MotorokMotorozás

Egy Boci kálváriája, avagy magyarországi motorkerékpár forgalomba helyezés kezdőknek

magyarországi forgalomba helyezésKövetkezhetett a második felvonás

A vizsga után az első utunk a helyi okmányirodába vezetett. Az interneten előzetesen böngészve sehol sem derült ki egyértelműen, hogy a regisztrációs adót mely hivatali helyen kell intézni, ezért logikusan azt gondoltuk, hogy a kormányablakban – mivel a vagyonszerzési illetéket is itt szedik be, ami szintén a NAV hatásköre – tévedtünk.

Az ügyintéző cseppet sem kedvesen közölte velünk, hogy „nagyon nem itt kell”, fizessük be a regisztrációs adót, majd szinte a papírokat hozzánk vágva jelezte, hogy jobb lesz, ha továbbállunk, mert még egy kérdés, és darabokra szed.

Gyors Google keresés telefonon, természetesen az adott napon a városban már nincs ügyintézés a NAV-nál. Semmi gond, útba esik egy iroda, a hivatalos honlapjuk szerint van ügyfélfogadás még több óráig. Meg is találjuk, a bejáratnál viszont szinte arcon csap a hatalmas felirat: ,,az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel”.

Mi a teendőm, ha motort vettem?

Semmi gond, érjünk haza, pihenjük ki a mai izgalmakat, majd holnap Ózdon próbálkozunk.

Elérkezett a másnap. Délelőtt már ott álltunk az ózdi NAV ügyfélszolgálatánál. Hosszas várakozás után be is jutottunk, majd feltárva érkezésünk okát, újabb pofon: a regisztrációs adót csak a megyei igazgatóságoknál lehet intézni… Az ügyintéző roppant kedves volt, őszintén sajnálta, hogy nem tud segíteni, de azonnal elővett egy cetlit, és felírta a miskolci kollégája telefonszámát, aki eljárhat a mi ügyünkben.

magyarországi forgalomba helyezésAmi ez után következett, az adott erőt a procedúra további folytatásához. Felhívtuk a miskolci NAV-ot, ahol a vonal másik végén egy hihetetlenül kedves főtörzszászlós hölgy jelentkezett be. Előadtuk neki világrengető problémánkat, mire megnyugtatott, hogy ne aggódjunk, menjünk be hozzá nyugodtan, mindenben segíteni fog.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Rákérdeztünk az online ügyintézés lehetőségére is, azt is elmagyarázta lépésről lépésre, miközben egy tájékoztató anyagot is küldött e-mailben, és biztosított róla, hogy ha elakadunk, készséggel rendelkezésünkre áll ügyfélfogadási időben. Végül megigényeltük a VPID számot online, ami ahhoz kell, hogy megkaphassuk a regisztrációs adóról szóló határozatot, és befizethessük az adót.

Mivel még másnap sem érkezett meg a szám, ezért úgy döntöttünk, jobb lesz személyesen bemenni, így fel is kerekedtünk. A miskolci NAV-nál az a főtörzszászlós hölgy fogadott minket, akivel korábban telefonon beszéltünk. Személyesen is roppant segítőkész és kedves volt, mindent elmagyarázott a kitöltendő nyomtatványokkal kapcsolatban.

 

Még nincs vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük