HírekMotorbemutatóMotorok

Egy régi sztár a reflektorfényben: Suzuki Hayabusa 2022 Euro 5-ös motorral – VIDEÓVAL!

Suzuki Hayabusa 2022Kevés olyan motorkerékpár van a piacon, amely annyira közvetlen kapcsolatban áll a sebességgel, mint a Suzuki Hayabusa. A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a legnagyobb sebesség-háborúk megnyerésére gyártott modell kiérdemelte a XX. század leggyorsabb sorozatban gyártott motorkerékpárja címet.

Az először több mint két évtizede, 1999-ben mutatta be a Suzuki a GSX1300R Hayabusát, amelynek a legnagyobb sebessége 312 km/óra volt, de később az európai szabályozások miatt 299-303 km/órában maximalizálták. Amikor bevezették a motorkerkékpárokra is kötelező Euro 4-es környezetterhelési normát 2019-ben, a modellt kivonták a gyártásból. Most azonban Euro 5 kompatibilis motorral tér vissza.

A Suzuki hyperbike-jának harmadik generációja, a 2022-es kiadás megkapja az első jelentős frissítést 2008 óta. Habár ez nem az alapoktól áttervezett átalakítás, de mégis jelentős változások történtek. Az első mindjárt a modell nevében történik, ugyanis mostantól elhagyják a GSX1300R címkét, és ezentúl csak a Suzuki Hayabusa név marad.

2022-es változata nem csak esztétikai változtatásokat kapott, hanem modern vezetői segédeszközökkel, megújult felfüggesztéssel és motorfejlesztéssel egészül ki. A ‘Busa motorja mindig is a kiállítás sztárja volt, és az új motor a 1340 köbcentis, soros négyhengeres erőforrás a 2008-as modell erősen átdolgozott változatát használja.

Suzuki Hayabusa 2022Állítólag az új motor teljesítménye 187 lóerő 9 750 fordulat/perc mellett, és óriási 150 Nm nyomaték 7000 fordulat/perc mellett. Ez a csúcsteljesítmény 7 lóerős és a maximális nyomaték 5 Nm-es csökkenését jelenti. Ebben valószínűleg a szigorú Euro 5-ös káros anyag kibocsátási normák a tettesek. A végsebesség alig változott, simán eléri a 299 km/órát, így továbbra is hasít, mint a a japán vándorsólyom, amelyről a nevét is kapta.

Game Over – A Hayabusa csillaga leáldozott

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A csúcsteljesítményben bekövetkezett kisebb veszteség ellenpontozásaként ahol lehet, csökkentették a súlyt. Az 1340 köbcentis motor belső alkatrészeinek nagy részét lekönnyítették, megerősítették vagy finomították. A Suzuki bölcsen egy sokkal relevánsabb, alacsony és közepes tartományú teljesítmény növekedést adott. Az elődhöz képest tehát a 2022-es Hayabusa több teljesítményt ad le az alsó és közepes fordulatszám tartományban, amire a hétköznapi, utcai motorozáshoz a legnagyobb szükség van.

Suzuki Hayabusa 2022A Suzuki Hayabusa külseje is kés alá került, miközben megtartotta áramvonalas vonásait, amelyek a ‘Busa sajátosságai. A szélcsatorna tesztek alapján ezzel jelentősen javult az aerodinamika. Néhány ismerős vonást felfedezhetünk a GSX-R család elemeiből, mint például a LED-es fényszóró dizájnja.

Az átalakított 5,3 gallonos üzemanyagtartálynak köszönhetően állítólag javult a sofőr ergonómiai kényelme. Ezt célozza a vezetőhöz közelebb szerelt kormány és az alacsonyabb, 80 cm-es ülés is, ami egy lazább, egyenesebb vezetési pozíciót tesz lehetővé.

2022 Suzuki Hayabusa műszaki adatok:

Motor típusa: Folyadékhűtéses soros négyhengeres, DOHC, 4 szelep
Hengerűrtartalom: 1340 cm3
Furat x löket: 81,0 x 65 mm
Sebességváltó: 6 sebességes, kábellel működtethető nedves tengelykapcsoló
Üzemanyagrendszer: EFI 44 mm-es fojtószelepházzal
Véghajtás: O-gyűrűs lánc
Tengelytáv: 148 cm
Ülésmagasság: 80 cm
Állítólagos nedves súly: 264 kg
Üzemanyag-kapacitás: 20 l

Valójában ez egy olyan motorkerékpár, amelyet mély alázattal, a legapróbb részletekre is figyelve kell birtokolni, és amely képes garantálni az ember és a gépjármű teljes integrációját. Ez a tökéletes szimbiózis annak is köszönhető, hogy a motorban már alapfelszereltségben is benne vannak a legfejlettebb elektronikus rendszerek, amelyek minden helyzetben támogatják a vezetőt, és segítenek abban, hogy teljes mértékben kihasználja a motorkerékpár hatalmas lehetőségeit.

Suzuki Hayabusa 2022Az új Hayabusa három színben érkezik: fekete-arany (Glass Sparkle Black and Candy Burnt Gold), ezüst-piros (Metallic Matte Sword Silver and Candy Daring Red) és fehér-kék-(ezüst) Pearl Brilliant White and Metallic Matte Stellar Blueés. Minden modellt az utasülés együléses burkolatával és a karbon megjelenésű tükör borítással is felszerelik. A motorkerékpár már megrendelhető a hivatalos Suzuki hálózatból 19 390 euró listaáron, vagy online a Suzuki Smart Buy platformra való belépés révén. A szállítás márciusban kezdődik.

További információ a Suzuki oldalán.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük