csajok a motoron zárt Facebook csoportjában merült fel a téma, és ha jól rémlik, olyan motoros nők vetették fel, akik nem Magyarországon élnek. Cikkekkel és internetes mémekkel bizonyították, hogy márpedig ez egy íratlan (vagy éppen írott) szabály. Ha egy másik motoros (netán autós) meglátja az úton a bukósisakot, tudja, hogy segítségre szorulsz és meg fog állni.

Nálam ez a dolog több okból is aggályos:

Magyarországon szerintem a motorosok nagy része  – legalábbis az én korosztályom biztosan – úgy szocializálódott, hogy ha egy motoros áll az út szélén, akkor meg kell állni és megkérdezni, hogy miben segíthetünk.

Annak idején sokkal kevesebb motoros volt. A magyar motorpark nem volt túl fényes, a keleti blokk gyöngyszemei mellett a nyugatról behozott ezeréves gépsárkányok uralták az utakat. Ezeknek minden baja volt, és csak a legkisebb ezek közül az, hogy valakinek kifogyott a benzin a tankjából, mert elfelejtette tartalékra állítani a csapot.

[wpdiscuz-feedback id=”74zbj9nl4q” question=”(Tegye fel a kezét, akinek olyan motorja van, amin van tartalék állás!)” opened=”0″](Tegye fel a kezét, akinek olyan motorja van, amin van tartalék állás!)[/wpdiscuz-feedback]

 

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Motoros bukósisak a földönMit jelent a bukósisak a földön?

Minden motoros tudja, hogy balszerencsét jelent, ha a sisakját a földre teszi. De nem mindenki tudja, hogy a földre helyezett sisak nemzetközi vészjelzés a motoros közösségben.
Ha tehát egy motorost (nőt vagy férfit) látsz az úton egy földre helyezett bukósisak mellett, ne habozz, állj meg és segíts neki!

 

 

Nincs még vége, lappozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

3 thoughts on “Ha bajba kerültél, tedd a bukósisakodat az útra!

 • Tóth F. Csaba

  Először is föltettem a kezem 😉 Magyar viszonyok között én se tartom jó ötletnek ezt. Még az autósnak vagy kamionosnak állna följebb. Egyébként nekem is álltak már meg segíteni, egyszer Black Lady-vel maradtam az út mellett: sportmotoros srác, autószerelő egyébként, a coloros Harley-s meg úgy elhúzott mellettem, hogy a gázt se vette el… megállt egy külföldi motoros csaj is. Egyszer viszont, és ezt sose felejtem el, én nem álltam meg valakinek, mert akkor még “otthon” laktam, és késésben voltam, legalábbis a drágajó faterom mércéje szerint. ETZ-s srác tolta a vasat a falun át… amikor a ház előtt tolta éppen, akkor ecsetelte fennhangon a főnököm, mekkora baromság ez az egész kib.szott motorozósdi (csak azt tudnám, mi a lóf.sszal járt be térdig érő hóban is, mert rangon alulinak tartotta betenni a seggét a másik ember mellé a buszba!). Mai napig nem tudok napirendre térni a dolog fölött. Legszívesebben behívtam volna a srácot, hogy okozzunk a vasnak együtt valamit a műhelyben… egyetlen vigaszom, hogy a más barom agyatlan idiótasága miatt kényszerből nem segítettem… 🙁

  Reply
 • Pár éve Erdélyben lerobbantam az akkori motorommal. Autópálya át nem adott szakasza éppen közelben volt, így ott biztonsággal le tudtam parkolni, várva, hogy a többiek majd valamikor észreveszik, hogy hiányzok, és keresnek. Na szóval sisakomat a földre tettem, fene tudja milyen megfontolásból, talán mert próbálgattam életre kelteni a mocit, de lezárt szakasz volt, nem veszélyeztettem vele forgalmat. Nagy szerencsémre megállt mellettem egy autó, tréleren egy motorral. Románul és angolul beszéltek, próbáltak segíteni, sőt azt is felajánlották, hogy felpakolják az én motoromat is a másik mellé, és elvisznek egy szervízbe. Amikor a többiek visszajöttek, akkor mondták el, hogy meglátták a sisakot a földön, és ebből tudták, hogy bajban vagyok. Szóval lehetséges, hogy a földre letett sisak másoknál jelentheti azt, hogy egy motoros bajban van.

  Reply
  • Valahol biztos így van, mert különben nem keringene ez a neten.
   Én inkább úgy értelmezem, ha már a sisak a földön van, akkor tuti nagy a baj…

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük