fbpx
MotorokMotorozás

Ha bajba kerültél, tedd a bukósisakodat az útra!

Motoros bukósisak az útonLeírni sem merem, hány éve motorozom már, de arról, hogy a bukósisakomat az útra kell rakni, ha motorozás közben bajba kerültem, csak nemrég hallottam először. Megpróbáltam utána járni a dolognak, de nem sok sikerrel.

A Csajok a motoron zárt Facebook csoportjában merült fel a téma, és ha jól rémlik, olyan motoros nők vetették fel, akik nem Magyarországon élnek. Cikkekkel és internetes mémekkel bizonyították, hogy márpedig ez egy íratlan (vagy éppen írott) szabály. Ha egy másik motoros (netán autós) meglátja az úton a bukósisakot, tudja, hogy segítségre szorulsz és meg fog állni.

Nálam ez a dolog több okból is aggályos:

Magyarországon szerintem a motorosok nagy része  – legalábbis az én korosztályom biztosan – úgy szocializálódott, hogy ha egy motoros áll az út szélén, akkor meg kell állni és megkérdezni, hogy miben segíthetünk.

Annak idején sokkal kevesebb motoros volt. A magyar motorpark nem volt túl fényes, a keleti blokk gyöngyszemei mellett a nyugatról behozott ezeréves gépsárkányok uralták az utakat. Ezeknek minden baja volt, és csak a legkisebb ezek közül az, hogy valakinek kifogyott a benzin a tankjából, mert elfelejtette tartalékra állítani a csapot.

(Tegye fel a kezét, akinek olyan motorja van, amin van tartalék állás!)
0
(Tegye fel a kezét, akinek olyan motorja van, amin van tartalék állás!)x

 

Motoros bukósisak a földönMit jelent a bukósisak a földön?

Minden motoros tudja, hogy balszerencsét jelent, ha a sisakját a földre teszi. De nem mindenki tudja, hogy a földre helyezett sisak nemzetközi vészjelzés a motoros közösségben.
Ha tehát egy motorost (nőt vagy férfit) látsz az úton egy földre helyezett bukósisak mellett, ne habozz, állj meg és segíts neki!

 

 

Nincs még vége, lappozz!

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vidék
2021 január 25. 09:02

Először is föltettem a kezem 😉 Magyar viszonyok között én se tartom jó ötletnek ezt. Még az autósnak vagy kamionosnak állna följebb. Egyébként nekem is álltak már meg segíteni, egyszer Black Lady-vel maradtam az út mellett: sportmotoros srác, autószerelő egyébként, a coloros Harley-s meg úgy elhúzott mellettem, hogy a gázt se vette el… megállt egy külföldi motoros csaj is. Egyszer viszont, és ezt sose felejtem el, én nem álltam meg valakinek, mert akkor még “otthon” laktam, és késésben voltam, legalábbis a drágajó faterom mércéje szerint. ETZ-s srác tolta a vasat a falun át… amikor a ház előtt tolta éppen, akkor… Read more »

Zsike
Zsike
2021 január 25. 21:01

Pár éve Erdélyben lerobbantam az akkori motorommal. Autópálya át nem adott szakasza éppen közelben volt, így ott biztonsággal le tudtam parkolni, várva, hogy a többiek majd valamikor észreveszik, hogy hiányzok, és keresnek. Na szóval sisakomat a földre tettem, fene tudja milyen megfontolásból, talán mert próbálgattam életre kelteni a mocit, de lezárt szakasz volt, nem veszélyeztettem vele forgalmat. Nagy szerencsémre megállt mellettem egy autó, tréleren egy motorral. Románul és angolul beszéltek, próbáltak segíteni, sőt azt is felajánlották, hogy felpakolják az én motoromat is a másik mellé, és elvisznek egy szervízbe. Amikor a többiek visszajöttek, akkor mondták el, hogy meglátták a sisakot… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x