fbpx

Egyelőre nem kapnak új motorokat a rendőrök

ORFK-OBB rendőrmotorkerékpár közbeszerzésIrreálisnak bizonyultak a feltételek az ORFK-OBB részére szánt motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok beszerzésére kihirdetett közbeszerzési eljárás feltételei. Még januárban hirdették meg az uniós közbeszerzési közlönyben az ORFK-OBB részére 25 db szolgálati  motorkerékpár és 19 db segédmotoros kerékpár beszerzésére kiírt pályázatot. A pályázatra a március 2-i határidőig  egyetlen cég sem jelentkezett, így egyelőre nem lesznek új motorjaik a motoros rendőröknek.

Az természetes, hogy egy állami szerv szigorú követelményeket támaszt az eszközbeszerzéseiben, és az is tudható, hogy a cégek örülni szoktak, ha egy ilyen nagy megrendelést megszerezhetnek. Ha egy importőr ennyi motort el tud adni egyben, az a jelenlegi motoreladási statisztikák tükrében az éves forgalmuk jelentős részét teszi ki. Mégsem jelentkezett senki.

A feltételek a motorkerékpárokra a következők voltak (hátha…)

 1. 25 db gyárilag előállított, új rendőrségi kivitelű motorkerékpár beszerzése
 2. A motorkerékpárok feleljenek meg a közúti közlekedés szabályairól szóló, többször módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletben meghatározott követelményeknek.
 3. A motorkerékpárok átadása forgalomba és üzembe helyezett állapotban, hatósági jelzésekkel ellátva történjen,
 4. átadásukkor üzemanyaggal teljesen feltöltött állapotban legyenek.
 5. A motorkerékpároknak meg kell felelniük a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló, többször módosított 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendeletben maghatározott – a szállítás időpontjában hatályos – követelményeknek.
 6. Rendelkezzenek a 1.1.2017-jét megelőző keltezéssel ellátott típusbizonyítvány esetében a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított típusbizonyítvánnyal, a 1.1.2017-jét követő keltezésű típusbizonyítvány esetében az NFM által kiállított típusbizonyítvánnyal
 7. rendelkezzenek magyar nyelvű kezelési utasítással.
 8. Gyártói igazolás mellékelése szükséges arról, hogy a megajánlott modell kimondottan rendőri igényekhez kifejlesztett és gyárilag rendőri kivitelű.
 9. Feleljen meg a műszaki leírásban meghatározott szabványoknak és jogszabályoknak. A műszaki paramétereket a közbeszerzési dokumentumok részét képező műszaki leírás határozza meg.
 10. teljesítési határidő 6 hónap (180 naptári nap).
 11. Jótállás: a motorkerékpárok rendeltetésszerű használata mellett teljes körűen 36 hónap, a fényezésre és rendőri jellegű feliratozott fóliákra vonatkozóan 60 hónap.
 12. A többletjótállás értékelési részszempont esetében Ajánlatkérő a 36 hónap teljes körű jótálláson felüli megajánlást érti.

A feltételek a segédmotoros kerékpárokra:

 1. 19 db új segédmotoros kerékpár
 2. A járműveket üzemkész állapotban kell a teljesítés helyére szállítani,
 3. legalább 2 liter üzemanyaggal feltöltve.
 4. Ajánlatkérő az üzemkész állapotra vonatkozóan előírja, hogy feleljen meg a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló, többször módosított 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendeletnek.
 5. Minden járműnek teljes körű, a jótállási időn belüli eseti javítását Magyarország területén legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására alkalmas átadó és átvevő pontot biztosítani kell Ajánlattevőnek, melyről az ajánlatban nyilatkoznia kell.
 6. A műszaki paramétereket részletesen a közbeszerzési dokumentumok részét képező műszaki leírás határozza meg.
 7. Teljesítés: 6 hónap (180 naptári nap).
 8. Jótállás: a segédmotoros kerékpárok rendeltetésszerű használata mellett teljes körűen 24 hónap.
 9. A többletjótállás értékelési részszempont esetében a 24 hónap teljes körű jótálláson felüli megajánlás

Ezeken felül a közbeszerzési pályázatban egy csomó más kritérium is van, érdemes elolvasni. Pl. a megrendelő előleget nem fizet, de késedelem esetén kötbért számol fel. Meg egyébként is, hány olyan motorimportőr van Magyarországon, amelyik fel tudna mutatni az elmúlt három évből 15 rendőrségi célra eladott motorkerékpárt, és 12 segédmotoros kerékpárt, mikor utoljára 2017 augusztusában volt közbeszerzési eljárás 10 szolgálati motorkerékpárra, 40 segédmotoros kerékpárra, és 6 rendészeti motorkerékpárra.


Forrás: Napi.hu, Fotó: Csajokamotoron.hu

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x