fbpx

Felszállási engedély BMW-hez

BMW Motorrad Vezetestechnikai Trening 25Eljött a pillanat, amikor hobbiújságíróként elzarándokolhattam egy igazi motoros sajtótájékoztatóra (végre nem fotósként és nem lézeresként).

A BMW vezetéstechnikai tréningjének a bemutatkozása körítve néhány idei zsír BMW mocival, amikre sikeresen rá is lehetett cuppanni, igazi élmény volt. Először is meg kellett találni a helyet. Az odáig okés hogy Kiskunlacháza, meg hogy reptér, de a helyiek elkövették azt a finom kis csavart, hogy sehol egy büdös tábla, amelyik közzé tenné, hogy merre a felszállás.

 

Kiskunlacháza után telefonos segítségkérés, benszülöttfaggatás és egyéb zaklatások, mire újból kikavarodtam a település másik végén, és mellettem megállva egy autós rám kérdezett, hogy a sajtótájékoztatóra megyek-e, mert akkor az arra meg amarra van. Ha kocsival megyek, sose találok oda, mert nem kérdezi meg tőlem, hogy mi a francért állok az út szélén és bámulok a préri közepén a látóhatár szélén hangárnak tűnő tereptárgyak irányába.

A reptéren jött a másik csavar, mert nem kicsi a létesítmény, de táblák már legalább voltak. Ott egy másik motorossal és egy másik autóssal már csapatba verődve felkutattuk a helyet és végül sikeresen meg is találtuk a placcot: szépen kitámasztva álltak sorban a szebbnél szebb gurigák. Nyálfolyatás jobbra-balra, no azért szépek ezek az új boxeresek. Még az új sportmotorok cápakopoltyúi is igazán szépek. A meztelenek felemásbumburnyák lámpái viszont eklektikusan agyatlanul néznek ki, de végül is ha jól világít és nem a külcsín a lényeg.

Amíg vártuk, hogy a többiek is odataláljanak, átnéztem a szépségeket. Feltűnő volt, hogy kicsi egy se volt, 800 felett mindenféle orbitális gyönyörűség. Kicsi, vagy kezdőnek, vagy újrakezdőnek való kisebb, konszolidáltabb csemege egy se, viszont az erőgépként feszítő 1200-as boxerszépségekből aztán kettesével. A motorok után a helyet derítettem fel, az épület nem túl nagy, de praktikusan berendezett, 10-20 fő számára ideális, viszont a pálya reptérhez méltó módon óriási lehetőségekkel rendelkezik, de csak szabadtéri. A nehézség a hely megtalálása lesz, ha nem böknek ki még a faluban legalább két táblát.

Végül belecsaptunk a lecsóba és elmondták a tutit:  Szóval, a BMW is beszállt a vezetéstechnikai buliba, és a több mint 20 éve működő BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréninget kishazánkban is elérhetővé tették. Az eredet története: a tréning alapjait a motorfejlesztésben résztvevő teszpilóták számára írták, aztán rájöttek ez az utca motorosainak is tök jó, és a tudás hasznos, életmentő is lehet, ezért érdemes átadni. Fontos részletkérdés, mindenki a saját motorját zúzza a tréningen.

“A résztvevők saját motorjaikat használva megismerhetik önmaguk és járművük tulajdonságait és határait, így azokat tiszteletben tartva, a tréning végeztével a korábbiaknál tudatosabban, így biztonságosabban vezethetnek a közúti forgalomban.

Az oktatás célja, hogy a rutinosabb és kevesebb tapasztalattal rendelkező motorosok egyaránt javíthassák felkészültségüket vagy hosszabb kihagyás után felfrissíthessék tudásukat. A program lépcsőfokait végigjárva a biztonságos közúti közlekedéshez szükséges elengedhetetlen alapoktól egészen a magabiztos, nagysebességű országúti kanyarodásig el lehet jutni, a program ugyanakkor már az alapszintű tanfolyamon a leggyakoribb vészhelyzetek elhárítását helyezi a középpontba.

Meggyőződésünk, hogy mindenkinek a gyakorlati tudása saját járművén fejleszthető igazán. Szerencsére a motorosok egyre nagyobb része érzi úgy, gyakorolnia kell, hogy minél biztonságosabban tudjon közlekedni. Tavasszal, a szezon elején még nagyobb szükség van a biztonságos, akár irányított körülmények közötti ráhangolódásra. A megfelelő képzettséggel rendelkező oktató és a tanfolyam nyújtotta keretek a beidegződött rossz technikák felismerésére, kijavítására is kiválóan alkalmasak – nyilatkozta Zámbó Balázs, a BMW Magyarország motorkerékpár menedzsere.

A program iránt érdeklődő motorosok három hazai tréning programjából választhatnak, amelyek zárt pályán, a Kiskunlacháza reptéren vagy a Kakucsringen zajlanak. Az egy, illetve félnapos oktatások díja motorosonként 29-34 000 Ft között változik.”

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x