Házi barkácsKiemeltMotorokMotorozás

Ha áram van, minden van – Amit a motorkerékpár akkumulátorok karbantartásáról tudni illik

4. Ellenőrizd, hogy nem szivárog-e az akkumulátorod valahol. Arra is érdemes figyelned, hogy nem jutott-e nedvesség az akkumulátorhoz esőben motorozás, vagy motormosás közben. Ha víz éri a fém csatlakozókat, azok rozsdásodhatnak. Az akkumulátor szivárgása esetén mindenképp keresd meg annak forrását, és azonnal javítsd, vagy cseréld ki. Az elektrolit szint csökkenése működési problémákat okoz az akkumulátorban, illetve hamar tönkreteszi azt. Az elfolyt folyadék továbbá szétmarja azon alkatrészek felületét, melyekkel érintkezik.

5. Ha hagyományos akkumulátort használsz, akkor érdemes hetente ellenőrizned annak elektrolit mennyiségét, és ha szükséges, desztillált vízzel feltölteni a megfelelő szintre. Az aksik oldalán fel van tüntetve a minimum és a maximum szint, mely jelöléseken belül kell tartanod az értékeket. Az utántöltést kizárólag desztillált vízzel végezd, mely szennyeződésmentes, így óvja az aksi belső részeit. Mivel hat darab külön cella van, mindegyiket külön kell ellenőrizned, utántöltened. Ha ez megtörtént, gondoskodj arról is, hogy a zárókupakok szivárgásmentesen legyenek visszazárva. Ha tömítésük repedezett, sérült, cseréld azokat. Amennyiben ezekre figyelsz, akkumulátorodnak nem kell erőlködnie egy-egy indításkor, és sokkal hosszabb élettartamú lesz.

6. Motorod akkumulátorát mindig tartsd megfelelő töltöttségi szinten. Ha nem használod a gépet, vagy csak ritkán, akkor hetente kösd rá az aksitöltőt. Érdemes tartani a 12,5 V feszültségi szintet. Ez alá ne engedjük merülni. Jó minőségű csepptöltőt használj, mivel ez a legjobb az aksinak. Soha ne hagyd lemerülni teljesen, mert így jelentősen rövidül az élettartama, illetve működési problémái lesznek.

Ezeket fejben tartva most már te is láthatod, hogy jobb, ha időt szánsz a töltésre és a többi karbantartási műveletre, mintha rendszeresen be kellene bikáznod a gépet, vagy újabb és újabb drága akkumulátorokat kellene venned. A nehezen, vagy egyáltalán nem induló, a legváratlanabb helyzetekben lerobbanó motorról már nem is beszélve. A fentieknek eleget téve ezeket elkerülheted, és mindig számíthatsz arra, hogy hű társad bármikor vígan röffen be, és repít az utakon.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük