fbpx

Gyilkos ígéretek

Az erőszak természetessége, és a tudat, hogy tizenéves lányokat kényszerítenek prostitúcióra, teszi olyan szívbe markolóvá a filmet, hiszen tudjuk, ez a valóságban is így van. Ezeknél a jeleneteknél, mindig próbáltam távolságot tartani, de Anna karaktere mégis beljebb vitt ebbe a világba, hiszen lehetne bármelyikünk a helyében.

Nyikolaj által „csodálhatjuk” meg részletességgel az orosz börtöntetoválásokat, melyek olyanok, mint az ujjlenyomatok. „Egy orosz börtönben az életed rá van tetoválva a testedre. Ha nincs tetoválásod, nem létezel.” Negyvennégy minta díszíti a filmben Viggo Mortensen testét, melyet megcsodálhatunk párszor a különböző jelenetekben. Legfőképp akkor, amikor Nyikolajt meg akarják ölni a szaunában, és „hősünk” meztelenül verekszik a két csecsen fickóval, akik linóleumvágó késekkel vagdalkoznak. Vagy amikor a két térdére varrják a csillagokat, melyek azt jelentik, hogy viselőjük senki előtt sem térdel le, nem alázkodik meg.

Nézzünk meg még pár tetoválást, mert nagyon érdekes a jelentésük! Állítólag eredeti minták alapján dolgoztak a film készítői. Nyikolaj mellkasán Krisztus található a kereszten, mely azt hivatott hirdetni, hogy tulajdonosát a hatóságok elnyomták és megbüntették. A gyomra jobb oldalán a Halál kaszával, vagyis gyilkos. A baloldalon Madonna nyitott szívvel és késsel – megvédi az illetőt a hatóságoktól és a riválisaitól. A háton három kupolás templom látható, vagyis Nyikolaj három börtönben volt. A két bokán láncot formázó minták, melyek Nagy Péter cár idejére utalnak vissza, amikor az elítélteket általában lábbilincsbe verték. A kulcscsontok alatt csillagokat láthatunk, melyek csúcsai a börtönéveket jelölik. A nyolcágú csillag csak a nagykutyáknak jár. Ez a minta arra utal, hogy a tulajdonosa bekerült a vory v zakone, a helyi orosz maffia felső köreibe. A bal kéz gyűrűsujján Szentpétervár keresztje, vagyis ott volt börtönben. A kis ujján pedig fekete kereszt ponttal a közepén, valamint átlós vonalak – Nyikolaj a szegénység és a felbomlott család miatt lett bűnöző.

És még folytathatnánk a sort… Ez is bizonyítja, hogy a tetoválások a bőrön élő térképként szolgálnak a viselőjük életútjával kapcsolatban.

A Gyilkos ígéretek elgondolkodtató film a maga módján, a gyomorforgató, de néha igazi emberi pillanatokat tartalmazó jeleneteivel.

Viggo Mortensen tetoválásairól itt olvashattok tovább!

Ajánlom másoknak is

Cseréld a bukósisakodat sapkára!

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x